Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slonovo uvo
  • 16.12.2017. 18:30

Gospođinci: Moderna proizvodnja paprike

"Sve je automatizovano, tako da mašina koja seje, postavlja i kapljače za navodnjavanje. Postiže se od 150.000 do 200.000 biljaka po hektaru", kaže Zvonko Dejanović iz Gospođinaca.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 1.904
  • 66
  • 0

Krajem osamdesetih godina, tačnije 1989. godine, Zvonko Dejanović iz Gospođinaca počeo je da se bavi paprikarstvom. Pre toga, uzgajao je mak.

"Bilo je traumatično kada je reč o poslu, jer je prvo trebalo izlupati čaure, da se izvadi seme, a potom je seme trebalo obraditi da bude konzumno. Imao sam sreću da je otac mog prijatelja imao mašinu sa kraja 19. veka, koja je služila za odvajanje nečistoće od sitnog semena", rekao je Dejanović.

Na mak se nije vratio, jer je to zahtevalo komplikovanu proceduru, kada je reč o legalnosti rada.

Moderna setva paprike

Papriku slonovo uvo ima na hektar i po zemljišta. Za navodnjavanje koristi sistem kap po kap, koji je omogućio tri puta više biljaka po hektaru.

"Sve je automatizovano, tako da mašina koja seje, postavlja i kapljače. Taj uređaj je ispred setvenog aparata. Iza idu ulagači za seme, dvored, na osam centimetara je razmak, a između je crevo za kap po kap. Seje se pomoću GPS-a, pa su redovi izvanredno pravi. Postiže se od 150.000 do 200.000 biljaka po hektaru. Kod sadnje je 70.000 biljaka maksimum", objašnjava Dejanović.

Bolesti umanjile prinos

Zvonko je prošle godine imao 60 tona paprike po hektaru. Ove godine bilo je 45 tona, ali ne zbog suše, nego zbog insekata, koji su preneli bolesti sa drugih biljaka na papriku. To je uticalo i na kvalitet ploda.

Više u prilogu:

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Zvonko Dejanović Gospođinci Slonovo uvo Paprika GPS Kap po kap


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner