Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 16.06.2017. 18:00

Proizvodnja povrća za međunarodno tržište

Porodica Ajduk prošle godine bila je na 14. mestu u Srbiji kada se radi o izvozu povrća. Rade a otvorenom polju, imaju kooperante, a pažnju posvećuju stalnim ulaganjima i osiuranju useva.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 1.740
  • 80
  • 0

Nikola Ajduk iz Despotova je povrtar, koji svoju robu izvozi. Radi sa više od 160 kooperanata iz opštine Bačka Palanka, kao i drugih okolnih opština.

Količine povrća su, kako kaže, ozbilje, da bi se zadovoljilo svo međunarodno tržište. Proizvodnja je ugovorena za konkretnog kupca.

Proizvodnja na otvorenom

Ovo je porodična proizvodnja, a Nikola je, zajedno sa sestrama, posao nasledio od predaka. Imaju 150 hektara zemlje, a na 80% se gaji povrće. Na ostatku se bave ratarskim kulturama.

Primarno proizvode: crni luk, papriku i kukurz šećerac. U manjim količinama tu su: kupus, karfiol, brokoli, cvekla, mrkva i peršun.

"Ne razmišljamo o plasteničkoj proizvodnji, jer na taj način ne možete stvoriti tolike količine, koje nama trebaju. Zato smo se odlučili za otvoreno polje. Znam da je proizvodnja u plastenicima daleko jednostavnija i kvalitetnija, ali ne možemo da se odnosnimo na to - koliko bi nam trebalo plastenika da proizvdemo 1.500 do 2.000 tona parike?", kaže Ajduk.

Ulaganje važno, cena neizvesna

Ova porodica je prošle godine bila na 14. mestu u Srbiji, kada je reč o izvozu. U sezoni zapošljavaju i nekoliko stotina radnika. Nikola kaže da se pomalo zamrla povrtarska proizvodnja vraća u Despotovo. Smatra da je važno ulaganje i osiguranje useva.

"Prošla godina je bila da se ne ponovi. Prinosi su bili odlični, a cene su bile niske. Ove godine ne znamo kakav će biti trend, ali pretpostavljam da će biti malo veća cena, jer je manje povrća zasejano", procenjuje Ajduk.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Nikola Ajduk Despotovo Izvoz povrća


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner