Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krumpira
  • 25.03.2020. 15:30

Zašto i kada se zagrće krumpir?

Zagrtanjem krumpira stvaraju se povoljni vodni, zračni i temperaturni uvjeti za formiranje i rast gomolja koji će imati bolji okus.

Foto: Depositphotos/ParStud
  • 8.518
  • 318
  • 0

Zagrtanje je agrotehnička mjera od izuzetne važnosti za uspješno uzgajanje i dobar rod krumpira. Gomolji se sade dosta plitko, na dubinu od 6 do 10cm. Dubina sjetve ovisi od veličine sjemenskog materijala i kvalitete zemljišta. Gomolji koji nisu naklijali, niču za 30 do 35 dana, a oni koji su naklijale niču za 15 do 20 dana. Dužina perioda od sjetve do nicanja ovisi od vremenskih uvjeta.

Za malčiranje koristiti koprivu

Kako bi stvorili što bolje uvjete za rast i razvoj ovog povrća, obavlja se zagrtanje biljaka. Ovu mjeru možemo obaviti zemljom, organskim materijalom i malčiranjem.

Kod klasičnog uzgoja, zagrtanje krumpira se obavlja kada su biljke visine od 15 do 20cm, odnosno na kraju trećeg tjedna od nicanja usjeva. Ukoliko su biljke veće, prilikom zagrtanja motikom možemo oštetiti već formirane stolone i mlade gomolje. Zemlja kojom zgrćemo, treba biti rahla.

Sadnja krumpira traje do 20. travnja, ovisno od sorte

Osim ovog uobičajenog načina, možemo dodati organski materijal kao što je kompost. Slama, sijeno, lišće mogu nam poslužiti kao malč. Ukoliko za malčiranje koristimo prosušenu koprivu ona će zaštititi povrće od napada krumpirove zlatice. Žarne iglice na lišću koprive smetaju ovom štetniku i ona napušta usjev malčiran koprivom jer se ne može od nje zavući u zemlju tijekom najtoplijeg dijela dana.

Pomaže i protiv korova

Zagrtanje krumpira ometa i razvoj korova, koji oduzimaju hraniva povrću i ometaju dobru ventilaciju usjeva. Što je više korova, to je sporije sušenje lisne mase krumpira poslije kiše ili magle. Kada prijeti pojava kasnih mrazeva biljke usjeva se u potpunosti mogu zagrnuti.

Mjera se može ponoviti još dva do tri puta tijekom sezone i svaki put se izvodi kada biljke narastu do 20cm. Istovremeno s ovom agrotehničkom mjerom, vrši se i prihrana usjeva. Dobro zagrnut krumpir je kada formiramo gredice visine oko 20cm i širine na vrhu oko 15cm. Nagib treba biti 30 stupnjeva. Kada je formiran na ovaj način, stvara povoljne uvjete za razvoj gomolja i korijena biljaka. 

Posebno je važno što se stvaraju povoljni vodno - zračni uvjeti. Formiranje banka prilikom zagrtanja, a posebno malčiranja može pomoći kod visokih temperatura tijekom ljeta. Već pri temperaturi od 28°C prestaje formiranje i rast gomolja. Dobro formirane gredice (bankovi) i dovoljno debeo sloj malča, mogu pomoći kod rashlađivanja unutrašnjosti zone formiranja gomolja.


Tagovi

Zgrtanje krumpira Agrotehnika krumpira Organski materijal Malčiranje Kompost Nicanje usjeva Prihrana usjeva Razvoj korova Formiranje banka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo