Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene mesa
  • 31.07.2020. 18:00

Cijene jagnjetine u Evropskoj uniji dostigle vrhunac u ovoj godini

Evropsko tržište jagnjećeg mesa ostalo je stabilno, a poskupljenja su dostigla vrhunac u 2020. godini. Smatra se da je do toga došlo zbog manjka na tržištu, ali i zato što su neka postrojenja za preradu svinjetine postala žarište korona virusa pa su ljudi kupovali drugo meso.

Foto: Nedjeljko Jusup
  • 346
  • 31
  • 0

Evropsko tržište ovčijeg i jagnjećeg mesa ostalo je stabilno, a poskupljenja su dostigla najviše cijene u 2020. godini. Iako u osnovi postoji manjak ponude na tržištu jer je na Novom Zelandu naglo pala ponuda.

U maju je ova ostrvska država izvezla u EU preko 4.000 tona ovog mesa - za trećinu manje nego u istom razdoblju prethodne dvije godine, na svojim stranicama piše Mađarska poljoprivredna komora.

Pored navedenog, izvoz Velike Britanije u EU je takođe smanjen. Prema službenim podacima Evropske komisije, proizvodnja ovčijeg mesa u EU pala je za 3,4 odsto u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje 2019.

Zbog virusa COVID-19  veća potražnja za jagnjetinom?

Može se reći da je muslimanski praznik Kurban Bajram, koji je počeo danas i traje do 3. avgusta, povećao potražnju za jagnjetinom i ovčetinom širom Evrope. U nekim zemljama potražnja za tim mesom povećana je i činjenicom da su u Njemačkoj i drugim državama zabilježene masovne zaraze virusom COVID-19 u fabrikama za preradu svinjskog mesa.

Cijena jagnjetine u EU u 28. sedmici ove godine povećala se na oko 580 evra za 100 kilograma. Ova vrijednost je za 0,7 odsto veća u odnosu na sedmicu ranije. Očekuje se da će one i dalje padati u avgustu ne samo zbog kraja ovog praznika već i zbog toga što će takozvana "novosezonska" jagnjetina na tržište dospjeti u većim količinama.

Na stotine neprodatih jaganjaca - uzgajivači traže pomoć od ministarstva

U poređenju sa cijenama iz 27. sedmice ove godine, one su porasle u Italiji (+2,2 odsto), Irskoj (+1,9 odsto) i Španiji (+0,8 odsto) dok je pad evidentiran u Poljskoj (-3,9 odsto) i Njemačkoj (-3,5 odsto).

Cijena jagnjetine u 29. sedmici povećala se za 0,4 odsto na skoro 590 evra za 100 kilograma što je do sad najviša zabilježena vrijednost koja je gotovo 17 odsto veća od one ostvarene u istom razdoblju prošle godine. U 29. nedjelji cijene su bile redovno stabilne u glavnim zemljama koje se bave ovčarstvom. Međutim, u Holandiji gdje je naglo pala potražnja za svinjetinom, cijene janjetine su porasle za 4,6 odsto što je čak 611,05 evra za 100 kilograma.


Tagovi

Jagnjetina Cijena mesa Cijena jagnjetine Meso


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.