Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekt proizvodnje ozimog češnjaka
  • 11.09.2016. 16:30

Zadovoljni i cijenom i sezonom - 25 kn/kg češnjaka

Ovogodišnji urod je zbog velikih oborina koje su ispirale hranjiva bio u omjeru 1:5, odnosno na 1 kilogram posađenog izvađeno je pet kilograma češnjaka.

  • 4.253
  • 407
  • 0

U organizaciji Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije na boćalištu u Ceriću održana je četvrta primopredaja sadnog materijala cerićkog ozimog češnjaka u sklopu realizacije projekta "Proizvodnje ozimog češnjaka na području Vukovarsko-srijemske županije".

Udruga "Češnjak" kao organizator i Vukovarsko-srijemska županija kao suorganizator uz potporu županijskoga, te proračuna Općina i Gradova podijelili su sjeme češnjaka (količine po 100 kg) za 30 korisnika s područja Vukovarsko-srijemske županije. Na taj način potiče se proizvodnja povrtlarskih kultura na malim i srednjim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima težeći stvaranju respektabilne proizvođačke organizacije kako po količinama i kakvoći tako i po posebnostima i uspješnosti u trženju, kaže pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Andrija Matić.

Sjajan projekt poticanja povrtlarske proizvodnje

"Naša nakana je bila kako za mala gospodarstva osigurati takve radne aktivnosti u kojima oni nemaju veliki financijski i organizacijski napor i došli smo na ideju da odaberemo biljne sorte koje su domaće i nisu rizične na bolesti i klimatske promjene, a to su češnjak i grah. Uz pomoć Agronomskog fakulteta iz Zagreba utvrdili smo da je ova naša domaća sorta ovdje svojstvena i krenuli smo i to uspješno. Lani je cijena po kojoj su naši proizvođači prodavali češnjak bila 16, a ove godine 25 kuna po kilogramu i to je sjajna priča", mišljenja je Matić. Zadovoljna je i predsjednica Udruge "Češnjak" iz Cerića Mara Čuljak.

Peta generacija proizvođača

"Stigli smo do pete generacije proizvođača. Sve skupa je u ovaj projekt uključeno do sada 120 proizvođača od kojih je dio odustao, ali se novi pridružuju. Uglavnom, ide se prema naprijed. Ove godine je bilo uspješno trženje uroda i to je prvo veliko trženje u projektu. Zadnja cijena je bila 23 kune plus PDV na veliko, čime smo više nego zadovoljni kao i proizvođači", navodi Čuljak.

Prema njezinim riječima, ove jeseni je planirana sjetva češnjaka na 70 hektara. Ovogodišnji urod je zbog velikih oborina koje su ispirale hranjiva bio u omjeru 1:5, odnosno na 1 kilogram posađenog izvađeno je pet kilograma češnjaka.

Češnjak u potražnji

"To je bio nekakv prosjek. Zadovoljni smo i zdravstvenom kondicijom češnjaka. Dakle, sadit će se zdravi češnjak i sve ide prema planu. Trženo je uglavnom po lokalnim trgovinama. Činjenica je da je češnjak nedostatna kultura ne samo u Hrvatskoj, nego i na području cijele EU i ljudi su spremni izdvojiti koju kunu više da bi dobili domaći, a ne uvozni češnjak", kaže.

Ove jeseni u projekt se uključilo 30 novih proizvođača koji su dobili po 100 kilograma sjemena. Kroz tih 100 kilograma oni savladaju osnovnu tehnologiju proizvodnju, porizvedu sami sebi sadni materijal za iduću godinu i vrate 100 kilograma koje su dobili, a koji se potom dodjeljuju novim proizvođačima. I to je sva filozofija ovoga projekta koji polako ali sigurno pruža korjene u Vukovarsko-srijemskoj županiji i proizvođačima donosi, po svemu sudeći, zadovoljavajući prihod.

Obitelj Danijele Karaule iz Vukovara češnjak je po prvi puta zasadila prošle godine i to na tek oko 1.000 četvornih metara poljoprivrednog zemljišta. "Htjeli smo vidjeti kako će nam ići i zadovoljni smo tako da sam došla preuzeti sadni materijal. Ove jeseni na oko jutar zemljišta planiramo zasaditi 500 kilograma češnjaka pa ćemo vidjeti. Nadamo se najboljem", kaže ova poljoprivredna proizvođačica.


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Češnjak Ozimi Projekt Vukovarsko-srijemska županija Sadni Materijal Kata Čuljak Vesna Karaula Andrija Matić Cerić Proizvodnja Cijena Prihod Trženje Hektara


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.