Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krompir
  • 03.06.2020. 15:00

2020.: Godina u kojoj je Europa spašavala urod krompira

Nakon što je Europu zahvatila pandemija koronavirusa, trgovci su svakodnevno morali osiguravati potražnju za ovim nutritivno bogatim povrćem, ali i s druge strane, pokušati spasiti urod.

Foto: Depositphotos/Sodel_Vladyslav
  • 145
  • 20
  • 1

Krompir se uzgaja u gotovo cijelom svijetu, a ljudi ga smatraju jednom od glavnih biljnih namirnica. Naime, on je četvrti najvažniji svjetski usjev nakon riže, pšenice i kukuruza. Nakon što je Europu zahvatila pandemija koronavirusa, trgovci su svakodnevno morali osiguravati potražnju za ovim nutritivno bogatim povrćem, ali i s druge strane, pokušati spasiti urod. 

S tim su ciljem članice Europskog udruženja za trgovinu krompirom, Europatata, proteklih sedmica sprovele niz akcija širom Europe.

Beligiji prijetilo propadanje 750.000 tona krompira

Belgijsko udruženja za trgovinu i preradu krompira Belgapom i firma Pomuni, osnovali su projekat za isporuku 25 tona opranih i pakovanih krompira na oko 652 mjesta kako bi pomogli osigurati hranu za siromašne. U epidemiji je ozbiljno pogođen belgijski lanac koji prizvodi smrznuti proizvod, a samo u toj zemlji oko 750.000 tona tog povrća nije bilo moguće preraditi te su morali pronaći druge načine.

Jedite pomfrit dva puta sedmično i spasite uzgajivače krompira - traže belgijski farmeri

Kako bi izbjegli bacanje hrane, pokrenut je projekat #SOSpat, koji od potrošača traži kupovinu dodatne vrećice smrznutih proizvoda od krompira kako bi se omogućila veća potrošnja i više prostora za novu proizvodnju.

Belgijska pakirnica Warnez sprovela je nekoliko akcija kako bi pomogla najugroženijim grupama stanovništva. Tako je s firmom la Maison Laruelle donirala 3.500 kg različitim bankama hrane, a studentima su donirali 1.400 vrećica.

U Španiji kamion s obrocima 

Firma Patatas Melendez postavila je kamion s hranom u bolnici koja je krajem marta postavljena u madridskom glavnom izložbenom centru IFEMA kako bi se ondje zbrinuli pacijenti zaraženi virusom SARS-CoV-2. Kamion je osigurao dnevne obroke za 400 volontera i zdravstvenog osoblja koji rade na prvoj crti obrane od koronavirusa. Ova kompanija donirala je i 50.000 kg krompira banci hrane, a ostalih 44.000 kg podijelila siromašnima.

Italijanski konzorcij donirao 100.000 eura bolnici

Porodično poduzeće Romagnoli F.Ili SpA, jedno je od najvažnijih italijanskih trgovaca ovim povrćem, koje u vrijeme pandemije nisu zatvorili, a kako bi potrošačima omogućili svakodnevnu snabjdevenost krompirom. Istovremeno je firma uložila u zdravstvenu zaštitu svojih zaposlenih, uplatili su im posebno kreiranu polisu osiguranja te im dodatno podijelili kupone vrijednosti 200 eura kako bi ih podržali u teškim vremenima kroz koje je Italija prolazila.

Krompir: Koje ga zemlje najviše proizvode i izvoze?

Takođe, donirali su 6.000 kg udruženjima kojima je najpotrebnije, kao i 2.000 maski za lice domu za starije i nemoćne. Konzorcij Selenella čiji je ova firma osnivač, donirao je 100.000 eura bolnici Sant'Orsola.

I u ostalim državama donacije i poziv za veću konzumaciju

Od početka širenja koronavirusa Njemačko udruženje proizvođača krompira (DKHV) zalaže se za pružanje najbolje moguće podrške trgovcima i cijeloj njemačkoj industriji te namirnice. Osim redovne komunikacije s članovima, udruženje se obratilo i javnosti o dobroj situaciji snabdjevenosti te smirivala paničnu kupovinu.

Može li peruanski krompir prehraniti stanovništvo u slučaju nestašice hrane?

Nakon zatvaranja restorana u Nizozemskoj prognozirano je kako će biti bačeno namanje milion tona krompira. Kako bi se to izbjeglo, kampanja #benefrietjes pozvala je građane da više kupuju i jedu ovu namirnicu.

U Portugalu sve više porodica traži pomoć u bankama hrane, a firma Eurobatata donirala im je 5.000 kg tog povrća. U narednim sedmicama donirati će još nekoliko tona za najpotrebnije porodici u toj zemlji.

Članovi švedskog Potatisodlarna učestovali su u vađenju krompira, a on je pakovan u vrećice od 250 g i distribuiran zdravstvenim radnicima na prvoj liniji odbrane od Covid-19.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Donacije Koronavirus Covid-19 Kriza Pandemija Europatata Urod


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.