Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Jelača
  • 15.08.2019. 13:30
  • Zagrebačka, Donji Marinkovac

Dino Jelača: Poljodjelstvo je kao i sve u životu, nekad med i slatko grožđe, a nekad trule jabuke

Mladi poljoprivrednik Dino Jelača pored ratarstva odvažio se i na uzgoj paprike roge (ajvarice) koja je na tržištu oduvijek tražena. U poslu s tim povrćem pomogli su mu u Poljoprivrednoj zadruzi Dubrava donirajući mu sadnice roga, ali i feferona.

Foto: arhiva OPG Jelača
  • 2.241
  • 592
  • 0

Odrastao je uz djeda i baku, a poljoprivredno gospodarstvo preuzeo s dvadeset godina. Danas obrađuje 25 hektara zemlje od čega mu je pola pod poticajima. Riječ je o mladom poljoprivredniku, inače elektrotehničaru Dini Jelači (27) iz Donjeg Marinkovca u općini Dubrava nedaleko Vrbovca.

"Otprije četiri godine postao sam i službeno nositelj OPG -a, na kojem rame uz rame radimo moja djevojka Suzana (26) i ja, odnosno po potrebi to čini i obitelj” kaže Dino koji pored redovnog posla "dušu odmara baveći se poljoprivredom". Isključi tada mobitel, a ako je imao loš dan sjedne na traktor i "pozabavi” se zemljom. Bude kaže nakon tog rada "nov čovjek". Uzgaja OPG Jelača primarno ratarske kulture: kukuruz, pšenicu, soju,uljanu repicu, zob, a od ove godine krenuli su sa povrćem, paprikom ajvaricom (roga) jer od ratarskih kultura ne može se (pre)živjeti. Od inače uvijek tražene roga paprike, vidjet će zaradu tek kada se sumiraju rezultati koncem godine.

Na poljima 30.000 komada paprike roge i 10.000 feferona

Zasađeno je na poljima Jelača oko 30.000 komada roge i 10.000 komada ljutih feferona. Vjetar u leđa, doznajemo, dali su radišnom poljoprivredniku mladi predvodnici tamošnje Poljoprivredne zadruge Dubrava, koji su im financirali sadnice povrća, foliju odnosno cijevi za navodnjavanje polja. Pomogli su im i u određivanju kvalitete tla, kojeg su odnijeli na analizu kako bi povrće dobilo najbolje uvjete za rast.

"Rekao sam ljudima u zadruzi što hoću saditi i tražio sam ih savjete. Dobio sam ih, pa sam na hektar površine za papriku "bacio” oko tri tone kalcija odnosno NPK gnojiva koje su mi stručnjaci zadruge preporučili", objašnjava naš sugovornik načine pomoći. Dodaje kako se ohrabrio za posao s paprikom, zato što su u PZ Dubrava "mladi na vlasti” , a još su k tome stručnjaci agronomi i vrijedni ljudi. U travnju su doznajemo zemlju za papriku podebljali, izrotirali, navukli foliju, a u lipnju su papriku posadili. Ako sve bude u redu očekuju oko 15 tona prinosa i bit će, kažu, zadovoljni.

Uz ratarstvo, Dino se odlučio i za uzgoj paprike 

To više jer svaka sadnica dat će, nadaju, se barem 1,5 kilogram dok je feferona na jednoj stabljici i po dvadesetak komada. Za cijeli posao s paprikom naš sugovornik ističe kako mu Zadruga puno znači, jer koristili su njihov polagač folije, a savjetovali su ga i na koji razmak i u kakve redove saditi papriku. "Rekli su mi i primjerice da sadnica ne smije dodirivati foliju jer je ona crna, pa će privlačiti sunce uslijed čega će se povrtnica prije (o)sušiti. Kod folijarne prihrane preporučili su mi što koristiti, kako podići proteine i dr.” otkriva nam Dino dio savjeta stručnjaka.

Urod ide za Podravku

Dogovoreno je da mu urod ide za Podravku, iako ga je puno ljudi pitalo za po 50 i 100 kg ajvarice za prodaju. Nada se da će taj posao s povrćem uroditi plodom, jer ratarstvo, ako se ne broje velike zasađene površine, nije isplativo.

"Od povrća bi se moglo bolje živjeti, ali oko njega ima i više posla”, tvrdi naš sugovornik. Ističe da ga se on ne boji jer odrastao je uz pokojnog djeda poljoprivrednika, a i voli svoju poljoprivredu pa ne bi otišao put tuđine. Ljuti ga što od posla mnogi mladi danas bježe, a lijepo bi živjeli samo bez truda i rada. On uživa u plodovima svojeg rada, a ističe kako mu je lijepo na selu i s njega se ne da”!

"Ne može se opisati zadovoljstvo kada vidite plodove koje ubirete nakon što ste na zemlji prolijevali znoj. To je prava nagrada” , ističe naš sugovornik. Dodaje da ga od poljodjelstva ne odvraća ni pokoja loša godina, jer to je kao sve u životu: nekad je med i slatko grožđe, a nekad su trule jabuke! Nisu mu jasni ni oni koji odlaze put Irske, Njemačke i drugih zemalja jer smatra da i kod nas ima posla, samo je pitanje što bi tko radio i za koje novce. "Ako ja mogu raditi dva posla zašto ne bi drugi? Zapitao se mladi poljoprivrednik koji kaže da prihodovno od gospodarstva ima za svoje potrebe, otići na izlet, more.

Bit će i ljutih papričica 

No, glavobolje ima kada treba okupiti radnu snagu koja će izuzev obitelji zapeti na poljima kada počne berba ljetine. Poziva zato sve one koji bi krenuli u sezonsku berbu paprike, da mu se jave za desetak dana jer će prvi posađeni redovi tog povrća biti spremni za berbu. Dogovorit će se o svemu ponaosob, no plaća 20 kuna po satu. Toliko može platiti.

Potrebni berači paprike

"Trebat ćemo sezonski ljude na OPG-u, ali treba znati gdje je poljoprivreda tu su i ”grbava leđa”. Kada smo dopremili sadnice paprike nas je šestero tri tjedna sadilo povrće,potom smo navlačili cijevi za navodnjavanje, uklanjao se i korov kada su se biljke okorjenile”, nabraja nam Dino poslove oko ajvarice. Bit će posla i oko berbe, iako 105 redova roge ne zvuči puno. Pobirat će se u dva navrata, a s feferonima će biti i više rada jer sitniji su, a i bogato su rodili. Potužio nam se Dino i na borbu s korovom odnosno travom, koja brzo raste, a sve oko toga rješavaju ručno. Muče ih i najezde puževa, ali tvrdi "što je tu je”. O tome koliko vremenske neprilike utječu na njegovo gospodarstvo naš sugovornik kaže kako su njihov kraj na sreću nekako nepogode zaobilazile.

"Ne daj Bože kakve tuče da padne na polja, ostao sam bez svega, a silni su novci u to uloženi”, prizvao je na milost i svevišnje sile. Usjeve je osigurao, a godišnje ga dažbine za to dođu oko 10.000 kuna. Polica mu je poskupila zbog povrća, a svake godine osiguravatelji kontroliraju što se posadi,n a kojim mjestima pa potom izrađuju proračune i određuju konačnu sumu novca. Kako godine odmiču ističe, s klimom je sve nezahvalnije stanje jer zbog suše primjerice, a nakon kiše zemlja se stvrdne, pa po istom urađenom poslu mora se tlo iznova rotirati.

Uskoro će berba pa Dino traži i sezonske radnike 

Potroši se tu i više goriva, ali i rada. Na sreću OPG ima dosta svojih strojeva počevši od tri traktora, plugova, sijačica, rotobrana i dr. Sve je kupljeno od vlastitih im sredstava, a najveće je zadovoljstvo Jelača što nisu kreditno opterećeni jer bi im to bila značajna omča oko vrata. Ovako mogu raditi i planirati, jer odrasli su na poljoprivredi koja ih je othranila. Zato je i vole. Krenuli su s takvim osjećajem i u uzgoj paprike.


Tagovi

Uzgoj paprike Paprika roga Ljute papričice OPG Jelača Dino Jelača PZ Dubrava


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]