Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TISUP
  • 31.10.2021. 15:00

Cijene jaja i pilećih trupova u rujnu ostale na istoj razini od ljeta

Najznačajniji izvozni proizvodi na razini vrijednosti razmjene su ostala svježa jaja, od kokoši vrste Gallus domesticus, u ljusci, dok su kod kokošjeg mesa to bili svježi ili rashlađeni komadi.

Foto: Bigstock/ Kalinovskiy
  • 180
  • 47
  • 0

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi objavio je izvješće o veleprodajnim cijenama konzumnih jaja i pilećeg mesa za mjesec rujan ove godine. 

Prema njihovim podacima, veleprodajne cijene konzumnih jaja iz kaveznog uzgoja kategorije težine L, XL bile su neznatno niže u odnosu na one iz kolovoza, oko 1,3 posto, dok su S i M razreda bile više 1,72 odnosno 3,29  posto.

Tako je prosječna cijena najprodavanijih jaja razreda L i M iznosila je 0,66 kn/kom odnosno 0,63 kn/kom.

"Jaja iz podnog uzgoja kategorije težine L tržena su u rujnu ove godine po nešto višim cijenama u odnosu na cijene prethodnog mjeseca i to za 4,1 posto dok se za M iz istog uzgoja nisu mijenjale", navode. 

Veleprodajna cijena jaja L razreda iznosila je 0,75 kn/kom, a M 0,71 kn/kom.

U odnosu na godinu ranije prosječne cijene S razreda iz kaveznog uzgoja, te L iz podnog uzgoja bile su u rujnu ove godine više oko 7,1 posto, a nešto niže zabilježila su M jaja iz podnog uzgoja i L iz kaveznog uzgoja za 2,7 posto.

Na domaćem tržištu na istoj razini

Kada je riječ o domaćem tržištu, cijene jaja (razred L&M) bile su stabilne tijekom ljetnih mjeseci, a na gotovo istim razinama zadržale su se i u rujnu.

Prosječna cijena L&M u rujnu je iznosila 138,12 eura/100 kg i u odnosu na lanjske cijene istog razdoblja bila je viša za 2,1 posto.

Na EU tržištu u istom mjesecu primjetan je značajniji porast cijena jaja (razred L&M). U odnosu na kolovoz porasle su za 9,65 posto, a u usporedbi s lanskima bile su više 9,71 posto.

"Prosječna cijena jaja na razini EU u rujnu iznosila je 133,27 eura/100kg i bila je niža za četiri posto u odnosu na prosječnu cijenu na RH tržištu", stoji u izvješću. 

Svježa jaja u ljusci najznačajniji izvozni proizvodi

U srpnju 2021. godine udio vrijednosti izvoza grupe proizvoda Jaja peradi, ptičja jaja, u ljusci, svježa, konzervirana i kuhana ( grupa KN 0407) činio je 0,13 posto ukupne vrijednosti izvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda dok je u istom razdoblju udio vrijednosti uvoza u ukupnoj vrijednosti uvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda činio 0,36 posto.

Ukupan uvoz u grupi KN 0407 u srpnju 2021. godine iznosio je 7.714.846 eura odnosno 3.820 tona dok je izvoz iznosio 1.927.344 eura odnosno 1.563 t. Deficit u spomenutom razdoblju iznosi 5.787.502 eura što je povećanje za 5,2 posto u odnosu na isto razdoblje lanjske godine.

Najznačajniji izvozni proizvodi na razini vrijednosti razmjene su ostala svježa jaja, od kokoši vrste Gallus domesticus, u ljusci (osim oplođenih jaja za liježenje) s ostvarenim udjelom od 65 posto i oplođena jaja za liježenje, od kokoši vrste Gallus domesticus s udjelom od 35 posto.

U uvozu najznačajniji udio od 56 posto ostvarila su oplođena jaja za liježenje, od kokoši vrste Gallus domesticus te ostala svježa jaja, od kokoši vrste Gallus domesticus, u ljusci (osim oplođenih jaja za liježenje) s udjelom od 31 posto.

Prosječna cijena trupova 14,35 kn/kg

Kada je riječ o pilećem mesu, na domaćem tržištu u rujna cijene pilećih trupova zadržale su se na razini cijena iz prethodnog mjeseca, a prosječna cijena iznosila je 14,35 kn/kg (191,69 €/100 kg).

U odnosu na cijene trupova godinu dana ranije u rujnu ove godine iste su bile više za 5,83 posto. "Nakon porasta tijekom ljetnih mjeseci cijene pilećeg mesa (rasjek) u rujnu su blago pale", ističu iz TISUP-a.

Tako su cijene pilećih prsa (file) u rujnu u odnosu na kolovoz bile niže za 3,95 posto, batka za 2,37 posto, batka sa zabatkom za 3,74 posto te zabatka 1,16 posto.

Na EU tržištu nastavljen je pad cijena pilećih trupova, započet u srpnju. Cijene su u prosjeku u rujnu u odnosu na kolovoz pale za 4,02 posto, a u odnosu na lanjske cijene bile su više za 5,92 posto.

Prosječna cijena trupova na razini EU u rujnu iznosila je 196,65 €/100 kg i u odnosu na prosječnu cijenu trupova na RH tržištu bila je viša tri posto.

Svježi i rashlađeni komadi najznačajniji u izvozu

U srpnju ove godine udio vrijednosti izvoza grupe proizvoda Meso peradi i jestivi unutrašnji organi (iznutrice) od kokoši vrste "Gallus domesticus", patke, guske, pure i biserke, svježe, rashlađeno ili smrznuto (grupa KN 0207) činio je 0,76 posto ukupne vrijednosti izvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda dok je u istom razdoblju udio vrijednosti uvoza činio 1,20 posto. 

Ukupan uvoz u grupi KN 0207 u srpnju 2021. godine iznosio je 25.402.754 eura odnosno 11.718 t dok je izvoz iznosio 11.178.905 eura odnosno 5.793 t. Deficit u spomenutom razdoblju iznosi 14.223.849 eura što je smanjenje za 6,7 posto u odnosu na isto razdoblje lanjske godine. 

Najznačajniji izvozni proizvodi kokošjeg mesa vrste Gallus domesticus na razini vrijednosti razmjene su svježi ili rashlađeni komadi kokošjeg mesa i klaonički proizvodi s udjelom od 25 posto te smrznuto kokošje meso, neisječeno na komade s udjelom od 16 posto.

S druge strane, u uvozu najznačajniji udio od 34 posto ostvarilo je smrznuto meso isječeno na komade i klaonički proizvodi, te svježi ili rashlađeni komadi kokošjeg mesa i klaonički proizvodi s udjelom od 22 posto. 


Tagovi

TISUP Cijene pilećih trupova Cijene konzumnih jaja Izvoz Uvoz


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]