Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Profitabilne kulture
  • 14.03.2017. 18:00

Danas na dobroj cijeni pir, kvinoja, baby povrće

Kako profitirati u poljoprivrednom sektoru? Organski pir, kvinoja, mini povrće, slonov češnjak, ukrasne trave, začinsko bilje i agroturizam donose dobre mogućnosti u hrvatskoj poljoprivredi!

Foto: bigstockphoto.com, mircad
  • 7.401
  • 559
  • 0

"Uzmemo li u obzir proizvodnju žitarica koja je najzastupljenija u našim krajevima i osvrnemo li se na pšenicu i pir, pir je u prednosti kod modernih potrošača koji tragaju za proizvodima bez glutena, a pir je stari oblik pšenice koji ima puno manje glutena od obične.

Upravo stoga, izbirljivi i svjesni konzumenti, spremni su platiti višu cijenu za proizvode bez glutena. Upravo stoga, potražnja za pirom je tri puta veća od potražnje za pšenicom, a što se najviše odražava upravo u cijenama", izrekla je na 2. Nacionalnoj poljoprivrednoj konferenciji "Slavonika" Victoria Zinchuk, glavna direktorica Odjela za poljoprivredno savjetovanje Europske banke za obnovu i razvoj, London.

Organski pir se proizvodi tri puta manje od potražnje

S obzirom na to da se pir koristi za proizvodnju kruha, tjestenina, keksa, piva (popularnog u Njemačkoj, Luksemburgu i Belgiji), smjesa za palačinke, vafle i drugog, za njega postoji i ogromno tržište, a kada govorimo o istom, nužno je istaknuti kako se u ovo vrijeme organskog pira trenutno manje proizvodi nego li ga treba.

Kvinoja kraljica zdravlja!

Od pira, malo kontroverznija žitarica je kvinoja, odnosno sjeme kvinoje koje potječe iz latinske Amerike, a koju su prepoznali konzumenti jer je puna blagodati za zdravlje.

"Dobavljači iz Latinske Amerike ne mogu je proizvesti dovoljno za svoje potrebe i upravo se ovdje stvara mjesto za tržište. Iako je Europa nije prije proizvodila, zemlje poput Francuske, Njemačke, Nizozemske su već su prošle testiranje te dokazale da nikad omjer i razmjer neće biti jednaki onima u Latinskoj Americi", objašnjava Zinchuk.

Cijena kvinoje od 2013. tri puta porasla

Kvinoja je nekoć davno, uz kukuruz bila jedna od dviju osnovnih prehrambenih namirnica u carstvu Inka te upravo stoga, poljoprivrednici koji proaktivno traže izazove kako bi se uhvatili u koštac s novim proizvodima trebaju se okrenuti kvinoji čija se cijena od 2013. utrostručila.

Sade slonov češnjak ne da prežive, nego da zarade novac

Osim pira i kvinoje, tržištu nedostaje i slonov češnjak za koji se zbog nevjerojatnog okusa u restoranima postižu paprene cijene. "Šef kuhinje je voljan dobro platiti za slonov češnjak, a najveći razlog je njegov nevjerojatan okus. Jedna poslovna tvrtka u Engleskoj se bavi proizvodnjom ovog češnjaka, a poljoprivrednici ga sade ne da prežive, nego da zarade novac", poručuje Zinchuk.

Baby (mini) povrće donosi veću dobit od običnog

Jeste li ikad pomislili da bejbi (mini) povrće može donijeti veći profit od običnog? "Osoba koja raspolaže s 30.000 ha kao npr. ukrajinski proizvođači, neće uzgajati mini povrće jer ga neće nikad moći (stići) prodati, ali u Hrvatsku godišnje dolazi 16 milijuna turista koji jedu u lokalnim restoranima u kojima šefovi kuhinje znaju kako iskoristiti ove namirnice koje po kilogramu postižu znatno višu cijenu od običnih", dodaje ona.

Bosiljak, kopar, ružmarin, vlasac, estragon - na malim površinama dobri rezultati

Bosiljak, kopar, ružmarin, vlasac, estragon - na malim površinama donose dobre rezultate, ali se postavlja pitanje kako pristupiti tržištu.

Arhitekti koji se bave krajobrazom obožavaju ukrasne trave

Možemo li reći da je uzgoj ukrasnih trava alternativa s obzirom na to da ih arhitekti koji se bave krajobrazom obožavaju i da se turizam sve više razvija? "Lako se reproduciraju, neke od njih su u grumenu i kao takve, mogu se presađivati. S obzirom na to da se turizam u Hrvatskoj sve više razvija, bit će sve veća potražnja za ovom vrstom biljaka. Tražit će ih hotel i vlasnici privatnih domova koji će htjeli uljepšati svoj krajobraz", tvrdi Zinchuk.

Agroturizam - pored smještaja, nudi mogućnost povezivanja škola i sveučilišta

Pored smještajnih mogućnosti, agroturizam nudi mogućnost povezivanja škola i sveučilišta tako da se organiziraju razni eventi, festivali, posjeti vinarijama, farmama. "Mnogo farmi nema mogućnost da gosti koji ih posjete, ostave povratnu informaciju. Isto tako, nisu zastupljene na inozemnim portalima zbog čega turisti ne mogu vidjeti što iste nude", dodaje Victoria.

Foto: bigstockphoto.com, mircad


Povezana biljna vrsta

Bosiljak

Bosiljak

Sinonim: Bosilj, bazilika, bosiljak sarmaš, krupan bosiljak, bažulek | Engleski naziv: Basil | Latinski naziv: Ocimum basilicum L.

Bosiljak je biljka od davnina poznata kao začin. Smatra se da potječe iz Indije, a danas se najviše upotrebljava u Francuskoj i Italiji. To je jednogodišnja zeljasta biljka koja... Više [+]

Tagovi

Agroturizam Kvinoja Mini povrće Bosiljak Slavonika Profit Konkurentnost


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]