Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crvena paprika
  • 24.10.2014. 17:15

Zajedničkim snagama u preradu paprike!

I dok cvjeta baranjska proizvodnja paprike, u Makedoniji su proizvođači u panici, jer nemaju sirovine za proizvodnju. Je li to znak za uzbunu?

  • 920
  • 35
  • 0

Ovogodišnje kiše koje su premašile sva očekivanja, loše su utjecale na ekonomiju, ponajprije turističku sezonu, no i poljoprivredu u kojoj su se rijetke kulture dobro snašle. Jedna od njih je paprika, kojoj ovakvo vrijeme (uz veliku količinu kiše i nešto sunca), ali i klima savršeno odgovaraju pa je urod izvrstan, a proizvodnja mljevenih varijanti toliko popularnih u Slavoniji i Baranji - naprosto cvjeta.

Crveno zlato na obroncima Baranje!

Žužana Jožef iz Luga posadila je tri vrste ove ljute biljke na oko tri hektara i izuzetno je zadovoljna urodom. Proizvodnjom se, zajedno s obitelji, bavi već 10-ak godina. Za papriku su se odlučili jer ju ne moraju odmah prodati, već ju mogu osušiti, uskladištiti i preraditi te prodavati kroz cijelu godinu. Cijena paprike je i ove godine ostala na 120 kn.

Berba počinje krajem kolovoza, a zatim paprika sazrijeva oko tri ili četiri tjedna, kada ide u sušaru. Tamo ostaje 10 - 15 dana, ovisno o vremenu, nakon čega slijedi mljevenje. Kompleksno znanje, puno rada, a potrebno su i stalna poboljšanja kako bi se što manje paprike bacalo pri procesu sušenja i prerade. Za vrijeme sušenja paprike potrebno je ložiti vatru barem 12 dana, tijekom dana i noći pa posao zahtijeva stalan nadzor i brigu cijele obitelji.

Tu je i starija kćer obitelji Jožef, Iboja, koja će nastaviti obiteljsku tradiciju. Ona će se pak posvetiti širenju proizvodnje, ali i modernizaciji i prilagodbi novim europskim pravilima što se tiče pakirnice i posebnih prostorija u kojima će se odvijati prerada, a koje zahtijeva EU. Iboja Jožef predstavila je, iako ljuto ne jede, i habanero, najljuću papričicu na svijetu. Tu su i mnoge ukrasne, ali i egzotične vrste paprike koje opravdavaju vrijednost ove izvorne baranjske vrste. 10. studenog je i baranjski Paprikafest koji će biti obilježen i Okruglim stolom te natjecanjem u kvaliteti paprike.

Nestašica paprike u Makedoniji - prilika za izvoz?

I dok cvjeta baranjska proizvodnja paprike, u Makedoniji su proizvođači u panici, jer nemaju sirovine za proizvodnju. Loš ovogodišnji rod i ilegalan otkup paprike stranih kupaca, ostavio je domaće tvornice konzerviranih proizvoda bez sirovina. Ove godine bi moglo doći do nestašice najpoznatijeg makednoskog ajvara. Tu su krastavci i paprike, od čega ta zemlja godišnje zarađuje više od 50 milijuna dolara.

Makedonska asocijacija prerađivača (MAP) podnijela je Ministarstvu ekonomije zahtjev za interventnim otkupom sirovina. Traže da im se dopusti uvoz 4.200 tona crvene paprike bez carine. Turbulencije sa količinama za otkup pojavile su se zbog izvoza svježe paprike za tvornice u Bugarskoj, Grčkoj, Srbiji, Bosni i Hrvatskoj, kojima, kao i svake godine kada imaju nedostatak, makedonske paprike dolaze kao rezerva. Posljedice svega toga su manja proizvodnja, teškoće u ispunjavanju izvoznih ugovora i nemogućnost da se stvore određene zalihe. Možda je ovo i savršena prilika da baranjska paprika upotpuni dio proizvoda iz ove nam obližnje zemlje sunca.


Tagovi

Baranjska paprika Lug Znanje EU pravila Crvena paprika Obitelj Jožef Žužana Jožef Iboja Jožef Širenje proizvodnje Pakirnica Modernizacija Makedonija Ilegalan otkup Uvoz MAP Izvoz Skladištenje paprike Urod Proizvodni uvjeti Sušenje papri


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!