Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paprike
  • 07.02.2022. 15:00

Zašto dolazi do žućenja i otpadanja listova presadnica paprike?

Često se događa da kotiledoni listovi požute i otpadnu. Poslije izvršenog pregleda možemo utvrditi da je biljka zdrava i tada je to normalna pojava. Što ako žute pravi listovi?

Foto: Depositphoto/orestligetka.ukr.net
  • 7.801
  • 462
  • 0

U proizvodnji presadnica paprike se često susrećemo s pojavim žućenja listova. Ne treba zaboraviti da je paprika gospođa među povrćem i da zahtjeva određene uvjete i brigu.

Jedna od pojava koja nam govori da se s mladim biljkama nešto događa je promjena boje kotiledonih i pravih listova.

Što se događa s kotiledonim listovima?

Često se događa da kotiledoni listovi požute i otpadnu. Poslije izvršenog pregleda možemo utvrditi da je biljka zdrava i tada je to normalna pojava, jer ovi listovi imaju privremenu ulogu i sami otpadaju. Dakle, to nije poziv za alarm ako je cijela biljka zdrava i lijepo napreduje.

No, bolje je da ih presadnice zadrže što duže. Kada kupujete rasad, nedostatak kotiledona je prvi znak da su prošle kroz nekakvo stresno razdoblje. Kod najboljih otpadaju po presađivanju ili čak kasnije. Korijen presadnice treba biti što bolje razvijen i zbog toga je najbolji rasad uzgojen u čašicama ili kontejnerima, jer se sačuva korijen kod presađivanja.

Ukoliko poslije presađivanja primijetite da su biljke počele odbacivati kotiledone listove, znat ćete da ih treba prihraniti fosforom koji je neophodan za bolje ukorjenjivanje i razvoj korijena.

Ova biljka još uvijek ima kotiledone listove (Foto: Depositphoto/DLeonis)

Ne zaboravite zaliti presadnice ako se zemljište prosušilo. Paprika voli kada joj je "glava na Suncu, a noge u vodi".

Svjetlost i temperatura

Svaka promjena u boji listova nam govori da se nešto događa. Ako dolazi do pojave žućenja i opadanja, moramo obratiti pažnju na brojne faktore koji mogu do toga dovesti.

Kako je period vegetacije paprike dug, sjetva započinje u zimskim mjesecima kada je slaba osvjetljenost, a upravo je nedostatak svjetlosti prvi krivac za ovu pojavu. Paprici je potrebno dosta svjetlosti tijekom dana. Najbolje je kada je izloženost svjetlosti minimalno 10h.

Kako bi izbjegli ove probleme, nabavite fitolampe koje će zamijeniti sunčevu svjetlost.

Kakva rasvjetna tijela odabrati za uzgajanje presadnica i drugog bilja?

Obratite pažnju na optimalnu temperaturu. Ako je biljci hladno ili prevruće, njen korjenov sustav neće moći usvajati vodu i hraniva. Osjetljiva je na hladnoću, ali joj ne odgovaraju ni visoke temperature. Za svaku fazu razvoja potrebno je prilagođavati temperaturni režim. U periodu klijanja optimalna temperatura je do 25ºC, dok je minimalna 16°C. Faza porasta donosi nam još veću brigu za papriku jer su mlade biljčice osjetljive na temperaturna kolebanja.

Ne zalijevajte hladnom vodom

Opskrbljenost vodom je važan faktor uzgajanja zdravog i kvalitetnog rasada. Ne odgovara ni previše ni premalo vlage u supstratu. Nikada zalijevanje ne obavljate hladnom vodom, jer će mlade biljke doživjeti šok koji može izazvati njihovo propadanje.

Najbolji rasad uzgojen je u čašicama ili kontejnerima (Foto: Depositphotos/Allexxandar)

Žućenje listova može ovisiti od prisutnih hraniva i njihove dostupnosti za biljke. Gladna biljka nam pokazuje šta joj nedostaje pojavom karakterističnih promjena boje na određenim listovima. Biljci mogu nedostati makro i mikro hraniva. Do žućenja može doći i zbog previše hraniva u supstratu.

Veljača - mjesec kada počinje sjetva i sadnja povrća

Pregledavajte biljke. Neke bolesti imaju simptom promjenu boje listova i opadanje.

Također, budite sigurni da na lišću, posebno s donje strane nisu prisutne štetočine kao grinje i lisne uši.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Tagovi

Paprika Uzgajanje presadnica Žuti listovi Otpadanje listova Kotiledoni listovi Zašto Kako


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.