Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PZ Varaždinsko povrće
  • 09.12.2015. 15:30

Zadruga Varaždinsko povrće postoji već 10 godina!

Iza ove zadruge je 10 uspješnih godina, koje su odličan vjetar u leđa da se proizvodi još više i bolje.

  • 536
  • 34
  • 0

Poljoprivredna zadruga Varaždinsko povrće proslavila je svoj deseti rođendan. Riječ je o jednoj poljoprivrednoj zadruzi s područja Varaždinske županije u koju su udruženi proizvođači primarnih poljoprivrednih proizvoda, posebice povrća.

Zadruga je osnovana 2. prosinca 2005. godine i broji 17 članova te je nositelj poljoprivredne proizvodnje u Varaždinskoj županiji. Kupnjom najsuvremenijeg stroja za pakiranje u mogućnosti je vršiti usluge kalibriranja - pakiranja - paletiziranja.

Posluju i s trgovačkim lancima

"Širimo proizvodnju i poslujemo sa stranim trgovačkim lancima. Sve svoje proizvode uspijemo prodati i na vrijeme naplatiti, i ono najvažnije - njegujemo načela zadrugarstva. No, tu naša priča ne završava. Želimo se još dodatno proširiti i povećati kapacitete u svrhu rasta i razvoja", rekao je upravitelj PZ Varaždinsko povrće, Boris Boras.

Sadašnjih 17 članova raspolaže poljoprivrednim zemljištem od ukupno 170 hektara, a raspolaže sa 43 traktora i 22 prikolice i brojnom dodatnom mehanizacijom kao što su rasipači stajskog i umjetnog gnojiva, plugovi, sijačice, sadilice, tanjurače, freze, brane, drljače, traktorske prskalice, sustavi za navodnjavanje, plastenici. Prema tome, može se govoriti o krupnim i vrlo dobro opremljenim poljoprivrednim proizvođačima. Drugi dio kapaciteta razvijen je na razini same Zadruge, kroz razmjerno visoka ulaganja u opremu za pranje, pakiranje i otpremu poljoprivrednih proizvoda.

Uključiti se u projekte ruralnog razvoja

"Ulagati nije lako, ali bez toga nema naprijed. Planovi i vizije postoje, a želimo proširiti broj članova i još se više uključiti u projekte ruralnog razvoja", rekao je Josip Škreb, predsjednik Skupštine Zadruge. Na svečano obilježavanje desetog rođendana Zadruge stigao je i pomoćnik ministra gospodarstva Alen Leverić, čestitavši zadrugarima što su izdržali u ovim teškim vremenima.

10 godina PZ Varaždinsko povrće

"Ova zadruga izdržala je sve političke igre i čestitke svima koji su sudjelovali u stvaranju zadruge te želim puno sreće u daljnjem radu", dodao je Leverić. Posebno ponosan bio je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Varaždinske županije, Dragutin Vincek.

Slovenci i Varaždinsko zelje?

"Hodajući po svijetu susretao sam se sa svijetlim primjerima zadrugarstva i promišljao zašto to u Hrvatskoj nije moguće. No, moguće je i to pokazuje baš ova zadruga koja je stvarana na međusobnom povjerenju. Ona je ogledni primjerak koji može poslužiti hrvatskim poljoprivrednicima. Ako me netko upita oko otvaranja zadruge, samo ga suočim sa čelnim ljudima jer su oni po tome specifični u Hrvatskoj", dodao je Vincek.

U ime Varaždinske županije, 10. rođendan čestitala je i predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić. "Želim vam mnogo uspjeha i nadam se da će Slovenci predomisliti što se tiče Varaždinskog zelja", aludirala je Biberdžić na slovensko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i prehrane koje uložilo Europskoj komisiji prigovor na zahtjev Hrvatske za registraciju varaždinskog zelja oznakom izvornosti na razini Europske unije. Povodom 10 godina uspješnog rada tiskana je knjiga o PZ Varaždinsko povrće.


Fotoprilog


Tagovi

Varaždin Poljoprivredna zadruga Varaždinsko povrće Vidovec Boris Boras Trgovački lanci Dragutin Vincek


Autor

Ivan Tomašković

Više [+]

Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti (smjer novinarstvo). S dvije godine radnog iskustva, trenutno radi na Radio Varaždinu. Održava i predavanja osnovnoškolcima o novinarstvu u sklopu Udruge Uzmi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs