Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krompir
  • 18.09.2017. 08:00

Udruživanje proizvođača diktira cenu

Proizvođači iz Zapadne Srbije uzgajaju holandske sorte krompira, a predstavnici ove zemlje predlažu im i svoj model za formiranje cene.

Foto: pixel
  • 413
  • 18
  • 0

Poljoprivrednici iz Zapadne Srbije najviše uzgajaju holandske sorte krompira. Iako ih je ove godine zadesila suša, koja je negde uništila i 50% roda, krompira će biti dovoljno za domaće potrebe i za izvoz.

"Bugarska nema dovoljno krompira, a nešto čak ide za Albaniju. Makedonija nama može biti vrlo, interesantno tržište. Već u oktobru, novembru njima nestaje njihovog krompira", kaže za RTS Ratko Vukićević, predsednik UO Nacionalne asocijacije voćara i povrtara "Plodovi Srbije".

Primer iz Holandije

Trenutna otkupna cena u ovom kraju je 20 dinara. Partneri iz Holandije smatraju da bi, osim semena, od njih trebalo preuzeti i model, prema kome proizvođači diktiraju cenu.

"Ljudi bi trebalo da shvate da mogu da se izbore za bolju cenu, ako su udruženi, ujedinjeni protiv velikih supermarketa. Možete i sami, naravno, ali pre ili kasnije shvatite da ste udruženi jači protiv monopolista", rekao je predstavnik holandske firme Pit Bosmar.

Foto: pixel2103 / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Krompir Zapadna Srbija Ratko Vukićević Pit Bosmar Holandija


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.