Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovativne ideje
  • 01.01.2023. 12:00
  • Zagrebačka, Kupinec

Liofilizirano mikrobilje u juhama iz vrećice s OPG-a Rogić

Instant hrana, fast food, i već prethodno obrađene namirnice, sve su to trendovi u životu modernog čovjeka. Zato je Davor Rogić inženjer elektrotehnike, podigao ljestvicu za stupanj više i odlučio proizvoditi instant juhe od liofiliziranog mikrobilja.

Foto: OPG Rogić
  • 1.895
  • 122
  • 0

OPG Rogić iz Kupinca kraj Jastrebarskog tek je na početku svog puta. Davor i supruga Jelena pokrenuli su vlastitu poljoprivrednu proizvodnju, no kako nemaju velike površine, osmislili su svoje originalne proizvode visoke dodane vrijednosti. U svojim plastenicima uzgajaju mikrozelenje i gljive koji se mogu kupiti u svježem stanju, ali i liofilizirani.

Kako nam je ispričala Jelena, liofilizaciju su još Inke koristile za čuvanje namirnica. "Čuvali su svoje krumpire smrzavanjem, a početkom 20. stoljeća postupak se koristio za čuvanje krvi i penicilina", objašnjava.

Liofilizacija u dnevnom boravku

Sam postupak sušenja smrzavanjem koristi se i za pripremu obroka za astronaute, a liofilizator su nabavili uz pomoć sufinanciranja Zagrebačke županije, a od tvrtke Harvest right. Aparat je stigao preko Slovenije, a cijena mu je bila nešto više od 5.000 eura.

Tvrtka Harvest Right proizvodi liofilizatore koji se koriste za pripremu hrane za izletnike i istraživače, hranu za vojsku i za komplete u slučaju prirodnih katastrofa. Tako pripremljene namirnice koriste se u hrani za kućne ljubimce, te u mješavinama za sportaše. Liofilizacija je ništa drugo do sušenje putem zamrzavanja. Hrana se u aparatu zamrzava na -40°C, dok vakuumska pumpa izvlači vlagu iz namirnice. Postepenim se zagrijavanjem i procesom sublimacije višak vode izvlači van. Senzori detektiraju kada je hrana potpuno suha. Cijeli postupak može trajati 24-40 h. Osim za voće i povrće, primjenjiva je i za meso, mlijeko i mliječne proizvode. Pa čak i za već kuhane obroke.

Uzgajaju mikrobilje

"Da malo namočite ovu našu liofiliziranu jabuku, ona bi izgledala kao svježa. Maline i jagode su nam planule u trnu. One se tope u ustima. Čak smo probali liofilizirati i kruh“, Jelena nadodaje.

Na tržištu postoje liofilizatori različitih kapaciteta i o tome će najviše ovisiti cijena. Za onaj manjeg kapaciteta 1-3 kg svježe hrane treba izdvojiti oko 2.100 USD (bez troškova transporta), a za onaj 5-7 kg oko 3.500 USD. Za liofilizatore komercijalnih namjena, treba zatražiti ponudu, no za proizvođače koji imaju dovoljno prostora ponekad će se više isplatiti nabavka nekoliko manjih aparata nego jednog većeg.

Razlika između zamrzavanja i liofilizacije

U usporedbi s klasičnim zamrzavanjem, liofilizirana hrana ne smanjuje se i ne gubi svoj oblik, a kada je naknadno namočite u vodi najsličnija je namirnici u svježem obliku. Zadržava okus, boju i hranjive tvari. Tzv. suho zamrzavanje čuva skoro sve hranjive tvari, dok se klasičnim sušenjem uspije sačuvati tek oko 60% nutrijenata, a konzerviranjem samo oko 40%. Pojedine vrste smrznute hrane mogu trajati do 2 godine, dok liofilizirana hrana traje i do 25 godina.

Obitelj Rogić upustila se u proizvodnju vlastitog mikrobilja. "Sami ga uzgajamo i prodajemo svježe ili liofilizirano u jušnim mješavinama. Davor je postavio potrebno osvjetljenje, prozračivanje i vlagu, a bilje uzgajamo na ekološkom supstratu sijući ekološko sjeme“, dodaje Jelena. Učili su djelomično s Interneta, djelomično metodom pokušaja i pogreške. Od mikrobilja uzgajaju: rotkvice daikon i china rose, crvenu rotkvicu, suncokret, brokulu, gorušicu, crveni kupus, rikolu, pšenicu i dr. Počeli su uzgajati i gljive, lavlju grivu i shitake, te i njih dodaju u jušne mješavine.

Originalne krem povrtne juhe

Proces proizvodnje vakuumiranih juha u vrećicama traje nekoliko dana. Rogići jedan dio povrća nabavljaju od ekoloških proizvođača preko platforme Growtovchani,  a gljive i mikrobilje dodaju iz vlastitog uzgoja. "Nudimo 10-ak različitih okusa juha prema vrsti dodanog mikrobilja. Ona sa zelenjem rotkvice malo je ljuća, dok je meni najdraža ona od brokule“, napomije. Popularne su  još juhe od rajčice, suncokreta, šampinjona i bukovača. Od liofiliziranog mikrobilja u ponudi nude: sikavicu, leću, grašak, adzuki grah, a od začina i čajeva liofiliziraju koromač, gorušicu, korijandar, koprivu, metvicu i peršin. Traženo je i svježe mikrobilje za pripremu salata: pšenica, brokula, gorušica, suncokret i rotkvica.

Liofilizirane jabuke 

Za pripremu juha, prvo na pari kuhaju temeljac od mrkve, celera, luka i krumpira. Njega melju u pastu koja najprije ide u klasični zamrzivač pa onda na liofilizaciju. Nakon toga, još jednom sušeni temeljac da bi se lakše kasnije otopio u vodi, te dobiveni prah pakiraju u velike staklenke. Iz njih naknadno kombiniraju svoje recepture dodajući također liofilizirano mikrozelenje i gljive. Začini se minimalno koriste, a juhe su malo gušće.

Samo godinu dana na tržištu

Kupci su već prepoznali praktičan proizvod za brzu pripremu zdravog obroka. "Najviše smo bazirani na sajmove i OPG grupe, u Mrkvici smo, a imamo dogovor s trgovinom mini-mljekare, ali nemamo još potrebne količine. Radimo i direktne dostave“, otkriva sugovornica. Juhe prodaju po 20 kn, a potražnja raste tako da su već nabavili i novi stroj za liofilizaciju. Možda je ovo dobra prilika za suradnju s našim ekološkim proizvođačima i oživljavanje tzv. mrtve sezone u naših povrćara.


Fotoprilog


Tagovi

Davor Rogić Jelena Rogić OPG Rogić Liofilizator Liofilizacija Mikrobilje Mikrozelenje Juhe Instant Harvet right


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.