Porodica Ajduk prošle godine bila je na 14. mestu u Srbiji kada se radi o izvozu povrća. Rade a otvorenom polju, imaju kooperante, a pažnju posvećuju stalnim ulaganjima i osiuranju useva.
Nikola Ajduk iz Despotova je povrtar, koji svoju robu izvozi. Radi sa više od 160 kooperanata iz opštine Bačka Palanka, kao i drugih okolnih opština.
Količine povrća su, kako kaže, ozbilje, da bi se zadovoljilo svo međunarodno tržište. Proizvodnja je ugovorena za konkretnog kupca.
Ovo je porodična proizvodnja, a Nikola je, zajedno sa sestrama, posao nasledio od predaka. Imaju 150 hektara zemlje, a na 80% se gaji povrće. Na ostatku se bave ratarskim kulturama.
Primarno proizvode: crni luk, papriku i kukurz šećerac. U manjim količinama tu su: kupus, karfiol, brokoli, cvekla, mrkva i peršun.
"Ne razmišljamo o plasteničkoj proizvodnji, jer na taj način ne možete stvoriti tolike količine, koje nama trebaju. Zato smo se odlučili za otvoreno polje. Znam da je proizvodnja u plastenicima daleko jednostavnija i kvalitetnija, ali ne možemo da se odnosnimo na to - koliko bi nam trebalo plastenika da proizvdemo 1.500 do 2.000 tona parike?", kaže Ajduk.
Ova porodica je prošle godine bila na 14. mestu u Srbiji, kada je reč o izvozu. U sezoni zapošljavaju i nekoliko stotina radnika. Nikola kaže da se pomalo zamrla povrtarska proizvodnja vraća u Despotovo. Smatra da je važno ulaganje i osiguranje useva.
"Prošla godina je bila da se ne ponovi. Prinosi su bili odlični, a cene su bile niske. Ove godine ne znamo kakav će biti trend, ali pretpostavljam da će biti malo veća cena, jer je manje povrća zasejano", procenjuje Ajduk.
Foto: Print Screen / YouTube
Tagovi
Autorka
Partner
Laze Nančića 2,
21000 Novi Sad,
Srbija
tel: +381 21 300 82 66,
e-mail: vertigons@gmail.com
web: http://www.poljoprivrednaemisija.com/