Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 19.02.2021. 18:00

Bill Gates promiče konzumaciju sintetičke govedine i biljnih proteina

Mislim da bi sve bogate zemlje trebale prijeći na 100 posto sintetičku govedinu. Možete se naviknuti na drugačiji okus, a on će s vremenom postati sve bolji, tvrdi Bill Gates.

Foto: Facebook/Bill Gates
  • 711
  • 278
  • 0

Bill Gates je nedavno izjavio kako vjeruje da će bogate države pomoći globalnoj borbi protiv klimatskih promjena tako da govedinu zamijene sintetičkim mesom. Dakle, onim iz laboratorija ili pak biljnim zamjenama.

U nedavnom intervjuu za MIT Tehc, razgovarao je o svojoj novoj knjizi "How to avoid a climate disaster" (Kako izbjeći klimatsku katastrofu) s posebnim naglaskom na tehnološka rješenja. Tada se dotaknuo i poljoprivrede, odnosno stočarstva, rekavši da uzgoj goveda i krava uzrokuju visoke emisije metana.

Pojašnjava kako je to nezaobilazno u ovoj vrsti uzgoja jer su bakterije koje emitiraju taj plin jednostavno neizbježne u probavi preživača. "Bojim se da tu nema drugog pristupa i da će proteinske alternative poput biljnih burgera i sintetičkog mesa biti jedino rješenje, barem kada je riječ o stočarstvu", izjavio je. 

Priznaje da ne zna hoće li ovaj način prehrane biti ekonomičan, pogotovo u manje bogatim zemljama. Međutim, smatra da bi ograničavanje uzgoja stoke bio loš politički pristup.  

Na pitanje može li biljno ili meso iz laboratorija biti cjelovito rješenje za globalni problem s proteinima, odgovara negativno te da će biti potrebne godine praćenja. Ali i da je dobrobit biljnih bjelančevina vrijedna promjena u pristupu proizvodnji i konzumaciji hrane. Ovaj poslovni magnat upozorava da najsiromašnijih 80 zemalja svijeta neće moći jesti sintetičko meso jer će, pretpostavljamo da je htio reći - ono za njih biti preskupo. 

"Mislim da bi sve bogate zemlje trebale prijeći na 100 posto sintetičku govedinu. Možete se naviknuti na drugačiji okus, a on će s vremenom postati sve bolji", dodao je. I sam je u svoj jelovnik uvrstio takvu prehranu, a pozvao je ostale da učine isto - sve s ciljem očuvanja planeta.

Što se tiče Afrike i siromašnijih zemalja, ondje kao rješenje vidi genetiku koja bi, kako on tvrdi, mogla povećati količinu goveđeg mesa uz što manje emisije.

Treba napomenuti kako je Gates investitor bilo osobno ili kroz tvrtku Breakthrough Energy Ventures u nekoliko tvrtki koje spominje u navedenom intervjuu, uključujući Beyond MeatsImpossible Foods (veganski burgeri) te Memphis Meats (sintetičko meso).

Između ostaloga, Bill Gates je u ovome intervjuu izjavio i to kako rješenje za klimatske promjene ne vidi u sadnji drveća nego u čistim tehnologijama. 


Tagovi

Bill Gates Sintetička govedina Klimatske promjene Staklenički plinovi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]