Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 24.06.2015. 09:00
  • Međimurska

Zaštita šećerne repe i cikle

Obavijest Savjetodavne službe za povrćare.

  • 183
  • 5
  • 0

Nakon što je u prvoj polovici ovoga mjeseca zabilježen jedan od najtoplijih početaka ljetnog razdoblja, od početka druge polovice lipnja, najviše su dnevne temperature pale na vrijednosti između 17° i 25°C, a učestali su i kišni dani (vidi Tablicu 1.). Tako je na nekim mjernim lokalitetima u istočnom dijelu Međimurske županije odnosno donjem Međimurju, tijekom ovoga mjeseca palo više od 100 mm kiše. Na pojedinim mjestima, u popodnevnim satima 20. lipnja, bilo je i tuče različitog intenziteta.

Tablica 1. Količina oborina na nekim mjernim lokalitetima u Međimurju od sredine ovoga lipnja:

Lokalitet

Količina oborina po danima (mm)

Ukupno (mm)*

15.6.

16.6.

19.6.

20.6.

23.6.

Trnovčak

5,8

11,0

5,4

10,2

31,8

73,6

Novakovec

3,0

8,8

5,0

17,8

27,2

66,0

Belica

15,4

3,0

5,8

27,0

31,2

83,2

Orehovica

6,0

1,4

6,8

9,4

28,0

52,8

D.Pustakovec

31,8

0,6

5,8

40,6

26,0

107,2

*ukupna količina oborina zabilježena mjernim uređajima iMetos od 01. do 24. lipnja 2015. u 06.00 sati.

Slijedećih dana očekujemo stabilnije razdoblje s porastom dnevnih temperatura zraka.

Šećerna repa dobro uspijeva, no treba paziti na simptome bolesti

Kao i proteklih sezona, usjevi šećerne repe se na plodnijim tlima donjeg dijela Međimurja, uglavnom nalaze u vrlo dobroj kondiciji, a nakon vrlo visokih temperatura, zabilježenih u prvoj polovici lipnja, oborine su bile poželjne na većini polja u središnjem dijelu Međimurja, posebno na tlima laganije teksture. Zbog veće količine oborina krajem svibnja i vrlo visokih temperatura zraka u prvoj polovici lipnja, već smo registrirali primarne uvjete za prvu pojavu i razvoj pjegavosti lišća šećerne repe i cikle (Ramularia, Cercospora). Prvi simptomi ovih bolesti, javljaju se u posljednjih tjedan dana na nezaštićenim usjevima cikle u središnjem dijelu županije uz rijeke Dravu i Muru.

Obično se nakon prve pojave pjegavosti lišća na usjevima cikle i stočne repe, ova bolest naknadno počinje javljati i na usjevima šećerne repe. Pjegavost i palež lišća repe, najprije se pojave na poljima, na kojima se šećerna repa ne uzgaja u preporučenom agrotehničkom plodoredu, odnosno na poljima udaljenim do 100 m od prošlogodišnjih repišta.

Zaštitu šećerne repe ne obavljajte stalno istim fungicidima

Zaštita šećerne repe provodi se tek nakon pojave prvih znakova pjegavosti na vanjskoj rozeti lišća, pa proizvođačima u slijedećem razdoblju, preporučujemo preglede zdravstvene ispravnosti polja, odnosno da krajem lipnja ili početkom srpnja, obave prvu usmjerenu zaštitu. Najavljeni topliji dani, uz moguće povremene pljuskove, jutarnju rosu i povišenu vlagu zraka, posebno pogoduju naknadnom ili epidemijskom razvoju lisne pjegavosti (Cercospora).

Zbog razvoja rezistentnosti ili otpornosti uzročnika pjegavosti lišća šećerne repe na prečesto korištene fungicide iz skupine benzimidazola, pri odabiru pripravaka za suzbijanje pjegavosti lišća šećerne repe prednost dajemo pripravcima Amistar Extra, Duett Ultra, Opera, Opus Team, Impact ili Pointer SC, Eminent EW, Sphere 535 SC, Indar 5 EW, Rias 300 EC ili Artea Plus EC. Koristite propisane količine ili doze pripravaka, uz utrošak 300 do 350 litara škropiva po hektaru.

Usjeve cikle u pravilu ne tretiramo protiv ove bolesti. Zaštita je ponegdje potrebna samo u usjevima iz ranoljetne sjetve, posebno ako se takva polja nalaze blizu usjeva cikle iz proljetne sjetve, jer se tada bolest sa odraslih, širi i na mlade biljčice. U tom slučaju preporučujemo preventivno odnosno prije jače pojave bolesti, tretiranje protiv lisne pjegavosti pripravkom Quadris SC u količini do 1,0 litara po hektaru, uz karencu od 35 dana ili Dithane DG Neotec u količini do 2,1 kg po hektaru i karencu od 30 dana.

Također je potrebno folijarno tretiranje usjeva šećerne repe protiv pojave crne truleži srca zadebljalog korijena i to vodotopivim hranjivima s naglašenim sadržajem mikrohranjiva bora (B).

Pripravke koristite u skladu s uputama, vodite evidenciju o tretiranjima, a praznu ambalažu propisno zbrinite.

Akcije sakupljanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja na području Međimurske županije održat će se tokom studenoga ove godine, prema slijedećem rasporedu:

03.11.2015. Poljoprivredna zadruga Čakovec, Kolodvorska 74, Donji Kraljevec od 8.00 - 12.00 sati, 10.11.2015. Poljoprivredna zadruga Čakovec, Sajmišna bb, Kotoriba od 8.00 - 11.00 sati,12.11.2015. kod tvrtke Kocen Agro d.o.o. Štrigova 76, Štrigova od 8.00 - 11.00 sati, 16.11.2015. kod tvrtke Agromartin d.o.o., Čakovečka bb, Sv. Martin na Muri od 8.00 -1 0.00 sati, 19.11.2015. kod tvrtke Agrofructus d.o.o., Lipovke 6, Belica i 24.11.2015. kod tvrtke Poljoposavec d.o.o., Matije Gupca 5a, Dunjkovec, od 8.00 - 10.00 sati.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Povezane biljne vrste

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Cikla

Cikla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cikla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, korijen, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvjetnu stabljiku, cvijet, plod i sjeme.... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Međimurska županija Međimurje Tuča Šećerna repa IMetos Pjegavost lišća Cikla Ramularia Cercospora Nezaštićeni usjevi Folijalno tretiranje Crna trulež Mikrohranjivo-bor Donji Kraljevec Kotoriba Štrigo


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.