Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje povrća
  • 15.05.2022. 18:00

Zašto se obavlja rezidba artičoke?

Dovoljno prostora, vode, biljnih hraniva i redovna rezidba su ključ uspješnog uzgajanja ovog mediteranskog povrća.

Foto: Depositphoto/SvetlanaSF
  • 154
  • 59
  • 0

Artičoka Cynara scolymus je višegodišnja vrsta, a briga o njoj je neizostavan dio uzgajanja. Ona vodi porijeklo iz južne Evrope i sjeverne Afrike, područja Mediterana. U periodu visokih temperatura ulazi u fazu mirovanja kako bi preživjela sušna i vrela ljeta.

Za uspješno uzgajanje neophodno je osigurati dovoljno prostora, jer se radi o višegodišnjoj biljci većih dimenzija.

Rezidba se obavlja u svakom novom ciklusu, odnosno poslije svake berbe. Kada se posadi sadnica mlade artičoke onda na prvu rezidbu moramo čekati i do godinu dana. Kada sadimo reznice, taj period je mnogo kraći i iznosi do pet mjeseci.

Ne želite mnogo sitnih cvjetova

Biljka se čisti od osušenih, starih, oštećenih i suvišnih dijelova. Bez rezidbe će formirati mnogo sitnih cvjetova, a to je upravo ono što želimo da spriječimo. Osim toga, među suvim lišćem i biljci s mnogo mladih, novih izboja skrivaju se brojne štetočine poput: puževa, lisnih ušiju, tripsa i drugih.

Italijanski proizvođači je obavljaju dva puta u toku godine, u novembru ili u rano proljeće. U kontinentalnim područjima rezidbu najčešće obavljamo poslije berbe kada dođe do ponovnog razvoja mladih biljaka. Tako sprečavamo izmrzavanje. Sam postupak se zove diccioccatura. Na dnu, pri osnovi biljke, formira se mnogo novih pupoljaka, a suvišne je potrebno ukloniti. Oštrim nožem ih odrežemo i ostavljamo dva pupoljka. Obično se to radi prije nego što se otvore ili kada su stvorili nekoliko listova - carducci.

Dobro naoštrite nož

Nož treba da je dobro naoštren, jer se pravi kosi rez na samom dnu biljne osnove. Ne obavljati rezidbu kada je izuzetno hladno, jer možemo izazvati izmrzavanje, propadanje, biljaka.

Prvi korak u rezidbi je uklanjanje suvog lišća. Nakon toga biće nam vidljiv centralni dio majčinske biljke i bočne stabljike. Sve suvišne biljke ćemo odstraniti, a biljku dodatno zagrnemo. Zagrtanjem zemlje zatvaramo ranu na biljci, ali i sprečavamo da hladan vazduh i mraz dospiju do osnove i dođe do izmrzavanja. Poslije rezidbe biljke je potrebno zaliti kako ne bi došlo do sušenja. Obavlja se i đubrenje biljke.


Povezana biljna vrsta

Artičoka

Artičoka

Engleski naziv: Artichoke | Latinski naziv: Cynara scolymus L.

Artičoka je višegodišnja biljka, ali uzgaja se i kao jednogodišnja. Korijen je dubok i razgrant, lancetasto lišće na sebi ima dlačice i bodljike i čini rozetu, a cvjetovi su... Više [+]

Tagovi

Rezidba artičoke Diccioccatura Carducci Rezidba povrća Artičoka Uzgoj artičoke


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.