Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jaja
  • 13.04.2022. 07:30

Cijena jaja raste pred Uskrs - sve je manje onih iz slobodnog uzgoja

Cijena je u odnosu na prošlu sedmicu porasla za 3,8 posto, na prošli mjesec 20,9, a isto razdoblje prošle godine 35,7 posto

Foto: Vedran Stapić
  • 164
  • 14
  • 0

Proizvodnja jaja se smanjuje širom EU, posebno kada je u pitanju ona iz slobodnog uzgoja. Razlozi su ptičja influenca koja je uzrokovala dugotrajne zastoje, općenito smanjena proizvodnja te efekti sukoba u Ukrajini, navodi Agrarheute.

Okidač za ovu tržišnu situaciju je širenje ptičje gripe u mnogim evropskim zemljama, kao što su Holandija, Poljska, Italija i Francuska koja je prema najnovijim informacijama od novembra eutanazirala 13 miliona peradi. 

Također, uvoz jaja za preradu iz Ukrajine je prestao što je uzrokovalo nestašicu u prerađivačkoj industriji i rast cijena.

Zbog rasta cijena i nestabilnog snabdijevanja inputima postoji rizik od uskih grla u isporuci. Tako, primjerice, Njemačka više ne može osigurati snabdijevanje iz domaće proizvodnje. Savezno udruženje Ei eV (BVEi) poslalo je hitan poziv prema vlastima i maloprodaji hrane.

Raste cijena za Uskrs

Stručnjaci pretpostavljaju da će potrošači kratkoročno i srednjoročno morati da plaćaju više za jaja i proizvode od jaja, jer je hrana za kokoške nosilje poskupila tokom pandemije korone i dodatno su cijene nastavile rasti zbog sukoba u Ukrajini.

Jedan od najvećih njemačkih trgovaca ovom robom u Donjoj Saksoniji je kompanija Eifrisch gdje tvrde da je posebno velika nestašica onih iz slobodnog uzgoja. Naime, prije ove krize ona iz podnog su činila oko 48 posto, iz slobodnog 35 posto, a organska oko 17 posto. Zbog potreba za smještajem, udio podnog uzgoja porastao je na oko 80 posto.

Ovako izgleda uzgoj u EU (Izvor: EK)

Austrijska industrija peradi i svježih jaja strahuje zbog predstojećeg Uskrsa. Iako će potrošači najvjerovatnije i dalje biti snabdjeveni dovoljnom količinom, uzgajivači koka nosilja su pod ogromnim pritiskom troškova u trenutnoj kriznoj situaciji. Ističu da je nemoguće da cijene ostanu iste. Doplata od 5 centi više po komadu značila bi 50 centi po pakovanju od deset ili u prosjeku 15 eura više po potrošaču i godini. 

Britanci pred finansijskim kolapsom?

Slična situacija je u SAD i Ujedinjenom Kraljevstvu. Američko ministarstvo poljoprivrede USDA izvještava da su druge države pogođene ptičjim gripom i zbog toga cijene nastavljaju rasti.

Za očekivati je da pred Uskrs porastu, ali su ove godine oko 40 posto više nego prošle u ovo vrijeme. Engleskim peradarima prijeti finansijska propast zbog enormnog povećanja troškova goriva i energije, kao i zbog pogoršanja situacije s ptičijim gripom. Stoga je Britansko udruženje uzgajivača peradi zatražilo od velikih trgovaca hranom da povećaju cijenu za 12 jaja za 40 penija (48 centi) kako bi se spasila mala porodična preduzeća.

U 2020. godini u EU je proizvedeno 6,9 miliona tona, a najveći je proizvođač bila Francuska s 979 hiljada tona, slijedi ju Njemačka s 967 hilj. te Španija s 860 hilj.t. 

Više od 70 posto je koncentrirano u 6 zemalja (Izvor: EK) 

Prema podacima EK, cijena je u odnosu na prošlu sedmicu porasla za 3,8 posto, na prošli mjesec 20,9, a isto razdoblje prošle godine 35,7 posto. Cijena je iznosila 185,79 eura za 100 kilograma. Ako uzmemo da je prosječna težina jajeta 50 grama, jedno u prosjeku košta 9,29 centa


Tagovi

Jaja Proizvodnja jaja Hrana za kokoške Uskrs Jaja za Uskrs Cijena jaja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]