Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene hrane
  • 06.06.2020. 07:30

Cijene hrane zbog pandemije pale na najniže razine u 17 mjeseci

FAO-ov indeks cijena hrane u prosjeku je u svibnju iznosio 162,5 boda, što je za 1,9 postotnih bodova manje u usporedbi s prošlim mjesecom te označava najnižu razinu u 17 mjeseci.

Foto: JumpStory
  • 139
  • 17
  • 0

Cijene hrane najniže su od prosinca 2018. godine, priopćila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), povezujući pad s pandemijom Covid-19.

"Cijene prehrambenih proizvoda pale su u svibnju, četvrti uzastopni mjesec, jer se čini da su zalihe velike, a potražnja slabi zbog usporavanja gospodarstva", stoji u priopćenju. 

Tako je FAO-ov indeks cijena hrane u prosjeku u svibnju iznosio 162,5 bodova, što je za 1,9 postotnih bodova manje u usporedbi s prošlim mjesecom te označava najnižu razinu u 17 mjeseci.

2020.: Godina u kojoj je Europa spašavala urod krumpira

Indeks cijena žitarica u svibnju je prosječno iznosio 162,2 boda, što je pad od 1% u odnosu na travanj. Među glavnim žitaricama, najviše je porasla cijena riže, dok su izvozne cijene pšenice nakon rasta u travnju pale za 2%. Cijene kukuruza pale su već četvrti mjesec za redom, a gotovo su 16% niže u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Razlog tome je slaba potražnja u sektoru hrane i biogoriva. 

Pada interes i cijena za prošlogodišnji urod na crnomorskom tržištu žitarica

Cijene mliječnih proizvoda pale za 7,3%, a šećera za 7,4%

FAO indeks cijena biljnog ulja pao je za 2,8%, a najveći su razlog niže cijene palminog ulja. Suprotno tome, međunarodne cijene uljane repice i suncokreta ojačale su zahvaljujući kontinuiranoj opskrbi u EU i smanjivanju izvoznih viškova u crnomorskoj regiji.  

U odnosu na travanj, cijene mliječnih proizvoda pale su za 7,3%, a najveći pad zabilježen je kod maslaca i sira. Kada je riječ o maslacu, niže su zbog velikih sezonskih opskrba, posebice u Europi, dok su zalihe sira pale pod pritiskom manje potražnje za uvozom. 

Stvaranje zaliha hrane sve više dobiva na važnosti: Do 2021. godine novi plan

Indeks cijena šećera također je u svibnju pao i to za 7,4%, a razlog su veće međunarodne cijene sirove nafte zbog čega se puno više koriste zalihe šećerne trske za proizvodnju etanola, smanjujući tako dostupnost šećera na globalnoj razini, ponajviše u Brazilu, najvećem svjetskom izvozniku te namirnice.

Meso je namirnica koja je obilježila najmanji pad, od samo 0,8%.


Tagovi

Cijene Hrana FAO Indeks Šećer Meso Ulja Žitarice Mliječni proizvodi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.