Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 20.07.2015. 18:00
  • Virovitičko-podravska

Zaštita paprike od plamenjače i plijesni

Obavijest Savjetodavne službe za povrćare.

  • 11.223
  • 59
  • 0

Prilikom obilaska terena i prema čestim upitima proizvođača paprike s područja Virovitičko-podravske županije, evidentna ja pojava pepelnice, plamenjače, pjegavosti na listu te sive plijesni, a od insekata, biježimo kalifornijskoga tripsa, kukuruznog moljca, cvjetnog štitastog moljca te koprivine grinje.

Kako prepoznati bolesti paprike?

Plamenjača paprike - optimalna temperatura za razvoje gljivice uzročnika plamenjače je temperatura između 18 i 22 C te velika zasićenost zraka vlagom. Simptomi na listu su svijetlosmeđe pjege nepravilnog oblika, koje kasnije nekrotiziraju, dok se na stabljici pojavljuju eliptične pjege na mjestu gdje peteljka lista izlazi iz stabljike, a plod je smežuran zbog visokih temperatura. Napadu su podložnije bujnije sorte. Zaštitu savjetujemo obaviti koristeći veliki utrošak škropiva.

Siva plijesan - je bolest karakteristična za zaštićene prostore. Optimum za razvoj navedene bolesti su obilnija gnojidba dušikom, slaba osvijetljenost i prozračivanje, visoka vlaga zraka te oštećeno tkivo, pogotovo nakon zalamanja zaperaka. Sve su to uvjeti za olakšanu infekciju patogena. U Hrvatskoj trenutno nema registriranih fungicida koji bi se u tu svrhu mogli primjenjivati u zaštićenom prostoru, dok je za upotrebu u vanjskoj proizvodnji dozvoljen Switch 62,5 WG (karenca 3 dana).

Pjegavost paprike - uvjeti razvoja bolesti su temperatura zraka između 20 i 25 C te visoka relativna vlaga zraka. Simptomi bolesti su tamne pjege na listovima i stabljici s vidljivim koncentričnim krugovima. Fungicidi registrirani za primjenu u paprici su Domark 40 ME (protiv pepelnice, karenca 4 dana), Nativo 75 WG (kod pepelnice, karenca 3 dana), Signum (kod pepelnice, karenca 7 dana), Stroby WG (kod pepelnice, karenca 3 dana) i Previcur energy ( kod plamenjače slatke paprike, karenca 3 dana).

Za suzbijanje kukuruznog moljca (Ostrinia nubilialis) odnosno gusjenica i leptira, registrirani su insekticidi Decis 2,5 EC (karenca 3 dana), Match 050 EC (karenca 7 dana karenca) i Alverde (karenca 3 dana) .

Na listovima paprike uočena je i pojava crvenog pauka (Tetranychus urticae). Simptomi napada su prošarani listovi sa zelenom nervaturom, dok su na donjoj strani lista vidljive grinje. Zaraza se širi od zaražene biljke na susjedne, te tako nastaju žarišta koja se moraju prva tretirati. Povoljni uvjeti za razvoj patogena su niska relativna vlaga zraka i visoka temperatura. Za tu namjenu registrirani su akaricidi Vertimec 018 EC i Kraft (karenca 3 dana) za primjenu u paprici.

Štetnik sisanjem u cvijetu izaziva deformaciju ploda, biljka zaostaje u rastu, a plod oko peteljke počinje poprimati smeđu boju. Za suzbijanje kalifornijskog tripsa (Frankliniella occidentalis) registrirani su insekticidi Actara 25 WG ( karenca 3 dana), Decis 2,5 EC ( karenca 3 dana), Kraft 18 EC ( karenca 3 dana), Laser ( karenca 7 dana) i Mospilan ( karenca 7 dana).

Za zaštitu od cvjetnog štitastog moljca ili bijele mušice, za suzbijanje su dozvoljeni Actara 25 WG ( karenca 3 dana), Dali ( karenca 7 dana), Decis 2,5 EC (karenca 3 dana) ili Karate zeon ( karenca 3 dana).

Svi podaci o dozvoljenim pripravcima, zajedno s uputama, registracijama i dozvolama, mogu se pronaći u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na ovoj web adresi. Važno je voditi računa o karenci primijenjenog sredstva odnosno datumu berbe. Pridržavajte se uputa na etiketi, a sve korištene pripravke upišite u evidenciju sredstava za zaštitu bilja.

Akcije sakupljanja ambalažnog otpada u Virovitičko-podravskoj županiji održat će se tokom rujna, prema rasporedu kojeg možete vidjeti ovdje.

Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr.
e-mail: ana-marija.cajkulic@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Paprika Virovitičko-podravska županija Pepelnica Plamenjača Pjegavost lišća Siva plijesan Kalifornijski trips Kukuruzni moljac Cvjetni štitasti moljac Koprivina grinja Gljivice Pjege Zaštićeni prostori


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]