Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mesna industrija Papuk
  • 29.01.2017. 10:30

Čiča Mata ponovno proizvodi

"Čiča Mata" se vraća u život: Ponovno pokrenuta proizvodnja suhomesnatih proizvoda u požeškom Papuku!

  • 9.253
  • 460
  • 0

Dolaskom na čelo Kutjeva d.d., u rujnu prošle godine, Mladen Pavić najavio je vraćanje stare slave Mesne industrije Papuk kada je naglasio kako u stočarskoj proizvodnji apsolutno ima potencijala te da Kutjevo d.d. ima u potpunosti zatvoren lanac, od proizvodnje stočne hrane, do tova i plasmana svježeg mesa, izvještava pozega.eu.

"Gledano u prostoru lokalnog tržišta naša Mesna industrija Papuk može ovdje postati lider i ne vidim tko bi tu mogao biti konkurentniji. U budućnosti će se razgovarati i što se tiče mesnih proizvoda, jer ne vidim razloga zašto se Papuku ne bi vratila stara slava s kojom su bili u suhomesnatom sektoru i ostaloj mesnoj proizvodnji", rekao je tada Mladen Pavić dodajući kako tradicija, kapaciteti i znanja postoje te da vjeruje da će i taj sektor jednog dana ponovno oživjeti.

Oživljavanje suhomesnatog sektora

Nije trebalo dugo čekati da taj sektor i oživi, samo četiri mjeseca. U nazočnosti svojih suradnika požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića i požeškog gradonačelnika Vedrana Neferovića predsjednik Uprave Kutjeva d.d. predstavio je nove polutrajne i trajne mesne proizvode koje su imali priliku kušati i novinari.

Predstavljanje lokalnih mesnih proizvoda

"Nakon niza godina krećemo s preradom mesa i plasmanom finalnih proizvoda, što je Papuk nekada imao. Pokrećemo proizvodnju onog istog asortimana, prvo polutrajni program, koji će već slijedećeg tjedna biti u ponudi, u našim prodavaonicama u Požeštini a onda i dalje.

Orijentacija i politika kuće nije u količinama, nego prvenstveno kvaliteta domaćeg proizvoda po starim recepturama. Kroz dvadesetak dana kreće i proizvodnja trajnog programa, prvenstveno kulena i kulenove seke, jer još traje obnova objekta sušnice na tradicionalni način.

Mjesečno 20 tona mesa, u igri i kooperanti?

Mjesečno će to biti za sada 20-tak tona, za sada isključivo od domaće sirovine. Problem je sada nedostatak sirovine i u tom kontekstu razmišljamo o pokretanju kooperacije u svinjogojskom dijelu i tovu govedarskog dijela.

Već imamo i neka zainteresirana poljoprivredna gospodarstva koji imaju kapacitete za tov. Kako se popravilo stanje cijena može to biti dohodovna proizvodnja za tovljače ali i za Papuk", istaknuo je Mladen Pavić dodajući da su svi kriteriji veterinarsko-higijenski i standardi kvalitete proizvoda postignuti i za sve to dobivena potrebita rješenja i dozvole.

Ponovno pokretanje proizvodnje, nova radna mjesta

Zadovoljstvo pokretanjem nečeg novog posebice u proizvodnom mesnom sektoru kada smo pretrpani uvoznim mesom i prerađevinama sumnjive kvalitete nisu skrivali niti požeški gradonačelnik i požeško-slavonski župan.

MI Papuk je domaći brend

"Ovo je jedan normalan slijed da u gradu Požegi i Požeško-slavonskoj županiji, gdje je velika proizvodnja kvalitetne hrane ima i svoj nastavak u industrijskoj preradi. MI Papuk je jedan brand kako na lokalnom, tako i na širem tržištu i neće proteći puno vremena kada će se ponovno afirmirati svi proizvodi na trgovačkim policama. Vjerujem da ćemo i mi biti dovoljni lokal patriote i uvijek odabrati proizvode s našeg područja, proizvode Papuka, koji će to svojom kvalitetom opravdati", rekao je gradonačelnik Vedran Neferović.

Proizvodi u ponudi

Poznato je da poseban osjećaj za selo i poljoprivredu ima požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji je oduvijek tvrdio da se sami moramo pokrenuti i one našu kvalitetnu i cijenjenu proizvodnju hrane preraditi i ponuditi tržištu, te na taj način osigurati sebi posao i svoju opstojnost na ovim prostorima.

Slavonija može hraniti Hrvatsku

"Ovo je jedan od odgovora kojim smjerom treba ići Slavonija, ovo je pravi smjer, vraćanje poznatom brandu i pokazati da Slavonija može hraniti Hrvatsku. Sretan sam što se pokreće i suradnja s OPG-ima, kooperantima, jer važno je da svaki svinjac i svaku farmu koja je na žalost propala, stavimo u funkciju gospodarstva.

Ovo je najčvršći način, gdje od kvalitetne sirovine možemo napraviti vrhunske proizvode, poznate u Hrvatskoj. ovom i sličnim proizvodnjama možemo zaustaviti i odlazak naših mladih ljudi, pogotovo sa sela, vratiti ih na očevinu i djedovinu", naglasio je župan Tomašević pozvavši sve stanovnike da kupuju one proizvode koji se proizvode na području županije.

Oživljavanje farmi i tradicijske proizvodnje

"Ideja je bila, a i naša ispitivanja tržišta su dovela do zaključka da je tradicijska proizvodnja nešto što ima svoje kupce i tržište traže. Stoga proizvodnja Papuka neće biti utrka s masovnim proizvođačima, nego proizvodnja tradicijskih delicija, uz pridržavanje najnovijih dostignuća.

Tradicijski proizvodi bez aditiva

Čiča Mata definitivno ostaje u ovom trajnom proizvodu, a to su kulen, kulenova seka, slavonska kobasica, čvarci, aromatizirani namaz od masti i čvaraka s dodanim okusima i začinima, bez soli. Tu je i slanina, koja će se soliti, dimiti i sušiti na onaj način kako to sada u našem kraju radimo kod svoje kuće, tradicijski način stare Slavonije.

Bez aditiva

Svi proizvodi će biti bez dodatnih aditiva, dakle bez onih silnih E oznaka, što svakako povlači jedan rizik u proizvodnji, ali želimo ponuditi domaći proizvod. U polutrajnim proizvodima tu je švargl, prešani jezici, jeger, lovačke kobasice, hrenovke i dr.", istakNUo je Veselko Karačić, direktor stočarske proizvodnje Kutjeva d.d., koji dodaje da će cjenovno svi proizvodi biti prihvatljivi za tržište naglašavajući da Čiča Mata kulen mora imati svoju cijenu.

Novinari su imali priliku i posjetiti proizvodni pogon i vidjeti na koji se način proizvode tradicijski proizvodi.

Autor: Dražen Krstanović


Fotoprilog


Izvori

Požega-EU


Tagovi

Čiča Mata Mesna industrija Papuk Kutjevo

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]