Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruski embargo
  • 21.08.2015. 19:00

12 mjeseci od ruskog embarga - EU izvozi više!

EU prehrambeni sektor izrazito je otporan na probleme te je tržište pronašao u sjevernoj Americi i azijskim zemljama.

Foto: depositphotos.com, simazoran
  • 58
  • 9
  • 0

Godinu dana od 6. kolovoza 2014., kada je Moskva proglasila embargo na uvozne proizvode iz EU, koji je započeo s primjenom 7. kolovoza, jasno je da je EU prehrambeni sektor izrazito otporan na probleme.

U većini regija, pogođeni sektori uspjeli su pronaći alternativna tržišta, unutar ili izvan EU.

Povećan EU izvoz na azijsko i američko tržište

I dok je Rusija odgovorna za 10% EU izvoza poljoprivrednih proizvoda u 2013. (a zabranjeni proizvodi čine 4% EU izvoza), vrijednost sveukupnog EU izvoza se povećala za 5% od kolovoza 2014. do svibnja 2015., u usporedbi s istim periodom prošle godine.

Unatoč ruskom embargu, EU zemlje su uspjele plasirati i više svojih proizvoda izvan Unije.

Najveća dobrobit postignuta je u vrijednosti izvoza agroproizvoda u SAD, Kinu, Švicarsku i druga azijska odredišta, kao što je južna Koreja, Hong Kong, ali također i na većinu svjetskih tržišta.

Narastao izvoz mesa

Među zabranjenim proizvodima, mesu je išlo posebno dobro. Povećan je izvoz mesa, a izvoz voća i mliječnih proizvoda pao je za 10, odnosno 12%. To nije iznenađujuće s obzirom da su prije embarga, značajne količine išle u Rusiju. No, vrijednost izvoza voća i mliječnih proizvoda u druge zemlje izvan EU (osim Rusije) značajno se povećala.

EU izvoz se u razdoblju ruskog embarga povećao (Izvor: ec.europa.eu)

Prilagodba novim tržištima

Dok je Europska komisija osigurala potporu za stabilizaciju tržišta kao odgovor na embargo - posebno za mliječne proizvode, voće i povrće, kao i posebno ciljane mjere za proizvođače mlijeka u najpogođenijim zemljama, svi dionici (Komisija, zemlje članice, industrija, farmeri) naučili su diverzificirati proizvode na nova tržišta, ili u nekim slučajevima, unaprijediti i prilagoditi proizvodnju.

Poboljšanja u mliječnom sektoru

Belgijske kruške i poljske jabuke završile u Kanadi!

Na primjer, mliječni sektor, doživio je veliko povećanje globalnog udjela u proizvodnji obranog mlijeka u prahu. Komisija je osigurala i dodatnu potporu u obliku promidžbe na tržišta trećih zemalja. Komisija je intenzivirala pregovore koji za svrhu imaju zaključivanje trgovinskih ugovora. Na primjer, prošlog tjedna zaključen je ugovor i s Vijetnamom.

Podizanje trgovinskih barijera prema Kanadi

K tome, Komisija je odlučila pregovarati o podizanju trgovinskih barijera prema raznim trećim tržištima. Neki uspjesi su se već pokazali, na primjer otvaranje kanadskog tržišta za kruške iz Belgije i jabuke iz Poljske - dva važna tržišta vrijedna 300 milijuna eura, zatim odobrenje za mađarsku smrznutu govedinu koja se izvozi u Kinu. Japan je ujedno prihvatio i EU pristup u vezi bakterije Listeria.

Foto: depositphotos.com, simazoran


Tagovi

Izvoz Moskva Mliječni proizvodi Agroproizvodi Japan Kina Mlijeko u prahu Prehrambeni sektor Industrija Diverzifikacija Vijetnam Farmeri Ruski embargo Alternativna tržišta Stabilizacija tržišta Obrano mlijeko Listeria


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."