Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uništeni zasadi povrća
  • 12.02.2017. 20:15

Cene povrća biće više od 25% do 40%

Loši uslovi za sadnju uticaće na cene povrća u 2017. godini, koje će prema nekim procenama porasti od 25% do 40%.

Foto: falco / Pixabay
  • 1.415
  • 163
  • 0

Hladna zima sa izuzetno niskim temperaturama uticala je na slabiju ponudu svežeg povrća i očekivani rast cena dostupnih količina. Za sada, prošlogodišnju cenu drže povrtarske vrste čijih količina ima na skladištu, dok se cene svih vrsta salata, a posebno blitve penju u nebo. Niske temperature povećale su troškove plasteničke proizvodnje i uništile znatne količine.

Problemi u Španiji j i Italiji

Uticaj niskih temperatura na ponudu hrane istražio je BBC, koji prognozira porast cena povrća u celoj Evropi. Problem je što se hladni front probio od Italije i Španije s katastrofalnim posledicama, koje će se odraziti na naš džep. Kombinacija poplava u španskoj regiji Mursija i hladnog vremena u Italiji, rezultiralo je groznim uslovima za sadnju povrća poput brokolija, salate, paprike ili patlidžana čiji su prvi zasadi uništeni.

Pojačan uvoz iz SAD

Posledice su vidljive već sada. Za vreme zimskih meseci, Mursija snabdeva 80% Evrope svežim povrćem, ali ne i ove godine. Najveći prosek padavina, koji je pogodio Mursiju u poslednjih 30 godina, doveo je do toga da su neki proizvođači povrća bili prisiljeni da naruče povrće iz SAD kako bi mogli da snabdeju svoje kupce. Isto se događa i u Italiji, koja takođe snabdeva Evropu za vreme hladnijih meseci. Ove godine je centralna Italija pod snegom i bilo kakva proizvodnja je u tim regionima nemoguća.

Loši uslovi za sadnju će uticati na cene povrća u 2017. godini, koje će se prema nekim procenama popeti od 25% do 40%. U razgovoru s poljoprivrednicima, došlo se do informacija kako će zasigurno porasti cena tikvica i salate, dok će se za ostale proizvode znati uskoro.

Foto: falco / Pixabay


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina. Prati aktuelna dešavanja u poljoprivredi, a najviše ga interesuju teme vezane za pčelarstvo, ribarstvo i maslinarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od najlekovitijih spojeva: sremuš i rakija

Za pripremu tinkture sremuša potrebno je: 1. Dobar doručak (po ukusu) uz salatu od svežih listova sremuša 2. Iseckan sremuš 3. Kvalitetna rakija kojom će se sremuš prelit...

Više [+]