Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plamenjača
  • 22.05.2021. 09:00

Zaštitite rajčicu, krumpir i patlidžan od plamenjače prirodnim pripravcima

Plamenjača je najčešća bolest koja može potpuno uništiti ove usjeve. Postoje brojni prirodni pripravci koji nam mogu pomoći u sprječavanju njene pojave.

Foto: Depositphotos/VladK213
  • 16.775
  • 1.072
  • 1

Plamenjača (Phytophthora infestans) je najčešća bolest koje se javlja na rajčici, krumpiru i patlidžanu na našem području. Simptomi su uočljivi na listovima, stablu, ali i na plodovima povrća. Problem je što vrlo brzo može izazvati propadanje cjelokupnog uroda.

Često ostaje skrivena i nama se čini da je odjednom cijeli usjev zaražen. Obično se javlja od svibnja do rujna, a najčešće u lipnju i srpnju. U tom periodu stvaraju se optimalni uvjeti za razvoj gljivice i pojavu simptoma.

Prvi znaci infekcije manifestiraju se na donjim listovima u vidu malih tamnozelenih, uljastih pjega, koje se brzo šire i zahvaćaju stablo i gornje listove. Njenom razvoju pogoduje vlažno i toplo vrijeme. Prepoznaje se po pojavi bijele prevlake na naličju lista koja se nalazi na prijelazu zdravog i osušenog tkiva i može se primjetiti rano ujutro ili poslije kiše. Povećana vlaga pogoduje stvaranju ove prevlake. Kada je vrijeme kišovito i vlada visoka vlažnost, javlja se i na naličju lista i on brzo propada, postaje crn i suši se. Kada se pjege pojave na stabljici one se šire i formiraju prsten koji izaziva sušenje dijela biljke iznad prstenaste pjege.

Sa zaraženih biljaka širi se neugodan miris, a cijeli usjev izgleda kao da je spaljen.

Osim zelenih dijelova, simptomi se javljaju i na plodovima i gomoljima. Na površini rajčice i patlidžana javljaju se vodenaste mrlje koje postaju smeđe. Tijekom kišovitog ljeta bijela prevlaka može se javiti i na plodovima. Ukoliko se noktom zakine površina zaraženog gomolja, vidjet će se smeđe obojeno meso unutrašnjosti krumpira. To je moguće uočiti kod onog mladog, a kada pokožica potamni teže se primjete mrlje od plamenjače.

Na gomoljima su vidljive pjege i udubljenja, ali simptomi mogu izostati. Bolest može izazvati potpuno propadanje krumpira tijekom skladištenja.

Uklanjanjem cime smanjuje se broj spora

Kako bi zaštitili povrće potrebno je primijeniti preventivne mjere, poput izbora sorti i hibrida, agrotehničkih mjera odgovarajuće lokacije, poštivanje plodoreda, sjetva zdravih gomolja i sjemena, uništavanje žetvenih ostataka.

Postoje razlike između pojedinih sorti i hibrida u pogledu otpornosti prema plamenjači pa izbor prilagoditi postojećim mikroklimatskim uvjetima. Prije sjetve poželjno je odraditi njihovu dezinfekciju.

Od agrotehnike najvažnije je da na parceli gdje će se uzgajati navedene kulture nema ostataka i samoniklih biljaka krumpira. Gljivica prezimljava u gomoljima i oni je prenose iz sezone u sezonu. Nikada ostatke iz skladišta ne bacajte blizu usjeva.

U uzgoju navedenih povrtnih vrsta potrebno je odabrati terene koji će ograničiti pojavu plamenjače. To su osunčane i prozračne lokacije jer omogućavaju brže sušenje biljaka poslije kiše ili jutarnje rose, magle, odnosno smanjuje se vlažnost. Doline u kojima se zadržava magla, blizina vodenih površina ili šuma, sjenovita područja nisu pogodni za proizvodnju krumpira, rajčice i patlidžana.

Na isto mjesto ovo povrće dolazi tek poslije četiri godine. Posebno su loši kao predusjevi ili kada se sade blizu jedan drugoga jer se bolest lako prenosi budući da se radi o vrstama iz iste porodice.

Među preventivnim mjerama posebice se ističe košenje biljaka krumpira. Uklanjanjem cime smanjuje se broj spora gljivice koje mogu zaraziti gomolje prilikom vađenja.

Također ne smije biti ni pregust sklop prilikom sadnje jer takve biljke dugo ostaju vlažne poslije kiše ili magle i to pogoduje pojavi i brzom širenju plamenjače.

Preventiva sprječava plamenjaču

Primjena prirodnih sredstava je dio preventive. Na takav način spriječava se pojava infekcije, ali se ne suzbija kada se već jednom pojavi.

Otopina češnjaka ubija spore gljivice. Tretiranje biljaka treba ponavljati svakih 10 do 15 dana ovisno od vremenskih prilika. Pogodan je za manje površine u vrtu.

Za pripremu je potrebno 100 grama nasjeckanog češnjaka preliti sa čašom vode i ostaviti 24 sata (jedan dan). Nakon toga se procijedi i razblaži sa deset litara vode.

Pripravak od kefira

Osim običnog mlijeka, možemo koristiti kefir za pripremu preparata za zaštitu biljaka. Na njega najbolje reagira rajčica. S tretiranjem treba započeti 10 do 15 dana poslije sadnje na stalno mjesto i nastaviti prskanje jednom tjedno.

Priprema se tako što se jedna litra kefira razblaži sa deset litara vode i ostaviti dva dana. Dobro se izmiješa i spreman je za upotrebu.

Otopina od kvasca

Ova otopina može pomoći i kod pojave prvih znakova pojave bolesti. Za njega je neophodno 100 grama kvasca otopiti u deset litara vode i smjesa je spremna za primjenu.

Otopina joda

U zaštiti biljaka krumpira, rajčice i patlidžana može nam pomoći i otopina farmaceutskog joda. Priprema se sa deset litara vode, čija je temperatura 20°C. Kada je toplija ili hladnija, slabije će djelovati ili uopće neće imati nikakav učinak. U vodu dodati 35 do 40 kapi joda. Kada se promiješa doda se jedna litra sirutke ili običnog mlijeka. Tekućina je nakon toga spremna za korištenje.


Tagovi

Pojava plamenjače Infekcija Preventivne mjere Plamenjača rajčice Plamenjača krumpira Plamenjača patlidžana Dezinfekcija sjemena Uklanjanje cime


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.