Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja krumpira
  • 15.02.2023. 07:30

Zašto rezati gomolje krumpira prije sadnje?

Rezidba se obavlja 10 do 15 dana prije sadnje.

Foto: Depositphotos/gorvik
  • 47.002
  • 2.407
  • 0

Jedan od načina da se smanji količina potrebnog sjemenskog krumpira je rezidba gomolja. Ovom postupku se pribjegava i kada su oni preveliki, jer su za sadnju optimalne težine 40 do 60 g. Sitnije od 40 g neće dati dobar prinos, a krupnije od 100 g nisu ekonomski isplative.

Potrebno je koristiti oštar nož koji se dezinficira prije i tijekom ovog postupka. Tako smanjujemo mogućnost širenja potencijalnih infekcija koje bi mogle dovesti do propadanja gomolja.

Kako ih izrezati?

Rezidba se obavlja 10 do 15 dana prije sadnje. Za to vrijeme trebaju zarasti rezne rane. Otvoreno tkivo je idealno mjesto da se nasele uzročnici bolesti (bakterije, gljivice, virusi), a miris bi privukao zemljišne štetnike. 

Ovisno od veličine, gomolji se dijele na dva, tri ili četiri dijela. Na svakom se trebaju nalaziti dva ili više pupova iz kojih će narasti biljke koje su nositelji budućeg roda. Najbolje će niknuti dijelovi koji imaju tri ili četiri pupa.

Neka rane zarastu

Kroz ranu se ubrzano gubi voda, dolazi do dehidratacije i propadanja izrezanih dijelova. Zbog toga izrezane dijelove poredamo u jednom sloju i ostavimo na sobnoj temperaturi sljedeća 24 h.

Kako bi potakli stvaranje kalusnog tkiva, površinu možemo prekriti pepelom od drveta. Prostor treba biti prozračan i da nije direktno izložen suncu. Temperatura se održava između 14 i 18ºC, a vlažnost oko 80 posto. Za to vrijeme rane će zarasti i smanjit će se propadanje zbog hladnog i vlažnog zemljišta, pojave bolesti ili napada štetnika.

Krumpir s klicama brže niče - kada i kako obaviti naklijavanje?

Rezanje gomolja se može obaviti neposredno prije sadnje, ali samo u slučaju ako je zemljište toplo, rahlo, dobro pripremljeno. Tad dolazi do brzog zarastanja i razvoj novih biljaka.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Pepeo Krumpir Sadnja krumpira Rezanje gomolja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]