Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovinski sporazum EU-Kanada
  • 21.09.2017. 13:30

CETA: što donosi trgovinski sporazum EU-Kanada?

Na snagu je stupio trgovinski sporazum EU-Kanada. Koje su prednosti?

Foto: Bigstockphoto/MAGNIFIER
  • 458
  • 30
  • 0

Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA) između Europske unije i Kanade stupio je danas, 21. rujna, privremeno na snagu. CETA će europskim poduzećima godišnje uštedjeti 590 milijuna eura carina koje plaćaju na robu koju izvoze u Kanadu. Naime, ukidaju se carine na 98% proizvoda (tarifnih stavki) kojima EU trguje s Kanadom. Osim toga, CETA europskim poduzećima omogućuje dosad najbolji pristup ponuđen poduzećima izvan Kanade za sudjelovanje u kanadskoj javnoj nabavi, i to ne samo na saveznoj razini nego i na razini provincija i općina.

Prednosti sporazuma, navode iz Europske komisije, posebno će osjetiti manja poduzeća koja si ne mogu priuštiti trošak birokracije povezan s izvozom u Kanadu. Mala poduzeća uštedjet će vrijeme i novac zahvaljujući, primjerice, ukidanju dvostrukih zahtjeva za testiranje proizvoda, dugotrajnih carinskih postupaka i skupih pravnih troškova. Tijela država članica koja se bave promicanjem izvoza spremna su pomoći poduzećima da započnu izvoziti u prekomorske zemlje, povećaju postojeću trgovinu i privuku ulaganja.

Prihvaćen trgovinski sporazum između EU i Kanade

Zahvaljujući CETA-i, dodaju, stvorit će se nove prilike za europske poljoprivrednike i proizvođače hrane, a istovremeno će se u potpunosti zaštititi osjetljivi sektori EU-a.

CETA donosi povećanje kvota i ukidanje carina

EU je na ograničen i izbalansiran način dodatno otvorio svoje tržište određenim konkurentskim kanadskim proizvodima te istodobno poboljšao pristup kanadskom tržištu za važne europske izvozne proizvode. Među tim proizvodima su sir, vino i žestoka alkoholna pića, voće i povrće te prerađeni proizvodi. CETA-om će se u Kanadi zaštititi i 143 "oznake zemljopisnog podrijetla" EU-a, visokokvalitetni regionalni prehrambeni proizvodi i pića.

136 hrvatskih poduzeća izvozi u Kanadu

Koristi od CETA-e imat će i 500 milijuna potrošača u EU-u. Sporazum će im donijeti veći izbor uz zadržavanje europskih standarda, jer će na tržište EU-a moći ući samo oni proizvodi i usluge koji u potpunosti udovoljavaju svim propisima EU-a. CETA-om se neće promijeniti način na koji EU zakonski uređuje sigurnost hrane, uključujući genetski modificirane proizvode i zabranu govedine tretirane hormonima.

Što se Hrvatske tiče, trenutno 136 naših kompanija izvozi u Kanadu, od čega je čak 76% malih odnosno srednjih poduzeća. Izvozimo smokve, čokoladu, alkoholna pića, kemijska sredstva, lijekove. Vrijednost izvoza hrvatskih proizvoda u Kanadu iznosi 78 milijuna eura. S druge strane, uvozimo iz Kanade robu u vrijednosti 38 milijuna eura.

Koje su prednosti trgovinskog sporazuma EU-Kanada pogledajte i u dokumentu ispod teksta.

Foto: Bigstockphoto/MAGNIFIER


Dokumenti


Izvori

Europska komisija


Tagovi

Kanada Trgovinski sporazum CETA


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]