Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krumpir
  • 03.06.2020. 15:00

2020.: Godina u kojoj je Europa spašavala urod krumpira

Nakon što je Europu zahvatila pandemija koronavirusa, trgovci su svakodnevno morali osiguravati potražnju za ovim nutritivno bogatim povrćem, ali i s druge strane, pokušati spasiti urod.

Foto: Depositphotos/Sodel_Vladyslav
  • 413
  • 42
  • 0

Krumpir se uzgaja u gotovo cijelom svijetu, a ljudi ga smatraju jednom od glavnih biljnih namirnica. Naime, on je četvrta najvažnija svjetska kultura nakon riže, pšenice i kukuruza. Nakon što je Europu zahvatila pandemija koronavirusa, trgovci su svakodnevno morali osiguravati potražnju za ovim nutritivno bogatim povrćem, ali i s druge strane, pokušati spasiti urod. 

S tim su ciljem članice Europske udruge za trgovinu krumpirom, Europatata, proteklih tjedana provele niz akcija širom Europe.

Beligiji prijetilo propadanje 750.000 tona krumpira

Belgijsko udruženja za trgovinu i preradu krumpira Belgapom i tvrtka Pomuni osnovali su projekt za isporuku 25 tona opranih i pakiranih krumpira na oko 652 mjesta kako bi pomogli osigurati hranu za siromašne. U epidemiji je ozbiljno pogođen belgijski lanac koji prizvodi smrznuti proizvod, a samo u toj zemlji oko 750.000 tona tog povrća nije bilo moguće preraditi te su morali pronaći druge načine.

Jedite pomfrit dva puta tjedno i spasite uzgajivače krumpira - traže belgijski farmeri

Kako bi izbjegli bacanje hrane, pokrenut je projekt #SOSpat, koji od potrošača traži kupnju dodatne vrećice smrznutih proizvoda od krumpira kako bi se omogućila veća potrošnja i više prostora za novu proizvodnju.

Belgijska pakirnica Warnez provela je nekoliko akcija kako bi pomogla najugroženijim skupinama stanovništva. Tako je s tvrtkom la Maison Laruelle donirala 3.500 kg različitim bankama hrane, a studentima su donirali 1.400 vrećica.

U Španjolskoj kamion s obrocima 

Tvrtka Patatas Melendez postavila je kamion s hranom u bolnici koja je krajem ožujka postavljena u madridskom glavnom izložbenom centru IFEMA kako bi se ondje zbrinuli pacijenti zaraženi virusom SARS—CoV-2. Kamion je osigurao dnevne obroke za 400 volontera i zdravstvenog osoblja koji rade na prvoj crti obrane od koronavirusa. Ova tvrtka donirala je i 50.000 kg krumpira banci hrane, a ostalih 44.000 kg podijelila siromašnima.

Talijanski konzorcij donirao 100.000 eura bolnici

Obiteljsko poduzeće Romagnoli F.Ili SpA jedno je od najvažnijih talijanskih trgovaca ovim povrćem, koje u vrijeme pandemije nisu zatvorili, a kako bi potrošačima omogućili svakodnevnu opskrbu krumpirom. Istovremeno je tvrtka uložila u zdravstvenu zaštitu svojih zaposlenika, uplatili su im posebno kreiranu policu osiguranja te im dodatno podijelili kupone vrijednosti 200 eura kako bi ih podržali u teškim vremenima kroz koje je Italija prolazila.

Krumpir: Koje ga zemlje najviše proizvode i izvoze?

Također, donirali su 6.000 kg udrugama kojima je najpotrebnije kao i 2.000 maski za lice domu za starije i nemoćne.  Konzorcij Selenella čiji je ova tvrtka osnivač, donirao je 100.000 eura bolnici Sant'Orsola.

I u ostalim državama donacije i poziv za veću konzumaciju

Od početka širenja koronavirusa Njemačko udruženje proizvođača krumpira (DKHV) zalaže se za pružanje najbolje moguće podrške trgovcima i cijeloj njemačkoj industriji te namirnice. Osim redovne komunikacije s članovima, udruga se obratila i javnosti o dobroj situaciji opskrbe te smirivala paničnu kupnju.

Može li peruanski krumpir prehraniti stanovništvo u slučaju nestašice hrane?

Nakon zatvaranja restorana u Nizozemskoj prognozirano je kako će biti bačeno namanje milijun tona krumpira. Kako bi se to izbjeglo, kampanja #benefrietjes pozvala je građane da više kupuju i jedu ovu namirnicu.

U Portugalu sve više obitelji traži pomoć u bankama hrane, a tvrtka Eurobatata donirala im je 5.000 kg tog povrća. U narednim tjednima donirat će još nekoliko tona za najpotrebnije obitelji u toj zemlji.

Članovi švedskog Potatisodlarna sudjelovali su u vađenju krumpira, a on je pakiran u vrećice od 250 g i distribuiran zdravstvenim radnicima na prvoj crti obrane od Covid-19.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krumpir Donacije Koronavirus Covid-19 Kriza Pandemija Europatata Urod


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić