Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz govedine
  • 02.07.2021. 18:00

Argentina će prepoloviti izvoz govedine zbog visoke cijene na domaćem tržištu

Osim smanjenja izvoza, cilj tamošnjih vlasti je povećati proizvodnju ove vrste mesa sa sadašnjih 3,2 na 5 milijuna tona godišnje.

Foto: Depositphotos/mc.atolye
  • 232
  • 660
  • 0

Argentinska vlada priopćila je da će ograničiti izvoz govedine do kraja godine kako bi kontrolirala inflaciju domaće hrane. Ova država, peti svjetski izvoznik te vrste mesa i ključni dobavljač Kine, sredinom svibnja je čak zaustavila izvoz goveđeg mesa i to na mjesec dana.

"On se ponovno uspostavlja, ali samo do 50 posto prošlogodišnjeg prosjeka", izjavio je tamošnji ministar produktivnog razvoja Matias Kulfas na konferenciji za novinare. Argentinski poljoprivredni sektor se protivi takvoj odluci vlade koja intervenira na tržištima izvoza mesa i žitarica, piše reuters. "Ne slažemo se s ograničenjem izvoza na samo 50 posto", rekao je Carlos Achetoni, predsjednik Argentinske agrarne federacije (FAA).

No, vlada želi utjecati na inflaciju. Prema službenim podacima, u 12 mjeseci sve do travnja ove godine, cijene mesa u toj su zemlji skočile za 60 do čak 70 posto. U prva četiri mjeseca 2021. godine izvezeno je 28,8 posto od ukupno 865.286 tona govedine proizvedene u toj državi, od čega je skoro 77 posto otišlo u Kinu.

Žele proizvoditi 5 milijuna tona godišnje

Očekuje se da će ukupna stopa inflacije u toj zemlji ove godine doći do 50 posto, a cijene su osjetljiva tema pogotovo jer će se ondje u studenom održati parlamentarni izbori. "Naš plan ima kratkoročne ciljeve organizacije sektora za opskrbu mesom na domaćem tržištu po pristupačnim cijenama", izjavio je Kulfas.

Vladin cilj je povećati proizvodnju mesa, sa sadašnjih 3,2 na 5 milijuna tona godišnje, objavilo je kasnije Ministarstvo. Kažu da bi tako tri milijuna tona moglo biti namijenjeno domaćem tržištu što bi lokalnu potrošnju moglo dovesti na više od 70 kilograma godišnje po stanovniku. Preostala dva milijuna bi bilo namijenjeno izvozu što bi udvostručilo prošlogodišnje vrijednosti. 


Tagovi

Argentina Govedina Izvoz Mesna industrija Ograničenje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.