Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u srpnju
  • 05.07.2019. 13:30

Srpanj je idealan mjesec za presađivanje i sijanje povrća

Srpanj je odličan za presađivanje kupusnjača, dok je paprika u punom razvoju, vrijeme je za zakidanje zaperaka rajčice, a možete posijati i ciklu. U nastavku teksta saznajte što možete posijati u srpnju i na koji način voditi računa o biljkama. 

Foto: Bigstockphoto/yuris010
  • 6.746
  • 688
  • 0

Srpanj je pravo vrijeme za presađivanje kupusnjača, dok je paprika u punom razvoju, vrijeme je za zakidanje zaperaka rajčice, a možete posijati i ciklu. Ako niste, u srpnju još uvijek možete posijati mahune koje su postrni usjev. 

Želite li imati kupus, kelj, cvjetaču ili korabu prva polovica srpnja je odlična za rasađivanje ovih kultura. Najbolje bi bilo da povrće rasadite na mjestima gdje ste prethodno obrali zelenu salatu, grašak, mahune, luk i špinat.

Prekopajte vrt do 20cm dubine, zatim pognojite i prevrnite zemlju, kako bi se gnojivo jednako razlagalo. Nakon toga presađivanje može početi, a u periodu rasađivanja biljke moraju imati pet do šest razvijenih listova. Vodite računa da su presadnice zdrave i da nema suhog i kovrčavog lišća.

Sadite li kasne sorte, napravite veći razmak

Povrće sadite na razmak između 60 i 70cm i to u ravnomjernim redovima. Sadite li kasne sorte, napravite veći razmak, jer one više bujaju. Nakon sadnje obavezno zalijte kupusnjače. Zalijevanje treba biti svakodnevno posebno ako su temperature visoke, a meteorolozi ne najavljuju kišu.

Najbolje bi bilo da zalijevate kasno navečer kada zađe sunce, jer ćete na taj način sačuvati biljku. Obavezno plijevite travu i uništavajte korov, ili tretirajte nekim sredstvima po mogućnosti ekološkim.

Mlijeko kao gnojivo i zaštita za povrće

Vrijeme za branje paprike i borbu protiv plamenjače 

U ovom mjesecu paprika je u svom punom razvoju i već se mogu brati prvi plodovi. Ako imate u vašem vrtu ovo povrće, srpanj je mjesec kada bi ga najviše trebalo zalijevati. Ukoliko niste sigurni koliko vode je potrebno, neki prosjek je 25 do 30mm vode po metru kvadratnom.

Nakon berbe obavezno je prihranjivanje nekim od tekućih gnojiva. U ovom mjesecu bitna je i zaštita od lisnih uši, jer ovaj štetnik može usporiti rast i razvoj biljke. Papriku treba čuvati i tretirati protiv plamenjače i pepelnice.

Ako je toplo i sunčano, prvi plodovi rajčice na otvorenom sazrijevaju u srpnju. Sada se zakidaju zaperci, a ako je vaša rajčica prislonjena uz kolac potrebno ju je stalno pričvršćivati i vezivati zbog nesmetanog rasta. Preventivno pošpricajte protiv plamenjače.

Još uvijek možete posijati mahune i ciklu

Ako niste, u srpnju još uvijek možete posijati mahune koja je postrni usjev. Ona se sije u prvoj polovici srpnja. Najčešće se sije na mjestima, gdje je prethodno izvađen grašak, rani kupus, zelena salata i luk srebrenac. Mahune se siju na razmak 40-60cm između redova, a u red treba stavljati zrno do zrna, na udaljenosti od 4 do 7cm. Ukoliko posijete mahune preporuka je da zalijevate neposredno poslije sjetve, zbog bržeg i ujednačenijeg nicanja. Zalijevanje i poslije nicanja biljke treba nastaviti svakih desetak dana.

Volite li ciklu, ovo je mjesec kada možete i nju posijati. Ona se sije neposredno poslije priprema zemljišta iza proljetnih mahuna, graška, luka ili zelene salate. Preporuka je da se sije na razmak 40 do 50cm red od reda, također može se posijati i u trakama na 20 do 25cm red od reda. Razmak između traka treba biti 50 do 60cm. Dubina sjetve je od 2 do 4cm.

Nikada nemojte saditi rotkvicu tamo gdje su bile kupusnjače 

Odlični predusjevi za sađenje rotkvice su mahune, grašak, špinat i zelena salata. Nikad nemoje saditi rotkvicu na mjestu gdje su prethodno bile posijane kupusnjače. Rotkvice se siju u drugoj polovici srpnja. Razmak između dva reda trebao bi biti 30 do 40cm. Dubina sjetve je oko dva centimetra. Kada biljkama nikne dva ili tri stalna lista trebalo bi je prorjeđivati na 10 do 15cm.


Tagovi

Povrćarski radovi Radovi u vrtu Uzgoj kupusnjača Uzgoj cikle Uzgoj rajčice Uzgoj paprike


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera s bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]