Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj šparoge
  • 19.09.2019. 13:30

Šparoga: Pripremite zemljište za rasad na vrijeme

Šparoga najbolje uspijeva u područjima s umjerenom temperaturom tijekom vegetacije i oštrom zimom. Na temperaturama ispod 10 °C, izdanci kreću s razvojem. U rijetkim slučajevima, zimski mrazevi mogu oštetiti šparogu.

Foto: Depositphotos/vverve
  • 276
  • 13
  • 0

Šparoga je višegodišnja biljka od koje se najčešće u prehrani koriste mladi i sočni izdanci. Zbog svog bogatog sastava u vitaminima i mineralima, često se koristi u prehrani bolesnih i rekonvalescenata.

Odličan je diuretik i preporučuje se za detoksikaciju organizma. Od stabljike šparoge prave se čajevi. Koristi se sve više kao ljekovita biljka nego kao povrće, ali za tu namjenu treba uvijek poslušati preporuke stručnjaka, savjetuje diplomirani inženjer Miloš Nikoletić.

Neka parcela bude okrenuta prema jugu

Ona se u dobro njegovanim višegodišnjim nasadima može eksploatirati godinama. U zemljištu se formira tzv. podzemni trs s mesnatim bijelim korijenom u kojemu se nagomilava hrana koja predstavlja rezervu. Ta hrana služi za formiranje izdanaka sljedeće godine. Zanimljivo je da svake godine dio starog korijena izumre, a iz vršnog trsa izbije novi, a na njegovom gornjem dijelu formiraju se krupni, pokriveni ljuspicama, pupoljci iz kojih u proljeće izrastaju izdanci koji se dok su mladi upotrebljavaju kao povrće.

Šparoga najbolje uspijeva u područjima s umjerenom temperaturom tijekom vegetacije i oštrom zimom. Na temperaturama ispod 10 °C, izdanci kreću s razvojem. U rijetkim slučajevima, zimski mrazevi mogu oštetiti šparogu.

Voli umjereno vlažna, duboka ocjedita i rastresita zemljišta te da je parcela okrenuta prema jugu.

Prve godine proizvode se presadnice

U uvjetima na polju, šparoga se proizvodi pomoću presadnica. Za ovaj način proizvodnje potrebno je 500 - 600 grama sjemena. Prve godine proizvodi se rasad, a druge godine u rano proljeće počinje se sa sadnjom na parceli koja je ranije dobro pripremljena i u koju je zaorano pri osnovnoj obradi na što veću dubinu 60 - 100 t/ha stajskog gnojiva. Na proljeće se poslije jesenskog oranja površina plitko poore ili kultivira. Neposredno pred sađenje, unosi se u zemljište do 500 kg/ha NPK, u odnosu 1:2:4. Ista količina NPK gnojiva unosi se svake godine. Najbolje i jedino ispravno je prije sađenja obaviti agrokemijsku analizu zemljišta i po preporuci primijeniti pravilno i pravovremeno preporučene količine organskog i mineralnog gnojiva.

Šparoga se presađuje na međuredni razmak koji je najmanje jedan metar i na razmak u redu od pola metra. Dubina kanala je 30 - 40 cm, na dno kanala unosimo kompost ili mješavinu zemlje i stajnjaka, a posađene biljke pokrivaju se s pet do šest centimetara sitne zemlje. U jesen, na biljke bi trebalo nagrnuti do 30 centimetara zemljišta.

Ekološki uzgoj šparoge za početnike

Za vrijeme vegetacije, ovo povrće se okopava kako bi se uništili korovi i potakao porast stabla. Tijekom ljeta izumrli dijelovi biljaka uklanjaju se. S berbom šparoge započinje se u njenoj trećoj godini, a puna berba nastupa u četvrtoj godini i može trajati 15 - 20 godina. Prvo se razgrne zemlja do osnove izdanka i etiolirani izdanci se onda režu. Obojeni, zeleni izdanci, režu se kada budu 12 - 20 centimetara iznad zemlje.

Puna berba nastupa u četvrtoj godini i može trajati čak i 15 - 20 godina.

Visoki prinosi uz dosta vlage

Berba traje od kraja aprila do kraja maja ponekad i do kraja juna i to svakodnevno. Uvijek se berba obavlja u rano jutro ili kasno popodne. Prinos može dostići od šest do deset t/ha, ako ima dosta vlage.

Savjet pri kupovini - kako se ne može dugo čuvati čak ni u hladnjaku, kupujte samo svježu i jedru. Svježa šparoga je teška u ruci jer je puna vode. Priprema se svježa i samo takvu je treba koristiti u prehrani. Ako se ne može odmah koristiti, najbolje je da se stavi u mokru krpu, zatim u plastičnu vrećicu i tako čuva u hladnjaku.


Tagovi

Proizvodnja šparoge Bijela šparoga Etiolorana šparoga Diuretik Miloš Nikoletić Etioloirani izdanci


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P