Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kooperacijska proizvodnja
  • 23.06.2017. 18:00

Kooperanti proizveli 50 tisuća tona krumpira i luka

Talijanski kooperanti tvrtke Cesac proizveli 50 tisuća tona krumpira i luka u 2016.

Foto: Alena Rais
  • 3.663
  • 227
  • 0

Jedna od vodećih talijanskih kooperativa u prošloj godini može se pohvaliti s proizvodnjom od 50 tisuća tona krumpira i luka. Prošle godine, kooperanti Cesac-a su proizveli 23.200 tona krumpira i 26.200 tona luka. Članovi su i Apo Conerpo kooperacije koja broji 1.403 člana, 255 zaposlenika i devet proizvodnih pogona, piše freshplaza.

Stefano Andraghetti, Predsjednik tvrtke Cesac, predstavio je podatke o proizvodnji. Krumpir i luk su vodeći segment u proizvodnji, a slijede žitarice i vino, dok je zarada bila oko 60 milijuna eura. Ulaganja su također velika i premašuju i 600 tisuća eura.

Krumpir i luk su kultivirani na 1.200 hektara, a zarada samo od tih kultura premašila je i 23 milijuna eura u 2016. Prinosi luka bili su 58 tona/ha, dok je prinos krumpira bio 51 tona/ha, i to zahvaljujući vremenskim uvjetima. Povrće su prodali u pakiranjima od 2-5 kg.

U kooperaciji postoji dogovor o minimalnoj cijeni za proizvode visoke kvalitete. Cijene krumpira će očekivano rasti, kažu iz tvrtke. Za luk je tržište malo sporije, a cijena niža. Pošto su proizvedene jako velike količine, kooperacija je iznajmila skladište za pohranu.

Procjene za 2017. su takve da se očekuje 40 tona/ha krumpira i 45 tona/ha luka. No zbog visokih temperatura moguće je smanjenje prinosa.

Foto: Alena Rais


Povezane biljne vrste

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Luk

Luk

Sinonim: Crveni luk | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Izvori

Fresh plaza


Tagovi

Krumpir Luk Italija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]