Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Atrakcija
  • 15.07.2016. 12:30

Hobotnica drvo paradajza - daje do 32.000 plodova!

Može vam izgledati poput nečega gajenog u laboratoriji, ali drvo paradajza u obliku hobotnice (Octopus tomato trees) relativno je običan hibrid koji raste iz jedne stabljike i širi se u obliku goleme krošnje.

Foto: gaiahealthblog.com
  • 10.541
  • 509
  • 0

Može vam izgledati poput nečega gajenog u laboratoriji, ali drvo paradajza u obliku hobotnice (Octopus tomato trees) relativno je običan hibrid koji raste iz jedne stabljike i širi se u obliku goleme krošnje. Njegova krošnja doseže 40-50 kvadratnih metara i svake sezone rodi desetine hiljada paradajza, piše odditycentral.com.

Taj portal navodi da na internetu nema puno informacija o ovom drvetu. Jedni tvrde da poreklo potiče iz Kine, drugi sa Novog Zelanda. Jedan bloger spominje da ih je Jong Huang, šef poljoprivrednog odseka u Epkotu u Disney Worldu, doneo iz Kine. Smatrao je da bi moglo biti atrakcija i seme zasejao u ogromne posude. Danas su upravo to - još jedna atrakcija Diznijevog sveta.

Svoju impresivnu veličinu dostiže sa godinu, godinu i po. Ne daje plodove prvih 7, 8 meseci, ali jednom kada sazri, može da se očekuje rod od preko 14.000 paradajza! Trenutni Ginisov rekord je rod od 32.000 paradajza, ukupne težine 522 kilograma, ubranih sa jednog drveta u Epkotu, odnosno Disney Worldu.

Foto: gaiahealthblog.com


Tagovi

Paradajz hobotnica Ginisov rekord Disney World Hibrid


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!