Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenja sjetva
  • 24.08.2021. 10:00

Šta sijemo u jesen? Od zimske salate, preko luka do graška

Tokom jeseni se obavljaju bojni radovi u bašti. Beru se plodovi ljetnog povrća, uklanjaju se biljni ostaci, sijemo i sadimo jesenje i zimsko povrće. Matovilac, bijeli i crveni luk, grašak, zelena salata su samo neke vrste koje sijemo u ovom periodu.

Foto: Depositphotos/sid-vladimir69@yandex.ru
  • 2.506
  • 886
  • 0

Sa dolaskom jeseni dani su još uvijek topli, ali su noći hladne. Nastavljamo sa berbom ljetnog povrća, uklanjamo biljne ostatke, pripremamo gredice i površine za sjetvu jesenjeg i zimskog povrća, sijemo pokrovne usjeve, kompostiramo biljne ostatke, uklanjamo korov, đubrimo gredice.

Najviše vremena i rada ćemo potrošiti na berbu ljetnog povrća, uklanjanje biljnih ostataka, ali i za sjetvu jesenjeg i zimskog povrća. Veliki broj biljnih vrsta sijemo tokom septembra i oktobra. Zimska salata, matovilac, rukola, rotkvica, špinat, rotkva su samo neke vrste povrća koje u ovom mjesecu možemo posijati. Izbor vrsta je veći ukoliko sadnju obavljamo u plastenicima.

Ukoliko nećemo sijati povrće na nekoj gredici, najbolje je da ondje posijemo biljke za zelenišno đubrivo koje će obogatiti zemljište za sledeću sezonu.

Zimska salata

Od sredine avgusta do kraja septembra možemo posijati zimsku salatu. U zavisnosti od vremenskih uslova, njezino sjeme niče za 8 do 20 dana. Sjetva se može obaviti sukcesivno, odnosno svakih sedam dana. Na taj način ćemo obezbjediti berbu kroz duži vremenski period. Možemo ju posijati na otvorenom, na gredicama prekrivenim agrotekstilom ili u plastenicima. Treba ju umjereno đubriti, jer će đubriva bogata azotom dovesti do trulenja.

Savjeti za uzgoj salate na otvorenom - od sjetve do berbe

Matovilac se sije u avgustu i septembru. Nikada ga ne treba uzgajati na gredicama na kojima su ranije uzgajane zelena salata ili drugo lisnato povrće. Dobro uspijeva poslije crvenog luka, bijelog luka, krompira, mahunarki. Niče za 8 do 14 dana. Raste od jeseni do ranog proljeća. Sjeme je sitno i sije se na dubinu od 1cm. Kada mlade biljke imaju 3 do 4 lista, biljke se prorijede da razmak između njih bude 10 do 15 cm. Bolje raste u plasteniku. Mraz može da spali njegovo lišće.

Rukolu možemo sijati tokom cijele godine. Najbolje da je posijemo do kraja oktobra. Međuredni razmak treba da bude oko 25 cm, a redni između 3 i 5 cm.

Od špinata do graška

Špinat možemo da sijemo u avgustu za berbu u septembru i oktobru. U devetom i desetom mjesecu možemo posijati špinat koji ćemo brati tokom zime i na proljeće. Sjetva je direktna. Dubina sjetve je 2 cm, razmak između biljaka treba da je između 20 i 25 cm. Možemo brati pojedinačne listove ili odsjeći cijelu biljku na 2,5 cm iznad površine zemlje.

Kada sadimo bijeli luk koji ćemo koristiti kao mladi, tada sjetvu obavljamo tokom septembra. Sadnju ozimog koji ćemo brati sledeće godine obavljamo u oktobru. Za sadnju koristiti krupne, zdrave čenove. Međuredni razmak je 20 do 30 cm, a u redu od 5 do 10 cm. Dobro uspjeva poslije kupusnjača, tikvica.

Crveni luk na istu gredicu dolazi poslije 3 do 4 godine. Sadnja arpadžika se obavlja u septembru i oktobru u zavisnosti od vremenskih prilika.

Koje su biljke dobri, a koje loši susjedi u vrtu?

U septembru sijemo blitvu za ranu proljećnu potrošnju. Najčešće se sije direktnom sjetvom. Međuredni razmak je 25 do 30 cm, a razmak u redu od 15 do 20 cm.

Od sredine do kraja oktobra sijemo grašak. Mlade biljke, visine do 7 cm, formiraće nekoliko listova i tako će prezimiti bez oštećenja. Za ovu sjetvu odabrati kasne sorte i koristiti malo veću količinu sjemena. U toku zime manji broj biljaka može da propadne. Sjetva se obavlja na dubinu od 2 cm. Ne smije se pređubriti, jer će formirati velike biljke koje lako stradaju tokom zime.

U toku jeseni možemo sijati rotkvice, mrkvu, peršun i druge vrste povrća koje mogu prezimiti.

Vrijeme je i za sadnju cvijeća

Osim povrća u jesen sijemo i sadimo cvijeće. Veliki broj lukovica se sadi tokom septembra, oktobra i novembra. Možemo posijati sjeme nevena i sličnih cvjetnica. Ovakva sjetva će obezbjediti brzo nicanje i rast tokom proljeća.

Ostatke biljaka iz bašte i dvorišta možemo kompostirati, kao i opalo lišće. U ovom periodu potrebno je orezati grmove i drveće, iskopati gomolje cvijeća koje ćemo sačuvati tokom zime (dalije).


Tagovi

Jesenska sjetva Sjetva u jesen Što sijati Avgust Septembar Oktobar Kako sijati Zimska salata Sjetva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]