Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje puževa
  • 21.05.2022. 07:30

Puževi tamane sve pred sobom, ali i prenose prouzrokovače biljnih bolesti

U kišnim sezonama i tamo gdje se obavlja redovno navodnjavanje mogu potpuno uništiti urod. Kako ih držati pod kontrolom?

Foto: Depositphotos/Vynikal
  • 253
  • 14
  • 0

Puževi golaći ili oni s kućicom se javljaju svake godine i pričinjavaju štetu na uzgajanim biljkama. Njihova pojava je vezana za vlažno i toplo vrijeme. U kišnim sezonama i tamo gdje se obavlja redovno navodnjavanje mogu potpuno uništiti urod.

To su svejedi koji su aktivni u noćnim satima. Preko dana i kada je vrućina skrivaju se u zemlji i na vlažnim, mračnim mjestima. Veoma brzo se razmnožavaju ako ima dovoljno vlage i hrane. Jedan puž može da živi od jedne do pet godina.

Tamane sve pred sobom

Skoro da ne postoji biljna vrsta koja nije na njihovom jelovniku. Najviše stradaju one koje imaju nježne i sočne listove, izdanke i plodove. Izgrizaju listove, a zbog usnog aparata rubovi i rupe u listu i na plodu imaju nepravilan oblik. Osim što će ih pojesti, oni putem sluzi prenose prouzrokovače biljnih bolesti, najviše gljivice i viruse. Da su upravo oni odgovorni za nastalu štetu najlakše je utvrditi u jutarnjim časovima kada se vidi njihova sluz.

Kako ih držati pod kontrolom?

Suzbijanje puževa i zaštita usjeva je dugotrajan i zahtjevan posao. Osnovna preventivna mjera je higijena prostora. Njima odgovara visoka, nepokošena trava, mnogo kompostnog materijala, bale slame ili sijena, opalo lišće, daske, cigle, kamenje i sličan materijal. Što je veći nered to je više puževa.

S gredice maknite ono što je za kompost (Foto: Depositphotos/KVM50)

Plitko jesenje oranje neposredno prije mraza će izbaciti jaja na površinu i ona će se smrznuti, a rano proljetno će ih izložiti Suncu koje će ih isušiti.

Staze u dvorištu i bašti treba da su od šiljastog kamenja ili posute iglicama crnogoričnog drveća. Ovakva podloga nije podesna za kretanje puževa. Malč od svježe koprive koja žari će ih odbiti.

Ptice mogu pomoći, ali će i one da se pogoste plodovima povrća i voća. Naši saveznici su ježevi i krtice koji jedu puževe.

Šta sve ne vole? 

Pojedine biljke ih odbijaju svojim mirisom. Najviše uspjeha imaju bijeli luk, gorušica, ružmarin, majčina dušica, žalfija i neven. U nekim slučajevima i peršin je veoma efikasan. To zavisi od vrste puževa koji su u bašti. Ne vole ni miris taloga kafe.

Postoje brojni hemijski preparati i materije koje nam mogu pomoći u zaštiti biljaka. Kod izbora sredstva treba dati prednost onima koji su na bazi željezo fosfata, jer su sigurniji za okolinu. Ova sredstva uzrokuju dehidrataciju i njihovo uginuće.

Kuhinjska so takođe izaziva dehidrataciju kada puž prelazi preko nje. Problem je što so uništava biljke i čini zemlju neplodnom i zbijenom. Kada ju koristimo, najbolje je da su to rubne površine gdje ćemo spriječiti dolazak puževa u baštu ili cvjetnu gredicu.

Uredan vrt je najbolja preventivna mjera (Foto: A.Banović)

Istu ulogu ima i pepeo drveta kojeg je bolje koristiti na kiselom zemljištu, jer je alkalan. I so i pepeo se moraju obnoviti poslije kiše. Efikasna je i piljevina. Širina barijera treba da je 10 do 15 cm kako bi dale dobar rezultat.

Napravite zamke i repelent

Zamke protiv ovih štetočina možemo sami napraviti, a kao mamce koristimo pivo, palentu, kvasac rastvoren u vodi s malo šećera, rastvor vode i melase.

Polovine kore citrusa, kore lubenice, dinje su odlične da se ispod njih skrivaju puževi. Daske, karton, kora drveća, lišće, krpe kada se pokvase su odlične da ih privuku, a poslije ih lako sakupimo i uništimo.

Možete koristiti repelent od senfa u prahu. 

Za njegovu pripremu će vam biti potrebno 40 do 50 g senfa u prahu, 250 do 300 ml vode i jedna posuda. Prašak prelijte vodom, ostavite sat vremena i procijedite. Ovim rastvorom tretirajte površine kuda se puževi kreću. Oni ne vole miris senfa i napustiće područje koje ste tretirali.


Tagovi

Puževi Suzbijanje puževa Puževi golaći Puževi s kućicom


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]