Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 04.12.2020. 07:30

Cijene hrane u studenom skočile na najvišu razinu još od 2014. godine

Povećanje u studenom nije samo označilo najveći mjesečni porast, već je rezultiralo i postizanjem najvećeg indeksa od prosinca 2014. godine kako u pogledu žitarica tako i kod mlijeka, mesa, uljarica i šećera.

Foto: Depositphotos/IgorVetushko
  • 99
  • 312
  • 0

Svjetske cijene hrane rastu već šesti mjesec za redom dosegnuvši u studenom najveći porast unazad šest godina, izvijestila je UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu FAO.

"Povećanje u studenom nije samo označilo najveći mjesečni porast, već je rezultiralo i postizanjem najvećeg indeksa od prosinca 2014. godine kako u pogledu žitarica tako i kod mlijeka, mesa, uljarica i šećera", navode.

Indeks cijene hrane tako je iznosio 105,0 bodova što je za 3,9% više u odnosu na listopad i čak 6,5% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najveći rast zabilježilo biljno ulje

Najveći rast u ovom mjesecu imao je indeks cijena biljnog ulja i to za 14,5% u odnosu na mjesec prije, uglavnom zahvaljujući većoj vrijednosti palminog ulja kao rezultat naglog pada svjetskih zaliha. Sojino, suncokretovo i uljane repice također je zabilježilo porast.

Nešto skromniji trend rasta zabilježile su žitarice, 2,5% u odnosu na mjesec prije, ali 19,9% više u odnosu na studeni 2019. godine.

Obilna kiša u Europi otežala sjetvu ozimih kultura: Kakvo nas vrijeme čeka?

"Izvozne cijene pšenice povećane su kao rezultat smanjenih izgleda za žetvu u Argentini, dok su one za kukuruz djelomično podignute nižim prognozama usjeva u Sjedinjenim Državama i Ukrajini. Suprotno tome, međunarodne cijene riže bile su stabilne“, pojašnjavaju iz FAO-a.

Šećer, meso i mlijeko

Prosječne cijene šećera porasle su za 3,3% od listopada, a sve kao rezultat straha od budućeg pada globalne proizvodnje zbog vremenskih neprilika koje su pogodile izglede za usjeve u Europskoj uniji, Rusiji i Tajlandu.

Tržišna vrijednost mesa također je porasla za 0,9% u odnosu na listopad, okončavši niz od devet uzastopnih mjesečnih padova, ali je za 13,7% manji u odnosu 2019. godinu. "Cijena govedine je porasla nakon četiri mjeseca uzastopnog pada kao posljedica snažne potražnje iz Kine i manjih zaliha iz Oceanije. One svinjskog mesa također su blago narasle“, ističu.

FAO: Cijene hrane rasle i u listopadu, jedino meso zabilježilo pad

Indeks mliječnih proizvoda popeo se za 0,9% na gotovo 18-mjesečni najviši nivo, djelomično potaknut višim cijenama maslaca i sira.

Prognoza za ovu, ali i iduću sezonu

U posebnom izvješću, FAO je treći mjesec zaredom revidirao svoju prognozu žitarica za ovu sezonu smanjujući je na 2,742 s prethodnih 2,75 milijardi tona. Međutim, to i dalje predstavlja rekordno visoku razinu, za 1,3% iznad prošlogodišnje.

Sjetva ozime pšenice za iduću sezonu na sjevernoj hemisferi je još uvijek u tijeku. Iako bi nedavno suho vrijeme moglo zaustaviti nastavak i otežati prinos, iz FAO-a predviđaju povećanje u nekoliko glavnih zemalja proizvođača.

"Naša procjena svjetske zalihe do 2021. iznosi 866,4 milijuna tona što je 9,6 milijuna manje u odnosu na onu od prošlog mjeseca“, stoji u izvješću.


Tagovi

FAO Indeks cijena Žitarice Šećer Meso Mlijeko Biljno ulje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]