Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kornišoni i maline
  • 26.11.2021. 12:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Jezerski, Bosanska Krupa

Almira Mehić planira podići mladi zasad sa certificiranim sadnicama maline

Almira Mehić iz Jezerskog se već 20 godina ozbiljno bavi poljoprivredom. Ima 300 kvadratnih metara pod plastenicima, a proizvodi i maline i kornišone. Kaže da je ova godina bila iznimno teška, ali da bi puno lakše i bolje bilo kada bi se domaći proizvodi više cijenili.

Foto: Arhiva Almire Mehić
  • 855
  • 496
  • 0

Malo koje domaćinstvo na selu u našoj se zemlji ne bavi poljoprivredom, neki za svoje vlastite potrebe, a većina u ovom sektoru vidi izvor egzistencije. Almira Mehić živi u Jezerskom, mjestu koje se nalazi na tromeđi općina Cazin, Bihać i Bosanska Krupa, kojoj i teritorijalno pripada. Iako je završila elektrotehničku školu, nikada nije radila u struci. Nakon ratnih dešavanja, u borbi da preživi, okreće se poljoprivredi. Bavi se plasteničkom proizvodnjom, uzgojem krastavca kornišona, te proizvodnjom maline.

Teška godina za poljoprivrednike

"Ova godina je bila jako izazovna za poljoprivredne proizvođače, počela je sa ekstremnim hladnoćama i vjetrovima, a nastavila sa jako sušnim i toplim ljetom. Iako smo se borili kako god smo znali da sačuvamo svoje biljke, te nagle oscilacije su se odrazile na prinos i ovogodišnji rod", priča Almira o problemima s kojima se susretala.

Početkom augusta, njeno selo je pogodilo jako nevrijeme praćeno gradom, koje je uništilo ne samo urod, nego i plastenike i zasade. Kako je ovogodišnji rod jako oslabljen, posvetili su se oporavku i regeneraciji mladih izdanaka za narednu sezonu. Svjesna je, kaže, da je poljoprivreda tvornica pod otvorenim nebom, te da uvijek prijeti opasnost od vremenskih nepogoda koje znaju nanijeti ogromne štete. Dodatni ovogodišnji problem je poskupljenje goriva, sjemena, đubriva, zaštitnih sredstava i mineralnih gnojiva.

Kornišone uzgaja već 12 sezona

"Sva ta poskupljenja iziskuju dodatne troškove i smanjuju prihode poljoprivrednika. Uz puno rada i truda, opet se nešto doprinese kućnom budžetu. Zahvaljujući poljoprivredi, naši sinovi su uspjeli završiti fakultete, jer samo na našim malim bosanskim platama ih ne bismo mogli školovati", dodaje.

Proširila plasteničku proizvodnju

Ove godine je proširila plasteničku proizvodnju, tako da sada ima oko 300 kvadratnih metara pod plastenicima. Tokom ljeta u njima uzgaja paradajz i papriku, nakon toga ide špinat, salata i luk , a u proljeće proizvodi presadnice povrća za vanjski uzgoj. Maline je imala na dva dunuma, ali je zbog slabe cijene i starosti malinjaka zadržala samo jedan dio. S obzirom da je cijena porasla, na proljeće planira podići novi, mladi zasad sa certificiranim sadnicama maline. Kornišone uzgaja već 12 sezona, i veoma je zadovoljna prinosima koje ostvaruje, no ističe da poštuje sve agrotehničke mjere i savjete agronoma. Povrće prodaje kod kuće i poznatim mušterijama, dok kornišone i maline predaje otkupljivaču s kojim ima potpisan ugovor.

"Skoro 20 godina se ozbiljno bavim poljoprivredom, a naročito volim da uzgajam neobične biljke, zanima me kako se prilagođavaju našem podneblju i kakvi su im prinosi. Volim biljke i rad na zemlji, nije mi teško ni podraniti, ni brati kornišone i maline na 40 stepeni", kaže Almira.

Almira ima 300 m2 pod plastenicima

Višak proizvoda prerađuje, pa pravi domaće salate, sokove, džemove i pekmeze, iako ih je do sada radila samo za svoje potrebe i kao poklone dragim osobama, ubuduće planirati raditi prerađevine voća i povrća za prodaju.

"Bilo bi nam puno lakše kada bi se domaći proizvodi više cijenili i kada bi kupci uzeli u obzir sav trud i ulaganja koja imamo dok ne dođemo do gotovog proizvoda. Tek kada se poveća potražnja i počne cijeniti domaći proizvod, tada će poljoprivreda imati perspektivu", poručuje.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Almira Mehić Jezerski Bosanska Krupa Domaći proizvodi Kornišoni Malina Plastenička proizvodnja


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]