Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bundeva rekorderka
  • 17.10.2018. 15:00

U Tovarniku pobijedila bundeva od 420 kg, u Oregonu 984 kg!

Listopad je mjesec bundeva i rekordi padaju.

Foto: Facebook/Antun Ivanković
  • 1.145
  • 144
  • 0

Listopad je mjesec bundeva, a najveće, već 13. godinu zaredom, imali smo priliku vidjeti na Tovarničkom jesenskom festivalu. Bundevu-rekorderku od čak 420 kilograma uzgojio je Zvonimir Tišner iz vojvođanskog mjesta Nova Subocka.

Drugo mjesto pripalo je proizvođačima Ivanu Udovičiću iz Beravaca i Đorđu Vukadinoviću iz Jarka (Vojvodina) čije su bundeve težile 340 kilograma, dok je treći bio Krunoslav Peić iz Lovasa s bundevom teškom 280 kilograma. 

Inače, u Tovarnik, pogranično mjesto u Vukovcarsko-srijemskoj županiji, ove se godine slilo više od stotinu izlagača. 

Pilot uzgojio bundevu tešku skoro jednu tonu

No, kada je riječ o rekordima i kilogramima, ovih je dana u Kaliforniji (SAD) proglašen svjetski prvak u uzgoju najteže bundeve svijeta. Naime, američki komercijalni pilot iz Oregona uzgojio je bundevu koja teži 2170 funti, odnosno 984 kilograma! Dakle, gotovo tonu! 

Pilot Steve Daletas izjavio je da mu je u ovom rekordu pomoglo "posebno sjeme" i puno sunčanih dana. Daletasu je ovo već četvrti puta da je pobjednik natjecanja koje se održava već 45 godina, prenosi Desert News.

Svjetski rekord drže u Belgijji

Ni njegova bundeva ipak nije najveća. Naime, listopad je mjesec bundeva pa je tako, navodno, u New Hampshireu jedan vrtlar uzgojio bundevu tešku 1130 kg. 

Kada govorimo o svjetskom rekordu, njega drže u Belgiji gdje je jedan uzgajivač "ubrao" bundevu tešku nevjerojatnih 1179 kilograma

Bile one rekorderke u težini ili ne, bundeve su odlično povrće od kojega se može napraviti niz različitih i slanih i slatkih jela. 

Butternut tikva - gastronomski užitak

Zato nikako nemojte propustiti ove jeseni i zime pripremiti nešto za sebe i svoju obitelj od dragocjenih bundeva koje su bez obzira na veličinu - rekorderke u hranjivosti. 


Povezana biljna vrsta

Buča

Buča

Sinonim: Bundeva | Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Buče (bundeve) su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivirane vrste u toplim područjima svijeta, a dozrijevaju u kasnu jesen. Korijen je vrlo... Više [+]

Tagovi

Bundeva Rekord Tovarnik Najteža bundeva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.