Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća hrana
  • 12.06.2020. 13:40

Da li je zdrava prehrana skupa, ako je sezonska i domaća?

Ako nemamo novca za organsko i prekookeansko voće i povrće, nutricionisti napominju da je pijaca ovih dana puna sezonskih proizvoda.

Foto: Mirjana Stepić
  • 124
  • 5
  • 0

Činjenica je da dobar dio mjesečnih prihoda odlazi na hranu ukoliko je na jelovniku voće ili povrće koje nije sa naših prostora. Iznos koji izdvajamo za namirnice mogao bi biti i višestruko veći zato je jedno od najčešćih pitanja koja se nameću da li je zdrava prehrana istovremeno i skupa?

"Parola kojom se vodim u radu je da ne postoji loša hrana, postoji samo loša prehrana. Tako da balansirana ishrana ne mora nužno biti skupa, ono što je problem u posljednje vrijeme je to što je, takoreći, ta pravilna, odnosno zdrava ishrana, postala trend i što smatramo da, samo ukoliko jedemo namirnice sa egzotičnih područja možemo se hraniti pravilno", kaže nutricionista Jelena Janjić.

Uvijek jedite sezonsko 

Voće i povrće koje nije sa ovih prostora uvijek ima alternativu. Međutim, nije samo egzotično voće zdravo i nisu samo najskuplja mesa jedini kvalitetni izvor proteina. Ako nemamo novca za organske namirnice, nutricionisti napominju da je pijaca ovih dana puna sezonskih proizvoda.

Selma Redžepagić: Svjetski trend - odlazak u kupovinu s nutricionistom!

"Avokado, generalno gledano, jeste jako dobar sa nutritivne strane, ali nije neophodan u našoj ishrani. Chia sjemenke su u posljednje vrijeme jako popularne, one jesu zdrave, ali nisu nezamjenljive, mljeveni lan bi recimo bio jednako nutritivno bogat kao i one. Što se tiče voća, često se pominje papaja koja je jednako kvalitetna kao jabuke, jagode ili bilo šta što raste na našem podneblju. Voće i povrće bi trebalo jesti onda kada mu i jeste sezona."

Pazite šta kupujete!

Meso i riba su definitivno najskuplji proizvodi kada je riječ o zdravom obroku. Međutim, ne sadrže proteine samo namirnice životinjskog porijekla, već se oni nalaze i u nekim biljnim kao što su leća, grah, grašak, boranija, leblebije, soja.

"Kada jedemo jagode u januaru ili februaru, što je nama svima primamljivo one su daleko više hemijski tretirane da bi uspjele sazrijeti u tom periodu. Kada voće ili povrće jedemo kada i jeste njihovo vrijeme, em koštaju mnogo manje, em su kvalitetniji i manje prskani", kaže nutricionista. 

Što je svjesno jedenje i kako utječe na klimu?

Nekad i sam izgled namirnica zna zavarati, iako je cijena primamljiva.

"Nije dobro ni kada voće na policama izgleda kao sa slike jer i to govori da je prskano, kako bi bilo privlačno na oko. Veoma krupne jagode, na primjer, tretiraju se preparatima da bi porasle što veće, a to svakako nije zdravo za naš organizam", kaže Janjić.

Kompletan obrok za 8 KM

Ukoliko želite smanjiti troškove za hranu, idealno rješenje je kupovanje samo sezonskih proizvoda. Čak se mogu kupovati i oni smrznuti jer su ovakve namirnice kvalitetne, pošto se smrzavaju odmah poslije berbe tako da nema gubitaka kada je riječ o vitaminima i mineralima. Nekada zdrav obrok i ne mora koštati više od 8 KM.

Bosanska jela, ljekovito bilje i zdrava hrana pomoći će im da razvijaju seoski turizam

"Za 8 KM, na primjer, za doručak mogu se pojesti jaja, integralni hljeb, a flaša jogurta je dovoljna za cijelu porodicu. Za ručak može se skuhati grašak sa mesom ili bilo koje povrće dok je za večeru dobro konzumirati palentu", preporučuje nutricionista.


Tagovi

Zdrava hrana Zdrav obrok Sezonsko voće Sezonsko povrće Izvor proteina Domaća hrana Biljne namirnice


Autorica

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dijete sa sela i entuzijast u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.