Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadruga Agronova
  • 22.09.2021. 12:00
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Novi Gard

Zbog suše otkup i distribucija poljoprivrednih proizvoda podbacili i do 50 odsto

Zbog suše je podbacio rod većine kultura. Recimo, imamo oko 100 dunuma otpisanog pasulja, na koji smo izuzetno računali. Štetu je pretrpio i krompir, a sve je podbacilo oko 50 odsto, kaže direktor PZ "Agronova", Darko Vujanović.

Foto: PZ Agronova
  • 178
  • 65
  • 0

Priča oko osnivanja novogradske Poljoprivredne zadruge "Agronova" počela je 2015. godine, kada se pet poljoprivrednih proizvođača udružilo, u cilju opstanka i proširenja proizvodnje, a osnovana je tri godine kasnije. Danas okuplja 60 kooperanata s područja Prijedorske i Banjalučke regije.

U selu Svodna kod Novog Grada, u prostoru bivše kasarne, koja je postala veliki skladišni prostor, otvoren je i distributivno-otkupni centar.

"Tu je danas naš izložbeno-prodajni salon gdje se prodaju poljoprivredni te gotovi proizvodi domaćih proizvođača. Osim toga, potrudili smo se da na istom mjestu bude otvorena i poljoprivredna apoteka. Inače, skladišni prostor zauzima površinu od oko 2.400 metara kvadratnih, ali za sada koristimo samo dio", kaže direktor PZ "Agronova", Darko Vujanović.

Suša poharala njive i voćnjake

Ovogodišnja suša loše se odrazila i na rad zadruge.

"Sezona je bila izuzetno loša. Zbog suše je podbacio rod većine kultura. Recimo, imamo oko 100 dunuma otpisanog pasulja, na koji smo izuzetno računali. Štetu je pretrpio i krompir, a sve je podbacilo oko 50 odsto", kaže Vujanović.

Prerađeni proizvodi

Iako je suša umanjila rod, ovih dana skladišni prostor pun je crvenih paprika ajvaruša, krastavaca kornišona, krompira, luka, šljiva, jabuka i drugog sezonskog voća i povrća.

Pristupačne cijene

"Bavimo se i maloprodajom i veleprodajom. Kod nas su cijene pristupačne, nešto niže nego u tržnim centrima drugim prodavnicama, ali najvažnije je reći da je riječ o domaćim, kvalitetnim proizvodima", pojašnjava Vujanović. 

Osim svježih, ondje se prodaju i prerađeni proizvodi poput hladno cijeđenih sokova i pekmeza od jabuka i šljiva, a uskoro će biti dostupan i tzv. "kiseli" program zimnice. Tu su i drugi artikli, poput prirodnog sapuna od kozjeg mlijeka.

"Opstanak poljoprivredne proizvodnje moguć je samo ukoliko dođe do udruživanja poljoprivrednika i organizovane proizvodnje, u kontrolisanim uslovima", poručuje Vujanović.

Kupci u ovom centru su najčešće vlasnici domaćih restorana i tržnih centara, ali i brojni pojedinci.


Tagovi

Udruživanje Zaduga Agronova Darko Vujanović Distributivni centar Domaći proizvodi


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.