Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BASF
  • 04.08.2016. 12:00

Zaštitite od plamenjače rajčicu, kraljicu ljeta!

Opskrbite biljkama dovoljno hranjiva i vode, vodite brigu da posadite pravu biljku na pravo mjesto i obratite pozornost da biljke tokom rasta ne doživljavaju neke šokove.

  • 5.705
  • 139
  • 0

Rajčica (Solanum lycopersicum L.) je jednogodišnja povrtna biljka, bliži srodnik krumpiru. Pripada u skupinu voća, a ne povrća kako se smatra te pripada porodici pomoćnica (Solanaceae). Ova kultura je najzastupljenija vrsta iz porodice pomoćnica s obzirom na udio u poljoprivrednoj proizvodnji. Ovo iznimno voće potječe iz Južne Amerike, točnije Perua a uzgojili su je Astecu u Meksiku. U Europi ju je prvi opisao liječnik i botaničar Mattioli 1554. godine.

U većini jezika rajčica je dobila ime po aztečkoj riječi "tomathe- punašno voće". Rajčicu je zajedno s kukuruzom, krumpirom, slatkim krumpirom i čili paprikom, u Španjolsku uvezao Kolumbo u ranom 16. stoljeću. Europljani dugo vremena nisu prihvatili rajčicu zbog neugodnog mirisa njenih listova i stabljike, te su je čak smatrali i otrovnom. Stabljika i listovi su otrovni dok plodovi rajčica spadaju u najjestivije povrće.

U EU najveći proizvođač rajčice je Italija, slijede ju Španjolska, Grčka i Portugal.

U Hrvatskoj s prinosima od 34 t/ha, što je puno manje od prosječnih prinosa najvećih europskih proizvođača postoji prostor za unapređenje proizvodnje ove kulture. Napredak svakako postoji te je ove godine u RH isplaćena dosad najveća potpora za hidroponski uzgoj rajčica od 7,4 milijuna kuna. Ulaganja su realizirana u naselju Prelošćica u Sisačko- moslavačkoj županiji.

Najvažniji je zdravi rast biljke

Ljeto je vrijeme kad treba strahovati najpoznatije bolesti rajčice - plamenjače. Uzgajivači s razlogom strahuju od ove bolesti pri svakoj promjeni lišća. Uz plamenjaču postoji i cijeli niz drugih bolesti s kojima se može susresti u uzgoju rajčice.

Stoga je iznimno bitno znati je da većina bolesti koja napada rajčice prvo napada krumpir koji je iz iste obitelji pomoćnica. Pravilo je da biljke iz iste obitelji (npr pomoćnice: rajčica, krumpir, paprika, patlidžan, duhan...) često napadaju isti bolesti i nametnici. Stoga je glavna preporuka nikada ne saditi biljke iz iste obitelji jednu pored druge, jer tako olakšavate prijenos bolesti s jedne na drugu vrstu.

Bolesti koje se pojavljuju na biljkama uzrokovane su dvama faktorima, a to su patogeni i ekološki uvjeti (fiziološki faktori). To znači da nije nužno da će neka biljka oboljeti unatoč prisutnosti neke gljivice - jer se može i obraniti od bolesti. Svaka biljka ima svoj imunološki sustav, a najbolji način kako ojačati biljki imunološki sustav, a samim time se i borite protiv bolesti biljaka ja zdravi rast biljke. Zdravi rast je osnova borbe protiv bolesti. Dakle, opskrbite biljkama dovoljno hranjiva i vode, te vodite brigu da posadite pravu biljku na pravo mjesto - npr sunce ili sjena, drenirano ili vlažnije područje i sl., te da biljke tokom rasta ne doživljavaju neke šokove.

Najbolja prevencija bolesti rajčice:

  • biranje sorti koje su otporne na plamenjaču,
  • zdrav sjemenski materijal,
  • prozračnost između biljaka,
  • sadnja čim dalje od biljaka iz iste obitelji, pogotovo krumpira,
  • zalijevanje nikad po lišću, nego po tlu kraj biljke
  • micanje zaraženih dijelova biljaka kako se pojave i spaljivanje tih zaraženih dijelova
  • primjena selektivnih fungicida za zaštitu od bolesti u svim fenofazama razvoja biljke

Bolesti rajčice

  • Plamenjača rajčice (Phytophtora infestans)
  • Crna ili koncentrična pjegavost (Alternaria solani)
  • Pjegavost lista (Septoria lycopersici)
  • Siva pjegavost lista (Stemphylium solani, Stemphylium floridanum i Stemphylium botryosum)
  • bolesti uzrokovane zemljišnim štetnim gljivicama Verticillium albo-atrum i Fusarium oxysporum f. sp. Lycopersici

Plamenjača rajčice (Phytophthora infestans) je tipična ljetna bolest koja može potpuno uništiti nasad rajčice. Prvi znakovi pojavit će se na donjim listovima i naizgled djelovati kao da su se vrhovi slučajno osušili i požutjeli. Primijetite li da se to dogodilo, reagirajte odmah i potražite rješenje u Polyram® DF kontaktnom fungicidu.

Plamenjača rajčice

U suprotnom, bolest će se proširiti i zahvatiti polako stabljike i gornje listove, sve dok potpuno ne zacrni cijelu biljku kao da ju je zahvatio plamen (otuda i naziv plamenjača). U tom slučaju nastradat će i plodovi koji će također djelomično pocrnjeti, otvrdnuti i tako postati potpuno neupotrebljivi.

Simptomi plamenjače:

  • na listu se javljaju pjege nepravilna oblika koje su ispočetka svijetlosmeđe a kasnije potamne i odumiru, dok peteljke lista još ostaju zelene
  • na naličju lista može se formirati prljavo bijeli mašak
  • na stabljici se pjege najčešće pojavljuju na mjestu spoja s lisnom peteljkom (zbog mogućnosti zadržavanja vode u tom žljebu), pjege su elipsastog oblika i zahvaćaju parenhim kore
  • na plodovima se javljaju manje tamno obojene i ulegnute pjege, unutrašnjost ploda nije zahvaćene

Izvor infekcija najčešće potječe od zaraženih biljaka krumpira. Razvoju bolesti pogoduje vlažno vrijeme (zasićenost zraka vlagom iznad 90%) te temperature između 18°C i 22°C. Bujnije sorte te ili nedovoljno pincirane rajčice budu lakše napadnute gljivom jer se u bujnom lišću lakše zadržava vlaga. Zaštitu je obavezno provoditi i to preventivno. Temperature ispod 7°C su nepovoljne za razvoj plamenjače a razmaci između tretiranja mogu biti veći u periodu bez oborina i ako je prosječna temperatura zraka veća od 25°C.

Polyram - fungicid za borbu protiv plamenjače!

Polyram® DF je kontaktni fungicid za suzbijanje bolesti u vinogradarstvu, voćarstvu, povrćarstvu, na ukrasnom bilju i krumpiru s karencom od 14 dana i aplikacijom od 5 puta godišnje u sezoni. Tretiranje se obavlja u vremenskim razmacima 7-10 dana ovisno o vremenskim uvjetima i intenzitetu zaraze. Prednosti korištenja ovog sredstva su:

  • potpuno selektivan na ciljanim kulturama u svim fenofazama njihovog razvoja
  • dobro se miješa s drugim preparatima za zaštitu bilja osim s kiselim insekticidima (dihlorvos, dimetoat) i uljnim preparatima
  • nije otrovan za pčele te druge korisne insekte i grinje
  • formulacija u obliku vodotopivih granula sprječava stvaranje prašine i njezino neželjeno udisanje tijekom priprema za prskanje

Za sve informacije o ovom sredstvu molimo da se obratite u tvrtku BASF na dolje navedene kontakte.


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Rajčica Plamenjača Bolesti rajčice Fungicid Polyram Bolesti krumpira


Partner

BASF Croatia d.o.o.

Slavonska avenija 1b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 (0)1 60 00 027, e-mail: matea.basic@basf.com web: http://www.agro.basf.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]