Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine povrća
  • 02.06.2019. 10:00

Zaštitite povrće preparatima koje možete i sami napraviti

Gajene biljke možete da zaštitite i na potpuno prirodan način, tako što ćete pripremiti preparate od sastojaka koje imate na svom gazdinstvu. Najčešće su u upotrebi razni biljni čajevi.

Foto: Danijela Plavšić
  • 9.186
  • 292
  • 1

Hemijski preparati koji se koriste kao zaštitna sredstva u biljnoj proizvodnji, kontaktnog su tipa što znači da ova sredstva deluju samo u momentu kada se sa njima prskaju biljke. Nisu baš jeftini niti su lako dostupni poljoprivrednicima. 

Sve su češće u upotrebi sredstva koja se mogu napraviti na bazi koprive, humusa ili drugog lekovitog bilja. Jedan od tzv. zdravijih verzija preparata je i plavi kamen odnosno bakarni kreč. 

Za preparate, iskoristite ono što već imate na gazdinstvu

Gajene biljke možete da zaštitite i na potpuno prirodan način, tako što ćete pripremiti preparate od sastojaka koje imate na svom gazdinstvu. Najčešće su u upotrebi razni biljni čajevi ili tzv. odvari. Prave se tako što se biljka, koja se koristi za tu namenu, prelije vrelom vodom i tako natopljena stoji par sati, a zatim se procedi i koristi za suzbijanje bolesti i štetočina. 

Usevi se tretiraju ovako pripremljenim prepatom na svakih sedam do deset dana, a da li će biti potreban blaži ili koncentrovaniji rastvor, zavisi od faze razvoja tretirane biljke, kao i od intenziteta napada patogena. 

Protiv plamenjače uvek tretirati posle kiše

Plamenjaču na paradajzu može da spreči preventivno prskanje sa rastvorom za čiju pripremu je potrebno pola kilograma ljuski od crnog luka. One se potope u 10 litara vode, ova smesa zatim se ostavi da odstoji 10 dana. Nakon ovog vremena, može da se oceni da li smesa peni ili ne, kada prestane da se peni, razrediti u razmeri 1:10 i sa njom prskati jednom nedeljno paradajz i tikvice.

Biljke prskati uvek posle kiše, nikako pre jer nakon kiše stvaraju se uslovi za razvoj ove bolesti. Ako se biljke tretiraju posle kiše, ona će sve isprati. Posle padavina, od intenziteta sunčevog zračenja, zemljište se isparava i eto pogodnih uslova za plemenjaču.

Bojama protiv štetočina

I boje dosta utiču na suzbijanje nekih insekata i štetočina. Bela boja npr. utiče na biljne vaši i zbog toga se kreči plastenik, da bi se smanjila refleksija svetlosti. Žuta boja privlači vaši, bele muve i tripse. Oterajte ove štetočine tako što ćete u baštu staviti žutu posudu sa vodom i deterdžentom jer će to privući mnoge biljne vaši, grinje tripse itd. Isto tako može se staviti i plava posuda u polje jer i plava boja privlači neke štetočine.

Soda bikarbona efikasna je u sprečavanju patogena, a ako se doda malo suncokretovog ulja, povećava se delotvornost ove smese. Priprema se tako što se u pet litara prokuvane ohlađene vode, doda dve do tri supene kašike sode i isto tako i suncokretovog ulja i dobro izmeša. Primenjuje se isključivo preventivno i prska se čitava biljka. Umesto suncokretovog, može da se koristi i ulje od soje. Ono je efikasno u suzbijanju uzročnika pepelnice

Povrće voli mirođiju

Da je dovoljno posaditi korisne biljke u zasad povrća, kako bi se efikasno oterale štetočine, dokazuju naučni ogledi koji su rađeni na parcelama od jednog hektara, pod nadzorom stručnjaka iz oblasti organske proizvodnje. U uslovima kontrolisanog uzgoja krompira, oko ove biljke posejan je komorač, a u samom zasadu posađen je buhač, rezultati su bili odlični, odnosno, bez prisustva krompirove zlatice. 

Bosiljak je takođe dobar u borbi protiv zlatice. Ili kombinacija krompira i plavog patlidžana u zasadu. Kod ovakve sadnje, zlatica će prvo napadati patlidžan. Dobra ideja je i zasaditi ren oko krompira, a zatim se biljke krompira prskaju rastvorom od bosiljka. Kao zamena za ren, može se koristiti i čaj od koprive. 

Kako neven pomaže u borbi protiv štetočina paradajza

Neven mnoge životinje ne podnose tako da se može po bašti posaditi i nekoliko strukova ovog lekovitog cveta. Kompletna biljka mirođije sadrži sve esencijalne minerale, kalcijum, kalijum, sumpor i druge korisne elemente tako da i od nje može da se napravi koristan rastvor. Za preparat dovoljno je u pet litara vode staviti jednu punu kašiku (ne mora da bude do vrha) mirođije i 2,5 kašike nekog biljnog ulja, može da posluži bilo koje. 


Tagovi

Prirodni preparati Kontaktni preparati Soda bikarbona Krečenje plastenika Čaj od koprive Odvar Plavi kamen


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.