Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni izvoz
  • 05.01.2016. 14:15

19 posto veći izvoz poljoprivrednih proizvoda

Iako izvoz raste, RH se još uvijek suočava s negativnom bilancom hrane gdje je uvoz daleko veći.

  • 583
  • 52
  • 0

Hrvatski izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u prvih je devet mjeseci 2015. godine povećan za 19% u odnosu na isto razdoblje godine prije, dok je uvoz rastao sporije, za 9%. U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) očekuju da će podaci za 2015. godinu pokazati pozitivne trendove u odnosu na 2014., odnosno smanjenje negativne bilance.

Još uvijek negativna izvozna bilanca

Pozivajući se na podatke Državnog zavoda za statistiku, iz HGK navode kako je u prvih devet mjeseci 2015. izvezeno poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti 1,089 milijarde eura, a uvezeno za 1,878 milijardi eura te je generirana negativna bilanca od 789 milijuna eura. Prema istom razdoblju lani, izvoz je porastao za 19%, uvoz za 9%, a negativna bilanca smanjila se za 3%.

Najviše izvozimo svježu ribu, a uvozimo svježe svinjsko meso!

U 2015. očekuju pozitivne trendove

"Unatoč rastu uvoza, pozitivno je što je povećanje negativne bilance konačno usporeno. Očekujemo da će podaci za 2015. pokazati pozitivne trendove u odnosu na 2014. odnosno smanjenje negativne bilance", ističe direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Božica Marković.

Izvoz pokriva uvoz u količini od 58%

Prema podacima HGK, udio poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u ukupnom robnom izvozu je 13%, a udio u ukupnom uvozu iznosi 14%. Kod poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda pokrivenost uvoza izvozom je 58%.

Iz HGK ističu kako se u prvih devet mjeseci prošle godine najviše izvozilo svježe ribe (udio od 7,6% u ukupnom izvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda), kukuruza (7,2%), čokolade (4,9%), šećera (4,4%), sladnih ekstrakata (3,9%) i preparata za umake (vegeta i dr. 3,8%).

Zabrinjavajuće u sektoru mesa i mlijeka

"Izvoz govori u čemu smo konkurentni i čega trenutno ima viška. Struktura uvoza upozorava na zabrinjavajuće stanje u sektorima mesa, mliječnih proizvoda, voća i povrća. Primarna proizvodnja - uzgoj stoke, proizvodnja mlijeka, voća i povrća te naslanjajuća prehrambeno-prerađivačka industrija traže strukturne promjene i svakako bolje povezivanje", ističe Marković.

Uvozilo se, naime, najviše svinjskog svježeg mesa (udjel od 5,9%), kruha i peciva (4,4%), čokolade (4,1%), stočne hrane (4%i raznih prehrambeni proizvodi (3,9%).

BiH glavno izvozno tržište

Glavno izvozno tržište je Bosna i Hercegovina s udjelom od 18%, a slijede Slovenija s 15%, Italija s 11% i Srbija s 8%. Najviše je, pak, proizvoda uvezeno iz Njemačke (15%), Italije (12%), Mađarske (9%) i Nizozemske (8%).

Hrvatska je u prvih devet mjeseci prošle godine u zemlje EU izvezla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti 578 milijuna eura, što pokriva 53% izvoza u promatranom razdoblju, dok je u zemlje CEFTA-e izvezeno proizvoda za 374 milijuna eura ili 34% ukupnog izvoza.

Najviše proizvoda poljoprivrede i prehrambene industrije uvezeno je iz EU - 1,56 milijarde eura ili 83%, navodi se uz ostalo u priopćenju.

Izvor: HGK, Foto: smart.art/bigstock.com


Tagovi

Izvoz Poljoprivredni proizvodi DZS HGK Uvoz CEFTA Božica Marković Izvozno tržište


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!