Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mlijeka
  • 25.06.2015. 08:20

BiH odobren izvoz mlijeka u EU!

Proizvođačima mlijeka u Bosni i Hercegodivini konačno je odobren izvoz u EU, a početak bi trebao krenuti za dva mjeseca!

Foto: depositphotos.com/Bulz
  • 71
  • 3
  • 0

Bosni i Hercegovini jučer je odobren izvoz mlijeka u zemlje Europske unije. Odnosno, konačno joj je odobreno da bude na listi zemalja kvalificiranih za izvoz termički obrađenog mlijeka i mliječnih proizvoda, javlja Al-Jazeera Balkans.

"Ovo je izuzetno dobra vijest za Bosnu i Hercegovinu i jedna od najboljih kada je u pitanju mljekarski i poljoprivredni sektor BiH", naglasio je Mirko Šarović, BiH ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Izvoz kreće za dva mjeseca

Riječ je o izuzetno važnom događaju za BiH mljekare, ali da se za izlazak na novo tržište moraju pripremiti. "To je tržište koje zahtjeva visoku kvalitetu proizvoda, organizirano je i moramo mu ozbiljno pristupiti", istaknuo je Kemal Hrnjić, predstavnik Grupacije mljekarske industrije i naglasio da je vijest stigla u posljednji trenutak.

Prognoze kažu da bi izvoz mogao krenuti najkasnije za dva mjeseca. "Ostaje nam obveza da završimo započeti posao s usvajanjem tri ključna zakona - zakona o veterinarstvu, hrani i poljoprivredi", naglasio je Šarović.

Povrat hrvatskog tržišta

U BiH se godišnje proizvede 210 milijuna tona mlijeka, a velike količine išle su Hrvatskoj, koja je ulaskom u EU zatvorila granice susjedima. Gubitak hrvatskog tržišta mljekarima je donio višemilijunske gubitke.

Mljekari napominju da su u stalnoj komunikaciji s partnerima iz Hrvatske i da im je ona opet postala prioritet i da su spremni za prve pošiljke. "Godišnje smo izvozili tisuću tona gotovih proizvoda na tržište Hrvatske i svakako ćemo pokušati povratiti to tržište", poručio je Hrnjić.

Foto: depositphotos.com/Bulz60


Tagovi

Bosna i Hercegovina Proizvodnja mlijeka Stočarstvo Mljekarska industija Kemal Hrnjić Mirko Šarović Europska unija Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.