Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Ištvan
  • 05.11.2017. 07:30

Ljuti, ljući i najljući vinkovački umaci

OPG Ištvan iz Vinkovaca je ove godine pokrenuo Ljutoteku u kojoj proizvode ljute čili umake i ljute ajvare. Dvojica Vinkovčana prijatelja Zvonko Ištvan i Dragutin Crepić te Zvonkova kći Dinka koja je uspješna studentica agronomije, rade kao tim.

Foto: Helena Mašaberg
  • 2.156
  • 216
  • 0

OPG Ištvan iz Vinkovaca je ove godine pokrenuo Ljutoteku u kojoj proizvode čili umake i ajvare. Ljute, naravno. Dvojica Vinkovčana prijatelja Zvonko Ištvan i Dragutin Crepić te Zvonkova kći Dinka koja je uspješna studentica agronomije, rade kao tim. I sami ljubitelji ljutog zadnjih nekoliko godina su naručivali ljute umake iz Njemačke, a nakon što su im se svidjeli naručili su si nekoliko sadnica, eksperimentirali s njima te odlučili pokrenuti posao.

"Posadili smo oko 20 sorti papričica, a najpoznatije od njih su čili papričice: Habanero, Fatali, Chili Con, Peter Pepper Red i ostale vrste paprike. Neke od njih će nagodinu ostaviti, a neke će izbaciti i probat ćemo posaditi neke nove sorte. Ljuta paprika ima drugačije zahtjeve što se tiče sadnje nego obična paprika", rekao je Zvonko

Na prvi plod se čeka čak i do 7 mjeseci

Zemlju pripremaju za sadnju već u jesen, a sjeme u zemlju stavljaju krajem siječnja te ono mora biti u grijanim uvjetima na temperaturi od 25 do 28 stupnjeva, a nakon što biljka nikne prva dva mjeseca je rasvjeta iznad biljke i daje joj svjetlo od 0-24 h. Početkom 5 mjeseca sadnice stavljaju u plastenik, te nakon toga one idu u zemlju. Ne koriste nikakvu vrstu zaštite protiv bolesti i insekata, a kokoši im jedu smrdljive martine. Navodnjavaju kap po kap, a gnoje isključivo kristalonom. Na prvi plod se čeka čak i do 7 mjeseci, a prvu berbu su imali polovicom 8 mjeseca.

"Ajvare koje smo radili su nam limitirana serija i trenutno imamo 5 umaka. Ljutika 7 nam je najjači umak i rađen je s paprikom koja trenutno konkurira za jednu od nekoliko najljućih paprika u svijetu i ima oko milijun do milijun i pol Scovilla. Imamo još 3 vrste umaka: Đumbir, Višnja i Kim Habanero te umak Estragon Fatalii te još dvije vrste ajvara:ljuti i ljući", kaže Zvonko objašnjavajući da se "ljutina“ papričica mjeri Scoville skalom i iskazuje Scoville jedinicama (SHU, Scoville heat units), a označava količinu alkaloida kapsaicina sadržanog u ljutoj papričici.

Ljubitelji ljutoga nam preferiraju sve umake

Čili paprike pomažu pri pročišćavanju krvi i krvnih žila. Za razliku od feferona čili papričice sadrže drugu vrstu kapsaicina i zato poslije njega ne bi trebalo biti nikakvih probavnih problema.

"Od sjemena, pa sve do finalnog proizvoda je naše, a planiramo još dodatno proširiti svoju paletu proizvoda. Ljubitelji ljutoga nam preferiraju sve umake, a najviše vole one najljuće umake tako da nam najviše ide umak Ljutika 7 - Pot. Dosada smo bili na Vinkovačkim jesenima, a manifestacija Kupujmo Hrvatsko nam je bio prvi događaj ovog tipa gdje smo izložili svoje proizvode, " zaključio je Zvonko dodajući da imaju i svoju web stranicu, oglašavaju se na facebooku, a imaju i gerilsku prodaju na lokalnom nivou.

U svijetu postoji preko 200 vrsta čili paprika

Inače, još prije 9.000 godina Meksikanci su koristili čili za začinjavanje svojih jela. Naziv chili potječe od španjolske riječi "chile", a ovu biljka je u Europu donio Christopher Columbo. Čili paprike su još uvijek najznačajnije obilježje latinoameričke kuhinje, a i jedan od neizostavnih sastojaka afričke hrane. U Europi se tradicionalno jede manje ljuta hrana, ali se čili nalazi u talijanskim špagetima all’arrabbiata. U svijetu postoji preko 200 vrsta čili paprika, a boja, oblik i veličina nisu pokazatelji okusa ili ljutine.

Svoju ljutinu čili duguje tvari poznatoj pod nazivom kapsaicin koji je koncentriran i to posebice u sjemenkama i posteljici unutar paprike. Iz tog razloga, kuhari moraju ukloniti ove dijelove čilija, ako žele da jelo ne bude preljuto.

Foto: Helena Mašaberg


Fotoprilog


Tagovi

Čili paprike Ljubitelji Scoville Habanero Ajvare


Autorica

Helena Mašaberg

Više [+]

Helena je diplomirani agronom (studij bilinogojstva smjer - zaštita bilja), a hobi joj je pisanje dobrih priča!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]