Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Loznica
  • 15.04.2017. 16:00

Šumski materijal kao organsko đubrivo

Milan Stepanović iz Loznice je povrtar, koji je otkrio gotovo savršenu mešavinu prirodnih sastojaka, koji pospešuju prinose i koje je moguće napraviti u sopstvenoj radinosti.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 5.585
  • 268
  • 0

Milan Stepanović iz Loznice je povrtar, koji je razvio i proizvodnju organskog đubriva. Tvrdi da ono itekako utiče na dobre prinose. Ostao je veran kulturama koje uspevaju na glinskom tlu: luku, renu i krompiru.

"Najvažnije je da znate da li želite da proizvodite za sebe ili za prodaju. Prvo treba da se gleda šta može da rodi. A ako želite da prodajete, važno je znati kome prodajete i morate debelo da razmotrite. Na primer, beli luk je sigurna kultura, koja može dugo da stoji i uvek ima dobru cenu", savetuje Milan.

Najbolji je šumski materijal

Za organsko đubrivo zainteresovani su mali proizvođači, za koje i radi. Stepanović je otkrio gotovo savršenu mešavinu prirodnih sastojaka, koji pospešuju prinose i koje je moguće napraviti u sopstvenoj radinosti.

"To je uglavnom trulo lišće iz šume, a ima i trule piljevine. Šumski materijal je pun ugljenika, kiša ga lako ne ispira, i ne zadržava vodu toliko dugo kao glina", kaže Stepanović.

Pileći i zečiji stajnjak

Tokom godina ispitao je uticaj i zemljišta i životinja na svojim kulturama. Prilikom odabira stajnjaka ove godine, poljoprivrednicima savetuje pileći ili zečiji stajnjak, jer je iskustvo sa drugim vrstama imalo posledice.

"Ovce i koze idu po njivama i tako pokupe sve štetočine, a glavne su afidije, odnosno vaši. One prenose virus. Tu su i rovci, kao i ptice koje na pticama donose parazite, a upada i seme korova, koje vetar nosi", upozorava Stepanović.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Milan Stepanović Organsko đubrivo


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner