Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lički krumpir
  • 31.07.2014. 17:45

Zašto marka često nije i isplativa roba?

Kvalitetan Lički krumpir oduvijek je bio na dobrom glasu. No, u zaboravljenoj i opustjeloj Lici nije za proizvođača dovoljno zanimljiva roba, kao "lički krumpir" tko zna otkuda na nekoj gradskoj tržnici.

  • 572
  • 79
  • 0

Nekoliko je regija na našim prostorima, od Istre do Blidinja, u kojima dobro uspijeva kvalitetan krumpir. Lika je svakako najpoznatija još iz starih vremena, pa je lički krumpir uvijek bio na dobru glasu, pojam za ukusan i dobro strukturiran gomolj kojega se uspoređivalo s kuhanim kestenom. Preduvjeti te kakvoće su nadmorska visina, razlika između dnevnih i noćnih temperatura, rahlo tlo i dostatna stočarska proizvodnja zbog stajskog gnoja. Svakako i sorte, koje se sljube s podnebljem.

Lički krumpir kao geografski pojam

Poznato je tako da se u Lici proizvodilo puno merkantilnog, ali i sjemenskog krumpira, a u Staroj Sušici u Gorskom kotaru je formiran čak i laboratorij za kulturu tkiva tj. razmnožavanje in vitro, čime se iz virusa slobodnog tkiva središnjeg pupa, u sterilnim uvjetima proizvodila prva generacija sjemena tzv. elita, a patentirane su i prve domaće sorte.

Sadnja ličkog krumpira u Lovincu

Mnogi ne znaju da lički krumpir nije određena sorta, nego geografski pojam, a sortiment je uvijek bio europski, pa i u pokusima tijekom priznavanja Ličkoga krumpira kao marke. Pretvorba, tajkunizacija i nekontrolirani uvoz odrazili su se na lički krumpir slično kao i na mnoge druge domaće dobre poljoprivredne i prehrambene proizvode. Ono što je godinama i desetljećima spontano na tržištu bila poznata marka i za proizvođača unosna roba, najednom je moralo postati brend.

Naravno, za priznati brend ili marku potrebno je vrijeme, ulaganja, pokusi, pravila i propozicije. Za to vrijeme niču "brendovi" pomoću raznih smicalica kao gljive, a oni koji se drže pravila igre natovarili su si brige i troškove na glavu. Tako je bilo i s ličkim krumpirom koji je postao Lički krumpir, ali i njega i proizvođača sve je manje. Jer Lički krumpir u zaboravljenoj i opustjeloj Lici nije za proizvođača dovoljno zanimljiva roba, kao "lički krumpir" tko zna otkuda na nekoj gradskoj tržnici.

"Trenutačno se krumpir u Lici prodaje po tri kune, a Lički zaštićeni krumpir s obzirom na kakvoću (oko 22 posto suhe tvari), koju tehnološki i kao gotovi proizvod kontrolira Biotehnikon Ane Marušić, trebao bi imati bar 50 posto veću cijenu", kaže direktor lovinačke zadruge Nikola Vidaković.

Zadruga koju je osnovala i svrsi privela značajan kompleks zemljišta lokalna lovinačka uprava te udruga proizvođača, koja je doslovce pala na tri slova i dalje se žilavo bore za razvoj proizvodnje Ličkoga krumpira, a u tome im ove godine odmaže i preobilna vlaga na polju, spremni su i na proizvodnju sjemenskog krumpira, pa su u pokusnom polju trenutačno 22 sorte po dviju njemačkih i nizozemskih i jedne slovenske sjemenarske kuće. Na netom održanim Danima polja Ličkoga krumpira, kojima su uz sjemenarske kuće nazočili i znanstvenici, ustanovljeni su dobri rezultati i perspektiva, ali i nered na tržištu te nedostatak novca za "infrastrukturu" i marketing jačanja marke Lički krumpir.

"Vratiti slavu i sjaj Ličkome krumpiru, a uz pravila koja zaštita pretpostavlja i nalaže, teško je u ovim uvjetima", kaže jedan od proizvođača, Ivan Milković iz Smiljana. Tome pomaže i svijest potrošača gdje caruje kriterij niže cijene, a manje se vodi računa i uopće zna o kakvoći proizvoda ili o tome što zaštićena marka uza se nudi.


Tagovi

Marka Lički krumpir Sorte Merkantilni krumpir Ana Marušić Nikola Vidaković Zaštićeni krumpir Ivan Milković Sjemenski krumpir Laboratorij za kulturu tkiva Lika Nekontrolirani uvoz


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]