Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj rasada
  • 27.02.2016. 09:00

Zaštita presadnica u zaštićenom prostoru

Presadnice su sklone brojnim bolestima pa su potrebne stalna kontrola i preventivna zaštita.

Foto: velur/bigstockphoto.com
  • 2.058
  • 160
  • 0

Stručnjaci iz Savjetodavne službe, podsjećaju proizvođače rasada povrća i cvijeća, na redovite zdravstvene preglede mladih biljčica u zaštićenom prostoru. Budući da je proizvodnja rasada u grijanim plastenicima počela još sredinom ili krajem siječnja, topliji i vlažni zaštićeni prostori gotovo uvijek pogoduju mogućem razvoju uzročnika mladenačkih bolesti presadnica povrća i cvijeća.

Ljepljive ploče za bolje praćenje štetnika

"U uvjetima kada temperature zraka dostižu 10 ili više °C, toplina u plastenicima raste na vrijednosti veće od 20°C, što uz povišenu vlažnost zraka pogoduje pojavi i razvoju nekih kategorija neželjenih organizama. Prema iskustvima iz ranijih sezona u uvjetima iznadprosječno toplijih zimskih dana moguće je primijetiti prezimljujuće populacije lisnih uši, buhača, bijele mušice i kalifornijskog tripsa.

Radi praćenja populacije navedenih štetnika u plastenicima, iznad rasada preporučujemo vješati žute i plave ljepljive ploče. Ukoliko se primijeti početna pojava jednog od navedenih nametnika na presadnicama rajčice, paprike, kupusnjača, krastavaca, salate ili ukrasnog bilja, savjetujemo primjenu nekog od insekticida", ističe mr. Milorad Šubić iz Čakovca.

Tablica 1. Neki od insekticida dopuštenih za tretiranje povrća i cvijeća u našoj zemlji:

Djelatna tvar

Pripravak

Kulture

Primjena

acetamiprid*

Mospilan 20 SP i sl.

krastavci, paprika, salata

0,0125-0,03 %

tiametoksam*

Actara WG

kupusnjače, salata, lubenice, dinje, krastavci, paprika, patlidžan, tikvice, ukrasno bilje

0,015-0,02 %

imidakloprid*

Confidor 200 SL i sl.

kupus, rajčica, krastavci, grašak, ukrasno bilje

0,025-0,05 %

pimetrozin**

Chess 50 WG

krastavci, salata glavatica, crveni i bijeli kupus, kelj, ukrasno bilje

0,04-0,06 %

*djelotvorni na lisne uši, štitaste moljce, resičare ili tripse, buhače

**djelotvoran na lisne uši i štitaste moljce

Prema Uredbi Europske komisije od 24. svibnja 2013., koja se primjenjuje nakon 01. prosinca 2013., na otvorenim prostorima nije dopušteno folijarno tretiranje biljaka prije cvatnje, pripravcima na osnovi imidakloprida i tiametoksama radi dodatne zaštite pčela.

Zbog preventivne zaštite mladih biljaka, a protiv bolesti polijeganja, savjetuje se korištenje nekog od fungicida navedenih u Tablici 2. Budući da se sjemenom prenosi veći broj mikroorganizama odnosno uzročnika biljnih bolesti, primjerice sjemenom kupusnjača 19 uzročnika, sjemenom salate 14, a sjemenom rajčice čak 32 različita uzročnika bolesti, u proizvodnji presadnica obavezno koristite deklarirano i zaštićeno sjeme, izuzev vrijednih, autohtonih eko-populacija povrća, te sterilizirane supstrate.

Tretiranje presadnica prije sadnje

"Prije sadnje biljaka u zaštićeni uzgoj, preporučujemo presadnice prethodno tretirati pripravcima koji sadrže amino i huminske-kiseline, vitamine ili ekstrakte morskih algi, odnosno fiziološke biostimulatore. Zbog razlika u temperaturama zraka između toplijih dana i prohladnih noći, moguće su neželjene rubne promjene u obliku paleži na mladim biljčicama, pa je iste potrebno prskati prije navedenim otopinama aminokiselina. Redovito kontrolirajte atmosferu u zaštićenom uzgoju i ne dopuštajte kondenzaciju vode na krovnoj konstrukciji", kaže mr. Šubić.

Tablica 2. Neki od fungicida koji su u našoj zemlji dopušteni za primjenu u povrću i cvijeću i mogu se koristiti u zaštiti mladih biljčica:

Djelatna tvar

Pripravak

Kulture

Primjena

mankozeb*

Dithane DG Neotec

rajčica, blitva, grašak, matovilac, patlidžan, poriluk, tikvica

0,2-0,25 %

metalaksil-M**

Fonganil Gold SL

paprika, salata, cvjetača, brokula, dinja, lubenica, cvijeće i ukrasno grmlje

0,1-0,2 ml/m²

propamokarb**

Previcur 607 SL i sl.

krastavci, paprika, cvijeće

0,25 %

propamokarb & fosetil**

Previcur Energy SL

tikvenjače, paprika

0,2-0,25 %

fenheksamid***

Teldor 500 SC

rajčica, ukrasno bilje

1-2 lit./ha

fludioksonil & ciprodinil***

Switch WG

salata, tikvice, grah, ukrasno bilje

0,5-1,0 kg/ha

piraklostrobin & boskalid****

Signum DF

rajčica, salata, kupus

0,1-0,15 %

*za suzbijanje plamenjače, antraknoze, gangrene korijenova vrata i pjegavosti lista

**za suzbijanje plamenjače, gangrene korijenova vrata i vlažne truleži

***za suzbijanje sive plijesni i bijele truleži

****za suzbijanje pepelnice, sive plijesni, bijele truleži i pjegavosti

Svi navedeni pripravci u popisu su kemijskih sredstva za zaštitu bilja, dopuštenih u integriranoj proizvodnji povrća. Proizvođači u certificiranoj ekološkoj proizvodnji mogu preventivno koristiti mikro-biološke pripravke na osnovi korisne gljivice Trichoderma spp., primjerice Trianum, Tiffi ili Trifender. Primjenjuju se zalijevanjem presađenih biljaka ili sustavima kap po kap.

Proizvođači iz Međimurja, mogu pomoć kod determinacije uzročnika bolesti i štetnih organizama životinjskog podrijetla, kao što su kukci i grinje te izbora najučinkovitijeg modela zaštite mladih biljčica, potražiti i u priručnom laboratoriju Savjetodavne službe u Čakovcu, Zrinsko-frankopanska 9/III, uz najavu na (040) 373-373.

Foto: velur/bigstockphoto.com


Tagovi

Rasad Zaštićeni prostor Milorad Šubić Savjetodavna služba Biostimulatori Trichoderma spp.


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]