Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 28.05.2015. 14:00
  • Bjelovarsko-bilogorska

Zaštita krumpira i luka

Obavijest Savjetodavne službe za povrćare.

  • 1.701
  • 4
  • 0

Pregledom parcela krumpira utvrđena je pojava krumpirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata), odložena jaja kao i pojava prvih ličinki ovoga štetnika. Za suzbijanje krumpirove zlatice mogu se koristiti pripravci navedeni u Tablici 1.

Upućuju se proizvođači da obiđu svoje usjeve i obave pregled na prisutnost ovoga štetnika te po potrebi izvrše tretiranje .

Prilikom odabira sredstva vodite računa o razvojnom stadiju štetnika. Posljednjih pet sredstava navedenih u tablici, moguće je upotrijebiti nakon masovnog odlaganja jaja i početka izlaska ličinki. Novodor je biološki insekticid, a Match i Nomolt regulatori razvoja. Djelovanje ovih sredstava se vidi tek nakon nekoliko dana. Ostala navedena sredstva djeluju i na ostale stadije razvoja, no najbolja primjena je u prvim larvalnim stadijima ovoga štetnika. Kod pripravaka na bazi imidakloprida i spinosada, preporuka je da se primjenjuju nakon cvatnje (ukoliko krumpir ima cvijet), zbog opasnosti za pčele.

Tablica 1.

Djelatna tvar

Naziv preparata

Doza

Metaflumizon

ALVERDE

200-250 ml/ha

Imidakloprid

BOXSER 200 SL ,

KOHINOR 200 SL,CONGO,

DALI, CONFIDOR 200 SL

0,25-0,5l/ha

( tretirati iza cvatnje)

Timetoksam

ACTARA 25 WG

80 g/ha

Tiakloprid

CALYPSO SC 480

BISCAYA

0,1 l/ ha

0,3l/ha

Tiakloprid + deltametrin

PROTEUS 110 OD

0,5-0,7 l/ha

Acetamipirid

MOSPILAN 20 SP

0,08-0,12 kg/ha

Spinosad

LASER

0,1-0,15 l/ha

(tretirati iza cvatnje)

Klorantaniliprol

CORAGEN 20 SC

0,05-0,06 l/ha

Teflubenzuron

NOMOLT

0,075-0,15 l/ha

Lufenuron

MATCH 050 EC

0,3 l / ha

Bacillus thuringiensis

NOVODOR 3 %

3-5l/ha

Azadiraktin

NEEMAZAL-T/S

2,5 l/ha

U proteklim danima na području Bjelovarsko- bilogorske županije palo je preko 130 mm oborina, pa će se na mnogim parcelama voda zadržati i po nekoliko dana. Sve su to uvjeti koji pogoduju pojavi plamenjače krumpira, stoga je potrebno provesti zaštitu i protiv ove bolesti i to pripravcima navedenim u tablici 2, iz preporuke objavljene 13. svibnja 2015. godine.

Upozoravaju se i proizvođači luka da ponove zaštitu protiv bolesti luka, također sistemičnim fungicidima i to na osnovu preporuke koja je također objavljena 13. svibnja 2015. godine.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu. Ambalažu zbrinite na propisani način te vodite evidencijsku listu prema Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida i Zakonu o održivoj uporabi pesticida.

Jadranka Berić dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: jadranka.beric@savjetodavna.hr


Povezane biljne vrste

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Luk

Luk

Sinonim: Crveni luk | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Krumpir Krumpirove zlatice Ličinke Jaja Novodor Match Nomolt Larvalni stadij Bjelovarsko-bilogorska županija Plamenjača krumpira Luk Jadranka Berić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.