Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga CROCPA
  • 22.10.2018. 13:30

CROCPA: Ne treba nam reklama, već edukacija potrošača. U RH jedemo zdravstveno najispravniju hranu

Čovjek mora utjecati na bilje kao hranu, jer to je radio otkad je kao vrsta sišao s grana i uspravio se. Ako to ne bude činio i dalje, ne samo da će primjerice kilogram krumpira koštati 100 kuna, nego ga neće biti nikako, rekao je dr. Burić na stručnom skupu o sigurnosti hrane Udruge proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja RH, Udruga CROCPA.

Foto: Igor Zovko
  • 928
  • 163
  • 0

"U Europskoj Uniji, pa tako i u Hrvatskoj, jedemo zdravstveno najispravniju hranu na svijetu", rekao je Matko Mesić, predsjednik Udruge CROCPA, udruge proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja Republike Hrvatske. Udruga je u petak proslavila 10 godina projekta Eko Model te 16 godina djelovanja, stručnim skupom u zagrebačkom hotelu Westin. "Problem je što šira javnost to ne zna, pa je nužna edukacija", rekao je Mesić.

Naveo je da bi u cijelom svijetu bilo čak 40 posto manje hrane bez uporabe sredstava za zaštitu bilja. Stroga regulativa EU-a tomu je zaslužna, no ona je dvosjekli mač. "Za istraživanje i proizvodnju novog sredstva treba 11 godina istraživanja i 200 milijuna eura, pa to predstavlja ozbiljan problem proizvođačima zaštitnih sredstava", upozorio je Mesić.

Od 630 uzoraka hrane, u 428 nisu pronađeni ostaci pesticida

Ivica Delić, načelnik Sektora fitosanitarne inspekcije Ministarstva poljoprivrede naveo je u svom izlaganju rezultate istraživanja o ostacima pesticida u hrani za 2017. godinu: "Od 630 uzoraka hrane, u 428 njih nisu pronađeni nikakvi ostaci pesticida, u 206 njih pronađeni su tragovi ispod dopuštene granice a samo u 6 njih, što je 1 posto, pronađeni su ostaci pesticida iznad dopuštene granice. Riječ je o rajčici i kruški koje je sanitarna inspekcija odmah povukla s tržišta", rekao je Delić.

Na panel raspravi koju je moderirala Irena Brajević, izvršna direktorica Udruge CROCPA, dr. Lea Pollak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo naglasila je dobru suradnju laboratorija i proizvođača. 

"Alternativni ekološki proizvodi za zaštitu bilja postoje, no dugoročno nisu učinkovita na većim nasadima. Ja osobno pazim na količinu pesticida, ali ima i onih koja ih zlorabe", rekao je Hrvoje Gregurić, predsjednik Zajednice udruga povrćara Hrvatske. I on je naglasio važnost edukacije šire javnosti o sredstvima za zaštitu bilja zdravstveno ispravnoj hrani. 

"Ne treba nam reklama, nego edukacija potrošača i jasan prikaz kakav proizvod kupac kupuje", rekao je Gregurić.

Potrebno više educirati o sredstvima za zaštitu bilja

Da će struka morati upozoriti regulatore u Bruxellesu, rekao je doc. dr. sc Marcel Burić, pročelnik Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 

"Čovjek mora utjecati na bilje kao hranu, jer to je radio otkad je kao vrsta sišao s grana i uspravio se. Ako to ne bude činio i dalje, ne samo da će primjerice kilogram krumpira koštati 100 kuna, nego ga neće biti nikako. A nestašica hrane sa sobom nosi socijalne i društvene potrese pa i sukobe", rekao je dr. Burić. Ukratko - više edukacije na važnost sredstava za zaštitu bilja i zdravstveno ispravne hrane kako se ne bi rađale teorije urote o zlim povrćarima.


Fotoprilog


Tagovi

CROCPA Udruga CROCPA Sigurnost hrane Zaštita bilja


Autor

Igor Zovko

Više [+]

Igor se novinarstvom bavi već 22 godine. Voli sve što vole mladi - slikarstvo, umjetnost, bicikliranje, prirodu... Ne voli sve što ne vole stari.


Partner

Udruga CROCPA

Palinovečka 41, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 148 14 262, e-mail: irena.brajevic@crocpa.hr web: http://www.crocpa.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]