Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nove sorte rajčice
  • 15.07.2021. 10:00
  • Istarska, Šišan

Dan polja Colić Trade-a i Hazere: Na OPG Košara predstavljene nove sorte rajčice

Predstavljanju su nazočili svi veći proizvođači s područja Istre koji su imali mogućnost obići polja kako bi izbliza vidjeli i čuli korisne informacije o uvjetima uzgoja.

Foto: Colić Trade
  • 1.032
  • 348
  • 0

Istarskim su proizvođačima na nedavno održanom danu polja sjemenske kuće Hazera i tvrtke Colić Trade na OPG-u Košara u Šišanu predstavljene nove sorte rajčice.

Posjetitelji su imali mogućnost obići polja kako bi izbliza vidjeli i čuli korisne informacije o uvjetima uzgoja.

Visoki prinos, otpornost i duže skladištenje

Jedan od noviteta tako je rajčica Kalloni F1, izuzetno velika i otporna Beef sorta srednjih internodija i visokog proizvodnog potencijala, a odlikuje ju i mogućnost dugog skladištenja. Crveni plodovi mase 280-350 grama koji omogućuju pojedinačno branje čine ovaj sortiment vrlo poželjnim za uzgoj od proljeća pa sve do jeseni.  

Zasadili su ju 26. ožujka, a već je na trećoj "etaži" davala četiri do pet plodova. Ono što ju dodatno izdvaja je okus, za koji Nada Košara kaže da je fantastičan.

Sljedeća predstavljena sorta, a koja je svima zapela za oko je Manistella F1 sađena na isti datum kao i prethodna. U startu se, istaknula je Nada, vidjelo da je riječ o vrlo jakoj biljci tako da su i očekivanja bila visoka. "Krupnim plodovima, visokim prinosom te lakoćom uzgoja pruža sigurnost proizvodnje“, dodala je. 

Plodovi su joj ujednačene veličine što smanjuje potrebu za sortiranjem tijekom berbe, a kao veliku prednost, navela je lijepe i ukusne plodove s dobrom peteljkom, koji su ravnomjerno obojeni i otporni na pucanje. Također, dodatan plus je i taj što ima mogućnost dužeg čuvanja.

Na danima polja predstavljene su nove sorte rajčice (foto: Colić Trade)

Ovacije su na danima polja ponijele i cherry rajčice Shirren (crvena) i slatko žuta Summer sun. Kao što i samo ime kaže Summer sun je zaista ljetno sunce Hazera hibrida rajčice. S izvrsnim potencijalom za prinos, jakim vigorom, otvorenom i dugom stabljikom pokazala se, kako su naveli, fenomenalnom sortom, posebnog okusa koja je u vrlo kratkom roku pronašla svoje mjesto na tržištu i uvijek je traže koji kilogram više. 

Visoki brix (8,5-11), pravilan, okrugli oblik ploda te mogućnost čuvanja čak 12-15 dana ovu rajčicu izdvaja od drugih cherry rajčica. 

Također, predstavljena je Nikomate F1, visoki šljivar, srednje rana indeterminantna rajčica u Roma tipu. Na gospodarstvu kao prednost navode izvrsnu kvalitetu ploda crvene boje te kratku peteljku. 

Ove sorte rajčica nude našim proizvođačima više mogućnosti te im daju kvalitetne alate za proizvodnju. No, tu rad ne staje jer Hazera i dalje razvija nove hibride koji su svoja mjesta pronašli na ovom OPG-u, a uskoro će biti dodani u portfelj tvrtke. 

OPG Košara godišnje plasira 30 proizvoda

Inače, OPG Košara daleko je poznat proizvođač na ovome području koji ukupno obrađuje 0,5 hektara zaštićenih proizvoda te više od 14 ha vanjske proizvodnje. Godišnje plasiraju između 25-30 proizvoda što ukazuje na njihovu veličinu, ali i vrijednost i marljivost. 

U obitelji se volja za radom prenosi s koljena na koljeno pa je Ivan već treća generacija poljoprivrednika na ovome gospodarstvu. 


Fotoprilog


Tagovi

Dani polja Hazera Colić Trade OPG Košara Nove sorte rajčice


Autorica

Diana Marjanović

Više [+]

Diana je magistra fitomedicine, zaposlena na mjestu voditelja logističkog centra Zagreb u Colić – Trade. Rado piše o aktualnostima u poljoprivredi.


Partner

Colić-Trade d.o.o

Radovanova 22, 23210 Biograd na moru, Hrvatska
tel: 0994496404, e-mail: info@colic.hr web: http://www.colic.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.